Flexibele keten realiseren met end-to-end visibility? Denk eens aan low-code

BrandPost By Hans Canisius & Maarten Witvliet, USoft
Dec 07, 2020
Software Development

Digitale bedrijfsprocessen die vanwege Covid-19 dit voorjaar houtje-touwtje werden opgetuigd, zullen nog langdurig worden ingezet. En dus zullen ze snel moeten worden geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Low-code is een prachtige manier om innovatie in je organisatie te embedden, systemen end-to-end over processen heen te integreren en de operational efficiency te verhogen.

USoft low code
Credit: USoft

Legacysystemen vervang je niet zomaar. Soms neem je zo’n rigoureuze beslissing omdat de kern van de bedrijfsvoering verandert. Maar in de meeste gevallen blijven de kernprocessen hetzelfde, ook als je je businessmodel innoveert. De innovatie bestaat immers meestal uit het toevoegen van nieuwe distributiekanalen, nieuwe diensten of nieuwe afrekenmodellen.

Als voorbeeld kun je denken aan machinefabrikanten die een as-a-service businessmodel omarmen. Het kernproces – het bouwen van die machines – blijft hetzelfde. Maar de machines krijgen uitgebreidere embedded software en sensoren om ze op afstand te monitoren en aan te sturen. Bovendien wordt de machine niet langer verkocht, maar klanten betalen bijvoorbeeld voor de draaiuren of het aantal producten dat van de band rolt. Er is voor die fabrikant geen enkele reden om zijn bestaande ERP-systeem volledig opnieuw met low-code te ontwikkelen, want de basisfunctionaliteit is nog altijd prima. Er moeten alleen functionaliteiten aan worden toegevoegd, en dat kan met low-code.

Integraties bepalen het succes

Wat ook moet worden toegevoegd is een betere koppeling naar het CRM-systeem, zodat data die je verzamelt bij klanten direct kunnen worden meegenomen in productverbeteringen. Je wilt ook een naadloze integratie met het Enterprise Asset Management (EAM)-systeem, want het businessmodel drijft nu op zo efficiënt mogelijk onderhoud. Legacysystemen staan niet bekend om het gemak waarmee ze met andere applicaties integreren. Het zijn altijd maatwerk koppelingen die bij wijzigingen in een van beide systemen moeten worden aangepast. Dit maakt systeemintegratie duur en lastig onderhoudbaar. Niet voor niets is de roep om API’s groot. Die zijn eenvoudig te ontwikkelen voor kleine applicaties of microservices. Maar net zoals een snellader voor een elektrische auto om een andere stroomvoorziening vraagt, vragen ook grotere applicaties om complexere integraties. Ook hier biedt low-code een oplossing.

Voeg intelligentie toe aan je integratie

Als je die integratie ontwikkelt in een low-code applicatie met een regelgebaseerde aanpak, dan kun je in de spelregels kenmerken meegeven waar de data die wordt uitgewisseld aan moet voldoen. Bijvoorbeeld regels met betrekking tot de datakwaliteit of de context waarin bepaalde data zijn verzameld. Maar ook regels die causale verbanden tussen data inzichtelijk maken. Je kunt door middel van business rules dus logica toevoegen aan de data-uitwisseling. Logica die ervoor zorgt dat de data-uitwisseling slimmer wordt en medewerkers zo ondersteunt bij het nemen van betere beslissingen. Of die soms zelfs de volledige besluitvorming automatiseert. Als bijvoorbeeld het demand planning systeem voorspelt dat de vraag over drie weken 50% hoger ligt en in het warehouse management systeem zie je dat de voorraad onvoldoende is om aan die vraag te voldoen, kun je op basis van business rules volautomatisch de productieplanning in ERP aanpassen en de benodigde grondstoffen bestellen. En ook die bestelling kan weer worden geautomatiseerd als er een koppeling wordt gemaakt naar de inkoopsoftware.

Act-Now-economie vraagt om beslissnelheid

Dit end-to-end inzicht in de keten aangevuld met beslisondersteuning of zelfs geautomatiseerde beslissingen is belangrijk in de Act-Now-economie waar we in zijn beland. Mensen zijn gewend geraakt aan ‘vandaag besteld is morgen in huis’. Deze snelheid verwachten ze van alle bedrijfsprocessen. Het moet op alle vlakken sneller, efficiënter en beter. Dat lukt alleen als systemen onderling met elkaar kunnen communiceren en er vervolgens ook nog intelligentie overheen ligt die ervoor zorgt dat beslissingen ofwel volautomatisch worden genomen, ofwel dat de proceseigenaar een seintje krijgt dat hij een bepaalde handeling moet verrichten. Als het bedrijf uit het bovenstaande voorbeeld ziet dat de boot uit China met onderdelen aan boord vertraagd is waardoor ze hun productiedeadline niet gaan halen, kunnen ze een spoedorder plaatsen met transport via de lucht of het spoor.

Automatiseer handwerk en verlaag de foutkans

Het voordeel van dergelijke slimme integraties tussen systemen is ook nog eens dat handmatige werkzaamheden worden geautomatiseerd. Er is geen medewerker meer die informatie uit het ene systeem overtypt in het andere; niemand hoeft meer te controleren of er nog voldoende voorraad aan grondstoffen is om een order in productie te nemen. Daardoor daalt de foutkans aanzienlijk en zullen processen veel gestroomlijnder lopen.

Je kunt deze operational efficiency nog een stap verder doorvoeren als je ook externe databronnen integreert. Neem bijvoorbeeld het onboarden van een nieuwe klant. Finance wil dan wel graag weten hoe het staat met de kredietwaardigheid van dat bedrijf. Het opvragen van het jaarverslag bij de Kamer van Koophandel en de controle van cijfers kun je met low-code en business rules op een soortgelijke manier automatiseren.

Embed innovatie op een eenvoudige manier

Dat is goed nieuws, zeker nu bedrijven inzien dat we door corona een lange winter tegemoet gaan. De hier beschreven aanpak op basis van low-code in combinatie met business rules geeft je een methode om snel te innoveren doordat je oud en nieuw op een slimme manier combineert.