SD-WAN op de agenda van de CIO: dit moet je weten als voorbereiding op de toekomst

BrandPost By CIO, Computerworld, and CSO staff and contributors
Jan 26, 20215 mins
Networking

SD-WAN  >  The concept of a visual transition from hardware cables to software code.
Credit: BlueBay2014 / Getty Images

Niemand heeft een glazen bol, en tien jaar vooruitkijken is zeker in de IT-wereld onmogelijk. Maar dat betekent niet dat je je helemaal niet kunt voorbereiden op de toekomst. Juist op IT-gebied is dat essentieel. Want doordat de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, blijf je anders continu achter de feiten aanlopen. Dat is op dit moment de situatie bij veel organisaties: de IT-afdeling is niet in staat (snel) in de behoeften van de business te voorzien. Aan de CIO dan ook de taak veel meer vanuit businessperspectief te kijken en de totale keten inzichtelijk te maken. Omarm de digitale strategie van een bedrijf en bouw een dynamisch netwerk dat die strategie faciliteert. En daarvoor is het zaak SD-WAN hoog op de agenda te zetten.

Nieuwe businesstoepassingen

Een van de meest recente ontwikkelingen die nog maar eens onderstreept hoe belangrijk het is om snel te kunnen inspelen op veranderingen, is natuurlijk de coronacrisis. Ineens moest je als IT-afdeling het design van het netwerk veranderen en het voor alle medewerkers mogelijk maken om thuis veilig en productief te werken. Daarnaast heeft elke branche zo zijn eigen uitdagingen. Neem de ontwikkeling van medicijnen. Daarvoor worden veel analyses gedaan, waaruit een enorme hoeveelheid data ontstaat. Die data moet vervolgens vergeleken worden met data die door andere partijen, zoals ziekenhuizen of universiteiten, is gegenereerd. Door op die combinatie van data weer artificial intelligence los te laten, is het wellicht mogelijk de medicijnontwikkeling te versnellen. Maar ondersteunt je netwerk dit proces wel?

Een ander voorbeeld van nieuwe businesstoepassingen zien we in de hypotheeksector. Als een consument zijn hypotheek niet meer kan betalen, staat de bank voor een uitdaging. Hypotheekverstrekkers zoeken dus meer en meer naar manieren om een beter risicoprofiel te kunnen opstellen, met daaraan gekoppeld mogelijk een ander rentepercentage. Daarvoor zoeken ze bijvoorbeeld op social media: in wat voor community’s begeeft de klant zich precies? Ook hier geldt dus: je netwerk moet het genereren van alsmaar meer data – en de berekeningen die de business daarop loslaat – kunnen ondersteunen.

In de nabije toekomst

Het aantal nieuwe businesstoepassingen dat we de komende zeg vijf jaar gaan zien, lijkt oneindig. Denk alleen al aan de inzet van hologrammen – de technologie om dat te realiseren, is al voorhanden. Architecten zouden dat bijvoorbeeld kunnen gebruiken om collega’s of klanten overal ter wereld om hun creatie heen te laten lopen. En ook de sportwereld kan hierin meegaan. Met een real-life 3D-ervaring in een café is de stadionervaring verder uit te breiden en kunnen veel meer fans de wedstrijd intensief beleven. Daarnaast staat de gezondheidszorg veel veranderingen te wachten. Wat te denken van een NFC-chip in medicijnstrips? Een huisarts kan dan uitlezen of alle pillen inderdaad gebruikt worden. Misschien hoeven er dan wel veel minder medicijnen weggegooid te worden.

Snelweg versus netwerk

Voor alle nieuwe businesstoepassingen die ontstaan, moet je als CIO terug naar de core van je netwerk. Vergelijk het met een snelweg, die ontworpen is voor de verwerking van tienduizend auto’s per uur. De business laat er op een gegeven moment echter ook bestelbusjes en vrachtwagens op rijden, zonder proactief de wegenbouwer te vragen de weg daarop aan te passen. Het gevolg: files. Precies hetzelfde gebeurt in enterprisenetwerken. De business neemt bijvoorbeeld steeds meer apps af als SaaS-oplossing en vanuit de cloud, maar vergeet de netwerkspecialisten daarvan op de hoogte te brengen. Het zou dan zomaar kunnen dat de applicaties traag zijn in gebruik. En dat terwijl performance voorop staat in de user experience.

Terug naar de tekentafel

SD-WAN biedt hier uitkomst. Daarmee heb je om te beginnen inzicht in hoe een appflow gaat, en ken je de impact als er bijvoorbeeld veel mensen thuiswerken. Alle gegevens die je verzamelt, stellen je in staat trendanalyses te maken en vroegtijdig in te spelen op gebeurtenissen, zodat je eventuele problemen op het netwerk kunt voorkomen. En ook qua onderhoud zijn nauwkeurige voorspellingen te doen, wat maakt dat je eventuele nieuwe onderdelen tijdig kunt bestellen. Bovendien zijn veel processen die je voorheen handmatig moest doorlopen met SD-WAN geautomatiseerd, waardoor problemen ook weer makkelijker naar voren komen.

Daarnaast ben je met SD-WAN flexibeler in het opschalen van bandbreedte. In het genoemde voorbeeld van de medicijnontwikkeling zou je dat dus kunnen doen op het moment dat het team klaar is om data te correleren met die van een derde partij. En dat wil je natuurlijk in een beveiligde omgeving. SD-WAN maakt het mogelijk security policy’s ter plekke te installeren en zo de beveiliging voor alle betrokken partijen te garanderen. Waar dat vroeger via een firewall en een remote connectie op een server in een datacenter moest, kan dat nu op afstand met een paar drukken op de knop.

Terug naar de tekentafel dus, voor een netwerk dat voorbereid is op de toekomst en jouw organisatie klaarstoomt om de concurrentie een stap voor te blijven.