Doe technologische investeringen die goed zijn voor gebruikers, niet alleen voor het bedrijf

BrandPost By Jeroen Hagen, Sales manager Data Center Group, Lenovo
Jul 25, 2020
Data CenterIT Leadership

Vooruitgang in bedrijfstechnologie heeft een werkomgeving gecreëerd die onherkenbaar is van die van een generatie geleden.

Lenovo Think Human
Credit: Lenovo

 Van communicatie tot data-opslag, verwerking tot papierwerk, elk aspect van bedrijfsactiviteiten is verder geëvolueerd dan wat iemand zich had kunnen voorstellen. En deze evolutie geeft geen tekenen van vertraging. Vandaag omarmen we cloud computing, AI, AR en een groot aantal andere opkomende technologieën die de basis van onze manier van werken opnieuw veranderen.

Al deze technologie heeft ervoor gezorgd dat bedrijven efficiënter, productiever en flexibeler kunnen zijn dan ooit tevoren. Het heeft workflows verbeterd, wrijving verminderd en personeel ontlast van omslachtige en onnodige taken. De mogelijkheden van intelligente transformatie zijn enorm en dankzij een dergelijke verhoogde productiviteit is de medewerkerstevredenheid hoger dan ooit.

Of toch niet?

Veel te vaak merken we dat het implementeren van de nieuwste technologie de productiviteit juist remt, omdat gebruikers moeite hebben om het te laten doen wat ze willen dat het doet. Dit leidt op zijn beurt tot vertraging, frustratie en een afname van het werknemerssentiment. Hoe vaak hebben medewerkers de komst van de nieuwste hardware of software gevierd, om vervolgens teleurgesteld te zijn over het resultaat? Een win-win kan snel overgaan in een verlies-verlies situatie.

Het is niet de schuld van de technologie. Het is onze collectieve aanpak die verandering nodig heeft. We richten ons zo nauw op wat de technologie kan doen, dat we vergeten naar de gebruikerservaringen en resultaten te kijken die uiteindelijk zullen beslissen of de nieuwe technologie slaagt of mislukt. Mensen moeten centraal staan in de besluitvorming rondom technologie, anders wordt vooruitgang een zelfvernietigend proces.

Moeite met aanpassen

Dat is een gewaagd statement dat onderbouwd moet worden. Daarom vroegen we IT-besluitvormers naar hun ervaringen met het implementeren van verandering.

We ontdekten dat als het gaat om het nemen van beslissingen over de introductie van nieuwe technologie, zakelijke overwegingen zwaarder wegen dan de geschiktheid en bruikbaarheid van de oplossing. De meerderheid (62%) van de ondervraagde IT-managers zei dat hun investeringsbeslissingen volledig bedrijfsgericht zijn, wat suggereert dat een mensgerichte benadering voor veel bedrijven een fundamentele mentaliteitsverandering vereist.

De effecten hiervan zijn duidelijk. Bijna de helft van de ondervraagde IT-teams (47%) erkende dat hun werknemers worstelden met nieuwe software, en een op de vijf respondenten zei dat de introductie van nieuwe oplossingen de capaciteiten van hun team had verminderd. Een deel daarvan is te wijten aan tech-angst, en aan terughoudendheid vanwege angst voor verandering, maar een groot deel ervan is te wijten aan onvoldoende training en ondersteuning.

Lenovo Think Human investment factors Lenovo

Toen werd gevraagd naar factoren die IT-investeringen stimuleren, stond de bruikbaarheid van werknemers ver beneden de lijst met 29%. Het enige met minder prioriteit, was het gebruiksgemak, met 28%. Maar, als werknemers een nieuwe oplossing niet kunnen gebruiken, zal het nooit presteren zoals beloofd.

Complexiteit toevoegen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat investeringen in technologie vaak hun doelstellingen niet halen. In plaats van de productiviteit en efficiëntie te verhogen, voegt het juist complexiteit toe aan processen en dreigt het innovatie te vertragen.

Dus, waarom worstelen gebruikers zo veel met nieuwe technologie?

Uit ons onderzoek bleek dat bruikbaarheid een grote zorg is. Een kwart van de werknemers verwacht dat het hun rol complexer zal maken. Ze zijn vertrouwd geraakt met de processen en workflows binnen hun functie. Wanneer deze veranderen, is het niet ongebruikelijk om verwarring, onzekerheid en een gevoel van overweldiging te ervaren.

We ontdekten ook dat 42% van de gebruikers nieuwe technologie te complex vond om te gebruiken. Aangezien je mensen werft die voldoen aan de eisen die gesteld worden voor hun baan, suggereert dit onvoldoende training en ondersteuning in plaats van een gebrek aan capaciteiten.

Angst bestrijden

Als we het potentieel van de nieuwste technologie willen benutten, moet dit veranderen. Bruikbaarheid is essentieel. We kunnen niet blijven investeren in steeds geavanceerdere oplossingen als geen van onze medewerkers ze kan gebruiken.

Een positiever bericht is dat 52% van de IT-managers optimistisch is over het vermogen van opkomende technologieën, zoals AI, AR en IoT, om een verbeterde productiviteit te leveren. Maar om die belofte te vervullen, moeten we overwegen hoe het toepassen van deze innovaties de gebruikerservaring zal beïnvloeden. We moeten de angst voor technologie, de angst voor verandering en de angst voor het onbekende overwinnen.

Daartoe zijn er verschillende strategieën die bedrijven kunnen toepassen. Het vooraf uitvoeren van onderzoek naar gebruikersbehoeften en werkprocessen kan helpen om de geschiktheid van een voorgestelde oplossing te begrijpen. Evenzo moet adequate en voortdurende ondersteuning en training centraal staan in alle transformatieplannen om werknemers te helpen begrijpen hoe ze kunnen profiteren van deze nieuwe technologieën. Er is ook meer fundamentele overweging nodig of de bestaande IT-infrastructuur van het bedrijf wel de flexibiliteit biedt om nieuwe technologieën die gebruikers willen te ondersteunen en zo een naadloze ervaring van back- tot frontoffice te bieden.

Think human

Door mensen centraal te stellen bij IT-implementatie en technologie te omarmen die werkt voor werknemers, en niet alleen bottom line, worden bedrijven productiever kunnen ze het potentieel van nieuwe technologieën realiseren.

Werknemers die de voordelen van hun tools begrijpen en die inzien hoe deze veranderingen hun werk gemakkelijker kunnen maken, zullen betere resultaten leveren.

Door een benadering waarbij de mens centraal staat, keren we terug naar het ideaal van technologie als een arbeidsbevorderende investering, waarbij taken worden vereenvoudigd in plaats van gecompliceerd. Technologie fungeert niet langer als een bron van wrijving. In plaats daarvan worden onze gebruikers fervente voorstanders, op zoek naar nieuwe manieren om deze tools voor hen te laten werken.

Het is tijd om de mensen de technologie te laten besturen. Het is tijd om ‘menselijk te denken’, ofwel ‘Think Human’.

Lees ons volledige rapport en ontdek meer over hoe nieuwe technologie wordt ontvangen op werkplekken en hoe je jouw personeel kunt ondersteunen om transformatieprojecten tot het succes te maken dat de marketing ervan beloofde.