Heeft jouw bedrijf al Gigabit internet?

BrandPost By CIO Editor on behalf of KPN
Jan 23, 2020
Internet

Werkt je internetverbinding onvoldoende, dan kan dit je simpelweg inkomstenderving opleveren, omdat werken ten dele onmogelijk gemaakt wordt.rn

Office
Credit: Office

Gelukkig is er bij zakelijke internetabonnementen wel een vangnet, omdat er een snelle klantenservice bij hoort. Dat wil echter niet zeggen dat je nu al het beste hebt wat er te krijgen is op het gebied van internetverbindingen. Heeft jouw bedrijf al Gigabit internet?

Wat is Gigabit internet?

Wat is dat Gigabit internet dat we zojuist noemden nu eigenlijk? Heb je momenteel internet via de kabel of via een DSL-verbinding, dan ben je wellicht gewend dat je upload- en downloadsnelheid gemeten worden in megabit per seconde (Mbps). De getallen die hierbij horen, komen doorgaans niet boven de 250 uit. De overtreffende trap van de megabit is de gigabit, met een factor van 1000. 1 gigabit is dus 1000 megabits. Gigabit internet gaat uit van een mogelijke snelheid van 1 gigabit, en is dus een flink stuk sneller dan het huidige kabel- of DSL-internet.

Wat maakt Gigabit internet mogelijk?

Gigabit internet werkt niet op elke kabel. Daarom wordt gebruikt gemaakt van glasvezeltechniek. Een glasvezel is een hele dunne vezel van kwartsglas. Hier wordt laserlicht doorheen gestuurd. De wanden van de glasvezel reflecteren. Hierdoor blijft het signaal de glasvezelkabel volgen. Op deze manier worden digitale gegevens razendsnel doorgegeven via glasvezelskabels die zo dun zijn als een haar. Bij de ouderwetse koperen kabel worden er elektrische signalen doorgegeven. De laatste jaren is er hard aan gewerkt om op veel plekken in Nederland glasvezel aan te leggen. Inmiddels bestaat het overgrote deel van het kabelnetwerk van KPN al uit glasvezel. Ben je benieuwd of glasvezelinternet ook in jouw bedrijfspand al mogelijk is, dan kun je dit opzoeken én abonnementen voor glasvezel vergelijken bij KPN.

Een stabielere internetverbinding

Helaas is het bij het ouderwetse kabel- en DSL-internet zo dat het signaal onderbroken kan worden in de wijk, waardoor het gebruik van mensen en bedrijven om je heen van invloed kan zijn op het functioneren van jouw internetverbinding. Dat is vooral voor een bedrijf erg onhandig, omdat je constant willen kunnen vertrouwen op een goede internetverbinding om te allen tijde volledig in bedrijf te kunnen blijven. Een glasvezelverbinding loopt echter altijd direct naar jouw pand, zonder dat het signaal onderbroken wordt in de wijk. Zo kunnen externe factoren zoals de afstand tot de wijkcentrale of het internetgedrag van gebruikers om je heen jouw internetverbinding niet beïnvloeden. Het gevolg hiervan is een uiterst betrouwbare en stabiele verbinding hebt.

Meer voordelen van Gigabit internet voor je bedrijf

Naast een stabiele internetverbinding, biedt een snelle internetverbinding met een grote capaciteit natuurlijk nog veel meer voordelen. Het biedt de mogelijkheid om meer apparaten tegelijkertijd gebruik te laten maken van één netwerk, wat praktisch is wanneer je nieuwe apparaten (printers, bijvoorbeeld) toevoegt op de werkvloer en wanneer je meer medewerkers in dienst neemt die een werkplek nodig hebben. Daarnaast kan het ook simpelweg processen sneller laten verlopen, zeker wanneer er veel en grote bestanden verstuurd en ontvangen moeten kunnen worden. Jij en je medewerkers zullen hierdoor minder lang hoeven te wachten om verder te kunnen met het werk dan nu wellicht het geval is. Videobellen met klanten zal van jouw kant ook altijd soepel kunnen verlopen.

De concurrentie voor blijven

Dat Gigabit internet de toekomst heeft, valt niet te ontkennen. De infrastructuur voor glasvezelinternet wordt steeds verder uitgebreid, en uiteindelijk zal niemand willen achterblijven. Dat laatste wordt ook zeker beïnvloed door andere technologische ontwikkelingen die al maar meer draadloze en van afstand bestuurbare toepassingen voor in een bedrijfspand of in huis voort blijven brengen. Als ondernemer wil jij niet dat bedrijf zijn dat nog wel eens te kampen heeft met een sputterende internetverbinding, terwijl jouw concurrenten wel hun zaakjes op orde hebben. Een slechte internetverbinding is dan immers een argument dat je slecht kunt verkopen aan je klanten als reden voor het achterblijven van producten of diensten. Het is veel beter om het bedrijf te zijn dat wel altijd alles soepel laat verlopen, terwijl de concurrentie nog af en toe te kampen heeft met technische problemen. Daarnaast is glasvezel ook nog eens de milieuvriendelijkere keuze, wat je imago in deze tijd ook geen kwaad doet. Naast gebruiksgemak is het voor je bedrijfsimago dus ook verstandig om voor Gigabit internet te gaan.

Dit is een samenwerking.