Zo digitaliseren en optimaliseren CIO’s de supplychain

BrandPost By CIO Benelux Redactie on behalf DELMIA Quintiq
Feb 27, 2020
AnalyticsBusiness Intelligence

Artificial intelligence, machine learning en sensoren maken het mogelijk logistieke en productieprocessen efficiënter te plannen.

OS-Special-digital
Credit: Provided by client
phillipduff Provided by Client

Phillip Duff, Solution Architect van het DELMIA CoE Innovation Center

Hoe optimaliseer ik de route van mijn pakketbezorgers? Wat is de optimale locatie voor een nieuw warehouse? En geven we de voorkeur aan vervoer per truck, of per trein? Met spreadsheets kom je nooit tot de beste antwoorden.

Daar is een digitale transformatie en optimalisatie van de complete supplychain voor nodig. Solution Architect Phillip Duff van het DELMIA CoE Innovation Center geeft drie tips.

Weleens afgevraagd waarom Google Maps zo succesvol is? Omdat het zo goed is in het representeren van de echte wereld. Door alle factoren zoals actuele vertragingen en werkzaamheden mee te nemen, weet je als gebruiker precies hoe lang je erover doet om van Arnhem naar Utrecht te rijden. En wat op dat moment de snelste route is.

Stelt u zich nu een scenario voor waarin het bedrijfsleven voor vergelijkbare uitdagingen staat, met name de partijen die in de supplychain actief zijn. Kan zoiets gebeuren zonder de beschikking te hebben over geen of slechts beperkte technische middelen? Dit is waar DELMIA Quintiq, een van de elf merken van Dassault Systèmes, helpt de uitdagingen op te lossen.

Nieuwe technologieën zoals artificial intelligence, machine learning en sensoren maken het mogelijk logistieke en productieprocessen efficiënter te plannen. Die efficiëntie vertaalt zich bijvoorbeeld in betere producten, lagere kosten en minder verspilling van grondstoffen. Ook tijdwinst en een verbeterde gebruikerservaring behoren tot de voordelen.

Digitale transformatie nodig

De wereld is veranderd. Producten moeten sneller op de markt komen, de concurrentiedruk neemt toe en we moeten in alle opzichten duurzaam omgaan met materialen en mensen en tegelijkertijd winst behouden. Digitale transformatie is de sleutel tot succes in de komende decennia.

DELMIA Quintiq biedt een breed scala aan oplossingen om bedrijven te helpen bij een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. Hiermee kunnen bedrijven businessprocessen digitaal modelleren, plannen en optimaliseren. Inclusief hun complete productienetwerk, complexe logistieke operaties en een geografisch gedistribueerd personeelsbestand. Samengevat bieden de applicaties functionaliteit voor voorspellende en adviserende gegevensanalyses, het analyseren en plannen van scenario’s, ondersteuning van de besluitvorming, productieplanning en storingsafhandeling.

Praktijkvoorbeelden

De internationale logistieke gigant DHL gebruikt de software van DELMIA Quintiq bijvoorbeeld voor het efficiënter plannen en realtime aanpassen van de routes die koeriers afleggen. Een koerier bezoekt misschien vijftig adressen op een dag. Dan is het bijna niet te doen om met een plattegrond de route optimaal in te plannen. Het gebruik van onze software heeft gezorgd voor een efficiëntieverbetering van zo’n vijftien procent. Koeriers zijn sneller klaar met hun route en leggen een kortere afstand af. Zo maken ze optimaal gebruik van resources en gaan ze zuinig om met het milieu.

In andere gevallen is het belangrijk om bepaalde klantspecifieke businessrules correct toe te passen. In de Verenigde Staten vereisen de regels bijvoorbeeld dat iedereen met een lange baard deze om hygiënische redenen bedekt moet hebben bij de aflevering van zuurstofflessen. Dergelijke regels moeten worden vastgelegd in de leveringsinstructie en worden nageleefd, anders loopt de leverancier het risico dat hij het verkeerde personeel stuurt met als gevolg een ontevreden klant.

3 strategische tips voor optimalisatie

Redenen genoeg om in te zetten op een digitale transformatie van de supplychain. Deze 3 tips kunnen als leidraad dienen voor teams die aan deze reis beginnen:

  1. Bepaal de waardepropositie

Wat levert een digitale transformatie de organisatie op? Hoeveel waarde kan aan een dergelijk initiatief worden ontleend? Wat voor soort middelen moeten worden toegewezen? Het is belangrijk om te beginnen met het identificeren en beantwoorden van deze strategische vragen. Het heeft geen zin om een transformatie in gang te zetten als de uitkomst niet duidelijk is.

  1. Breng de data op orde

Voor een succesvolle digitale transformatie moeten de gegevens nauwkeurig zijn, en blijven. Met legacy systemen was die datahuishouding vaak niet op orde, wat tot onjuiste resultaten heeft geleid. Met slechte of beperkte gegevens zijn de antwoorden op vragen niet optimaal, en kunnen zelfs volledig verkeerd zijn. In de huidige bedrijfsomgevingen zijn deze fouten gewoonweg niet meer te veroorloven.

  1. Investeer in de veranderbereidheid

Een digitale transformatie heeft impact op de gehele organisatie. De toepassing van nieuwe technologie betekent ook dat processen wijzigen, en dat mensen andere taken krijgen. Dan moet iedereen wel bereid zijn om mee te veranderen. Dan helpt het als het topmanagement vanaf het begin achter het project gaat staan en personeel in staat stelt het verwachte resultaat te bereiken.

Het is ook in belang van de topbestuurders om de digitale supplychainplanning enthousiast te omarmen. Steeds meer bedrijven ervaren de druk van digitale nieuwkomers die de markt verstoren. Ze moeten meer doen zonder dat daar meer mensen voor beschikbaar komen. Dat kan alleen als je de productieplanning en logistiek first time right doet. Daar is een digitale transformatie en optimalisatie van de gehele supplychain voor nodig.