Waarom zou je een VPN gebruiken?

BrandPost By CIO Editor
Jan 10, 2020
Security

Wachtwoorden die uitlekken, sites die gehackt worden en IP-adressen die je gedrag online verraden. Hoe groter het internet wordt, hoe meer privacy een issue wordt, zeker nu met "the internet of things" alles en iedereen bijna constant online is.

VPN
Credit: VPN

Een goede VPN is een manier om jouw internetgebruik wat meer af te schermen. In dit artikel leggen we uit wat een VPN-verbinding is en waarom je deze zou gebruiken.

Wat is een VPN-verbinding?

Een Virtual Private Network, ofwel Virtueel Privé Netwerk is in feite een speciale internet verbinding die ervoor zorgt dat de data die je ontvangt en verzendt via deze verbinding versleuteld en beschermd wordt. In plaats van via je eigen Internet Service Provider, zorgt een VPN programma ervoor dat jouw computer of laptop via een beveiligde “tunnel” wordt verbonden met een anonieme server ergens in de wereld. Vanuit deze server heb je vervolgens toegang tot het internet.

Alle data die je verstuurd over deze verbinding, bijvoorbeeld een zoekaanvraag of een bericht, en alle data die je ontvangt, zoals een website of een download, loopt via deze server en door de afgeschermde VPN tunnel voordat ze jouw scherm bereiken. De data wordt hierbij ook nog eens versleuteld, zodat deze wanneer deze onderschept wordt onleesbaar is.

Waarom zou je een VPN-verbinding gebruiken?

Er zijn verschillende redenen om voor een VPN te gaan. In principe is voor iedereen die tijd op het internet doorbrengt een VPN goed om te overwegen.

Meer privacy tijdens het surfen

Technologische ontwikkelingen gaan snel en het internet is niet altijd de veilige plek die het lijkt te zijn. In feite kan alle informatie die we het web opsturen zonder goede beveiliging in de verkeerde handen vallen.

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je met je laptop op een plek buitenshuis zit en opeens andere advertenties voor je neus krijgt. Op vakantie aan het strand bijvoorbeeld, waar je even je mail checkt en opeens reclame voor zwembroeken te zien krijgt. Dit komt doordat je internetverbinding je IP adres laat zien, aan de hand waarvan elke website die je bezoekt kan zien waarvandaan je de site bezoekt.

Een VPN-verbinding beschermt je hierbij, omdat de verbinding via een externe server verloopt. Zo is jouw IP en dus geografische locatie afgeschermd. Alle data die via de VPN-verbinding loopt is versleuteld en wordt in feite omgeleid om jij informatie en locatie te verbergen.

Geografische media opties

Door het afschermen van je IP adres met een VPN-verbinding heb je ook het voordeel dat je geografische limitaties kunt omzeilen. Bij het streamen van programma’s en films via bijvoorbeeld Netflix heb je met een VPN meer keus aan programma’s. Zo kun je bijvoorbeeld met een verbinding via een server in de Verenigde Staten alle shows bekijken die normaal in Nederland niet te zien zijn.

Ook kun je in het buitenland toegang krijgen tot Nederlandse online programma’s. Lekker meekijken met de familie thuis wanneer je op vakantie bent of in het buitenland woont, zonder dat het tv kanaal weet dat je eigenlijk niet in Nederland bent.

Contact met kantoor bij thuiswerken

Een mooie reden voor een bedrijf om voor de beste VPN service te gaan is dat medewerkers hiermee efficiënt thuis kunnen werken. Een VPN service kan namelijk ook gebruikt worden om veilig verbinding te maken met de server op kantoor. Zo kan er vanuit thuis of tijdens een zakenreis gewoon worden ingelogd in het interne systeem en toegang verkregen tot alle bestanden en informatie daar.

Hoe zit het met VPN en piraterij?

De meningen over VPN-verbindingen en piraterij zijn verdeeld. Met piraterij wordt het downloaden van media bestanden, zoals films en muziek bedoeld, zonder dat hiervoor betaald wordt. Illegaal downloaden dus.

Een VPN-verbinding kan de identiteit van de downloader beschermen en welke hiermee dus niet vervolgd kan worden. Illegaal downloaden wordt in veel landen, zoals Duitsland, al flink aangepakt en dit zit er ook in Nederland steeds meer aan te komen. Een VPN service zou deze activiteiten alleen maar aanmoedigen.

Echter, zoals we hierboven hebben genoemd kun je met een VPN service juist ook meer keuze krijgen in tv programma’s en films. Wanneer er de keuze is een film die normaal niet via de Nederlandse Netflix te zien is via een VPN toch te bekijken, of deze via een torrent te downloaden, dan zullen veel toch gaan voor de betaalde versie. Deze is makkelijker en veiliger. VPN zou hiermee juist piraterij weer tegengaan.