Nieuwe prioriteiten voor CIO’s: performance monitoring en de public cloud

BrandPost By Ian Zein, Sentia Group
Sep 01, 2020
Cloud Computing

Veel organisaties maken dit jaar – gedwongen door de coronacrisis - een versnelde digitale transformatie door. In de afgelopen weken is pijnlijk duidelijk geworden hoezeer organisaties voor de continuïteit afhankelijk zijn van hun IT-omgeving en van bedrijfskritische applicaties. Voor zowel de omzet als de productiviteit van haar medewerkers, vormen digitale platformen het hart van de organisatie. Organisaties worstelen plotseling met vragen zoals ‘kan het platform de verdubbeling van het aantal bezoekers wel aan?’ En ‘kunnen mijn medewerkers wel op afstand werken?’ Dit zorgt voor nieuwe prioriteiten op de agenda van de CIO.

focus kevin ku_sentia_group
Credit: Kevin Ku

Het principe van ‘software is eating the world’ – oftewel organisaties worden softwarebedrijven – komt nu in een stroomversnelling. Bijvoorbeeld: organisaties die tot voor kort vooral bekend stonden om hun fysieke winkelconcept maken versneld de transformatie naar ‘online platform’. De overstap naar het gebruik van online platformen als primair kanaal heeft veel impact op de performance die van de betrokken applicaties geëist wordt, en mogelijk op de ervaring van eindgebruikers. Consumenten willen online tenslotte overal en altijd dezelfde kwaliteit van dienstverlening ervaren.

Visie en verantwoordelijkheid

De eisen vanuit de business worden hoger, en de druk op de IT-afdeling om sneller, kwalitatief betere diensten te leveren neemt toe. Performance management zal daarom steeds hoger op de agenda van de organisatie komen te staan. Met als gevolg dat de CIO zichzelf en zijn afdeling stevig op de kaart kan zetten. Hij hoeft alleen maar een duidelijke visie te ontwikkelen en de verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering ervan.

Op het moment dat de hele wereld tegelijkertijd online gaat blijkt ook het belang van schaalbaarheid van de infrastructuur, goede monitoring en de impact van performance op organisaties die al afhankelijk zijn van hun online platform. Zo kampte online gigant WebEx met performance-problemen, werd Netflix gevraagd de bandbreedte van streamingdiensten te verlagen en heeft Zoom tijdelijk de HD-kwaliteit van de video conferencing-diensten af moeten schalen. Deze voorbeelden onderstrepen het feit dat public cloud en performance management in korte tijd zeer belangrijk thema’s zijn geworden.

Public cloud

Een toenemende afhankelijkheid van digitale platformen maakt flexibiliteit van de IT-infrastructuur belangrijker. Steeds meer organisaties denken er dan ook over na om delen van applicaties en processen – of zelfs hun gehele infrastructuur – naar de cloud te brengen. Door te kiezen voor een overstap naar de public cloud – of een hybride oplossing – kan een organisatie de time-to-market van kritische applicaties versnellen, automatisch op- en afschalen op basis van (piek)belasting, en de kwaliteit van haar dienstverlening aan haar eindgebruikers te allen tijde garanderen. Een transitie naar de (public) cloud betekent wel dat organisaties te maken krijgen met een dynamische omgeving die meer complexiteit met zich meebrengt en meer grip en controle vereist. Het continu monitoren van performance en het garanderen van optimale beschikbaarheid van applicaties is hierbij cruciaal.

Performance Monitoring

Tot voor kort was performance management, en specifieker performance monitoring, binnen veel organisaties geen prioriteit, laat staan dat er sprake was van een proactieve aanpak. Pas als performance-problemen optraden, ging men ermee aan de slag. Bovendien was het door een gebrek aan de juiste tools vanuit technisch perspectief vaak moeilijk vast te stellen waar het probleem zat. Het gevolg was dat technologiepartners er onderling niet uitkwamen in welk domein het probleem zich voordeed en dat de zwarte piet doorgeschoven bleef worden. Een duidelijke visie op Performance Management is belangrijk om regie te kunnen voeren. 

Bij performance monitoring denken veel organisaties nog vooral aan technische monitoring, waarmee beheerders inzicht wordt gegeven in de continuïteit van een applicatie. Maar monitoring heeft ook een zachtere kant, namelijk de ervaring van de eindgebruiker. Het is aan de CIO om die kant van performance monitoring centraal te stellen en naar een hoger niveau te tillen. Ketenmonitoring (of end-to-end monitoring) is hierbij het toverwoord, waarmee de objectieve ervaring van de eindgebruiker – en daarmee de kwaliteit van geleverde IT diensten – inzichtelijk wordt.

Drie scenario’s

Maar hoe start je als organisatie met performance monitoring? Er zijn drie verschillende scenario’s denkbaar:

  • Organisaties schaffen een performance monitoringtool aan. Op deze manier bouwt de organisatie zelf kennis op, en worden in veel gevallen specialisten aangenomen om een succesvolle implementatie en toepassing mogelijk te maken.
  • Organisaties gaan een samenwerking aan met een leverancier die gespecialiseerd is in performance monitoring. Deze partij begeleidt de organisatie bij de implementatie en ‘controleert’ als derde, onafhankelijke partij de producten en diensten van infrastructuur- en applicatieleveranciers.
  • Organisaties vragen hun managed service provider om te ondersteunen bij de inrichting van performance monitoring, waarbij zij er zelf weinig omkijken naar hebben. Deze geïntegreerde manier van werken betekent ook dat de monitoringdata direct gebruikt kunnen worden om het platform en de applicatie te optimaliseren.

Kortom, een versnelling van de digitale transformatie ligt in het verschiet, waarbij een ‘online first’-strategie niet meer weg te denken is. CIO’s worden hierdoor geconfronteerd met een nieuwe realiteit, die ook nieuwe prioriteiten met zich meebrengt. Een ultieme eindgebruikerservaring in een flexibele omgeving wordt de nieuwe heilige graal voor organisaties. De CIO die dat doorheeft en inziet dat performance monitoring en een overstap naar de public cloud daarbij een cruciale rol spelen, start deze transformatie vanaf ‘pole position’. En daarvoor hoeft hij alleen maar een keuze te maken uit een van hierboven beschreven scenario’s. Succes gegarandeerd.

Ian Zein is CEO van Sentia Group