Wat kun je leren van gamen?

BrandPost By CIO Editor on behalf of LetsGoDigital
Jan 22, 2020
Computers and Peripherals

Naast tablet games en mobiele apps is ook het console gamen op bijvoorbeeld een PlayStation of Xbox nog steeds immens populair, ook onder de jongeren

Game console
Credit: Games

Het zijn vooral jongens tussen 12 en 18 jaar die veel tijd achter een console of PC doorbrengen, ze besteden gemiddeld 16 uur per week aan gamen. Bij de meiden is dit een stuk minder met 4,5 uur.

In dit artikel bespreken we de nadelen van zoveel gamen, maar ook de wellicht verrassende voordelen van de uren die achter het scherm worden doorgebracht. Hoe meer tijd je ergens aan besteed, hoe beter je er in principe in wordt. Waarin worden jongeren die veel gamen dan precies goed in?

Nadelen van veel gamen

Hoewel het er niet veel zijn die daadwerkelijk aan de criteria van gameverslaving voldoen, zijn er toch genoeg om ouders zich vaak zorgen te laten maken. De hele dag achter de PlayStation zitten kan de balans met andere activiteiten verstoren, de tijd wordt niet besteed aan bijvoorbeeld huiswerk of afspreken met vrienden.

Ook fysiek kunnen er problemen optreden, slaapproblemen door lange nachten opblijven om de volgende level maar de bereiken en ook lichamelijk door de lange uren voorovergebogen op de bank zitten met de handen om de controllers geklemd.

Gamen kan echter ook positieve effecten hebben

Naast de risico’s kan gamen echter ook positief bijdragen aan de ontwikkeling van een jong persoon en vaardigheden die stimuleren die nog de rest van het leven van pas kunnen komen.

Sociale ontwikkeling en interactie

Jongeren die op school problemen hebben om ertussen te passen, kunnen in games en op de online platformen van deze games vaak wel aansluiting vinden. Online gamen in multiplayer games in nog nooit zo populair geweest als vandaag en nieuwe console versie zoals de opkomende PlayStation 5 richten de hardware hier speciaal op in.

Gamers komen in multiplayer games in contact met andere spelers van over de hele wereld. Het maken van deze connecties over een gedeelde interesse kan ervoor zorgen dat jongeren zich geaccepteerd voelen en ook hun horizon verbreden.

Engelse taalvaardigheden

De game wereld is een grotendeels Engelstalige wereld. De namen, instructies en interacties in de games vinden vaak in het Engels plaats, wat daarmee dus de beheersing van deze taal bevorderd.

De instructies van de nieuwe console uitvogelen of samen met een teamgenoot in Zuid Afrika een strategie uitwerken zal motivatie zijn om beter in het Engels te worden. Onbekende woorden worden even gegoogled en zinsconstructies afgekeken van medespelers, waarbij uiteraard ook het nodige jargon wordt aangeleerd.

Creatieve en cognitieve stimulatie

Allerlei cognitieve vaardigheden worden gestimuleerd bij het gamen. In een shooter game is er vaak 100% aandacht en focus nodig en wordt de reactietijd verbeterd. Constructie games zoals bijvoorbeeld Minecraft vereisen (de ontwikkeling van) ruimtelijk inzicht en spatiaal denken, en bevatten vaak puzzels en raadsels die het probleemoplossend vermogen uitdagen. Het analytisch vermogen van de spelers wordt aangesproken en ook het doorzettingsvermogen, om niet op te geven tot de volgende level is bereikt.

Door de connectie tussen de controllers en de acties op het scherm wordt de oog-handcoördinatie constant getraind, ongeacht het game genre en het is tot slot wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die veel gamen beter scoren op creativiteit. Ze zijn beter in staat innovatieve connecties te maken en met nieuwe ideeën te komen.

Motivatie, zelfvertrouwen en wellicht een carrière

Het feit dat er altijd een nieuwe level te bereiken is, zorgt ervoor dat het vaak moeilijk is te stoppen met de game. Hierdoor leren jongeren echter ook om soms niet op te geven en telkens weer opnieuw te proberen een stap verder te komen. De successen die hiermee behaald worden werken positief op het zelfvertrouwen van de gamer.

Dit zelfvertrouwen kan helpen succesvoller te navigeren in de rest van het leven, zoals bijvoorbeeld in sociale situaties op school en later ook in het professionele leven. De vaardigheden die tijdens het gamen geleerd worden zijn in de arbeidsmarkt vandaag steeds meer van belang. En wie weet, de game industrie zelf biedt genoeg werk aan gepassioneerde techneuten waarbij game ervaring onmisbaar is.

Gamen met mate en plezier

Gamen kan dus zeker wel een gezond onderdeel van een leven zijn, ook als het gamen nog tot lang na volwassenheid wordt doorgezet. Zolang er een goede balans is tussen het gamen en de rest van het leven is er niets om je zorgen om te maken. Een pre-order plaatsen op de langverwachte PlayStation 5 is dus geen symptoom van afwijkend gedrag, maar juist een teken helemaal in de maatschappij van tegenwoordig te passen.