Innovatie start bij iedereen

BrandPost By Sander Almekinders
Jan 14, 2020
InnovationTechnology Industry

Technologie loopt voor de muziek uit, dat gat moet gedicht wordenrnrnEr is veel mogelijk op technologisch vlak tegenwoordig, zoveel is zeker. Maar hoe zorg je ervoor dat je organisatie als geheel hier klaar voor is? Wij hebben het met Olaf Akkerman (VP Sales EMEA) van Rackspace over deze vraag en over waar je op moet letten bij het beantwoorden ervan.

lightbulb idea innovation
Credit: Innovation

Speed is the new scale, horen we her en der weleens tijdens evenementen die we bezoeken. Dat klinkt leuk en met de technologie die we tot onze beschikking hebben is het ook zeker mogelijk om heel hard te gaan, maar in de praktijk blijkt dat nog helemaal niet zo eenvoudig te zijn. Als organisatie heb je namelijk met zoveel meer te maken dan louter de mogelijkheden die technologie je kan bieden. Met andere woorden, de overige onderdelen van je organisatie moeten ook ingericht zijn op deze snelheid.

Het belang van het dichten van het gat tussen technologie en de rest van de organisatie wordt steeds belangrijker, omdat er in steeds meer producten en diensten een digitale component zit. Denk bijvoorbeeld aan een app van een zorgverzekeraar of een energieleverancier. Deze worden gebruikt door mensen die gewend zijn dat alles snel en goed werkt. Als je bedrijfsonderdelen te ver uit elkaar liggen qua ontwikkeling, kun je dat niet waarborgen.

Innovatie kan niet wachten op inkoop

Als voorbeeld van hoe het juist niet moet als het gaat om het op een lijn krijgen van de verschillende onderdelen, haalt Akkerman een autofabrikant aan. Deze fabrikant wilde innoveren, maar deed vervolgens 10 weken over het procurement-proces per onderdeel dat men wilde innoveren. “Dat duurt veel te lang, zeker als je bedenkt dat dit dus voor ieder onderdeel zolang duurt,” stelt hij.

Met procurement hebben we slechts een onderdeel van de keten te pakken overigens. Je hebt hiernaast ook nog de business owners, IT en de leiders binnen een bedrijf. Deze kunnen allemaal roet in het eten gooien als het gaat om innovatie. Het is dus zaak om deze onderdelen op een lijn te krijgen.

Fundamenteel andere wereld

Op zich snapt Akkerman ook wel waar het schoentje wringt bij het soort lange procurement-trajecten zoals we die hierboven beschreven. Dat was nu eenmaal hoe het voorheen ging. Tegenwoordig moet je er echter anders naar kijken: “In een consumptieve wereld consumeer je eerst en weet je pas later wat je eraan overhoudt. Daar moet je heel erg goed rekening mee houden tegenwoordig.” Hij refereert hier uiteraard onder andere aan de cloud, waarvan dit het primaire business model is. De cloud is ook waar Rackspace zich als (onder andere) managed service provider in heeft gespecialiseerd.

Onder de streep betekent de nieuwe wereld dat je in ieder geval gedeeltelijk overstapt op future-proofing, wat we eigenlijk altijd een beetje een gevaarlijk argument vinden. Tot op zekere hoogte is Akkerman het hiermee eens. Daarom is het ook zo belangrijk dat je dan een partij zoals Rackspace kiest om je te helpen met het inrichten van je (cloud-)omgeving. “Je loopt een reëel risico dat je te veel uitgeeft aan de cloud, dus je moet een partij hebben die er ook veel aan gelegen is dat je alleen koopt wat je nodig hebt,” zegt hij. Dan is future-proofing niet gevaarlijk, omdat de partij waarmee je zaken doet een gemeenschappelijk belang heeft.

Het begint met mensen

Uiteindelijk is de discussie over het gat tussen technologie en de rest van organisaties echter niet zozeer een technische. Het gaat er volgens Akkerman vooral om dat je mensen bij de processen betrekt. Op deze manier krijg je het eenvoudigst alignment binnen de organisatie en zorg je ervoor dat er aan de achterkant ook daadwerkelijk geleverd kan worden wat nodig is om het product aan de voorkant te kunnen leveren. “Vergeet hierbij ook niet dat het absoluut noodzakelijk is om C-level buy-in te hebben,” voegt hij toe.

Rackspace speelt volgens Akkerman een belangrijke rol in het op een lijn krijgen van de verschillende onderdelen van organisaties. Het kan helpen door het opzetten van wat hij een ‘Cloud Management Office’ noemt. Hiermee laat je Rackspace je volledige organisatie analyseren, waarna het duidelijk wordt wat er moet gebeuren om de verschillende departementen optimaal op elkaar in te laten spelen.

Om dit te bereiken, doet Rackspace meer dan alleen passief analyseren. Men investeert ook in educatie van mensen, om uit te leggen waarom bepaalde veranderingen goed zijn voor de organisatie als geheel. Verschillende modellen om tot een optimale inrichting te komen worden eveneens uitgebreid toegelicht, zodat duidelijk is waar de kosten, baten en risico’s liggen. Hierbij probeert men klanten overigens weg te bewegen van langdurige RFP’s. Dat is niet de manier waarop je met de cloud aan de slag gaat. “De cloud is bij uitstek geschikt om snel een proof-of-concept te maken en nagenoeg meteen te testen of het doet wat het moet doen,” aldus Akkerman. Maak daar dan ook gebruik van, is de boodschap.

Richting expertise-as-as-service

Waar het uiteindelijk voor Rackspace op neerkomt in de moderne (cloud-)wereld, is dat het vooral expertise wil leveren. Daarmee wil het zich onderscheiden van de andere spelers in de markt, waaronder de bekende grote outsourcing providers, die Akkerman verder niet bij naam wil noemen, maar die we allemaal kennen. “Expertise-as-a-service is veel belangrijker geworden in de cloudwereld, je hebt iemand nodig die dit snapt,” stelt hij.

Expertise-as-a-service betekent niet alleen snappen hoe iets in beginsel in te richten bij organisaties om maximaal te kunnen profiteren van de cloud. De support en bijbehorende diensten horen hier ook zeker bij. Fanatical support is niet voor niets al heel lang een van de onderscheidende onderdelen van het Rackspace-verhaal. Door dit soort support, in de meest extreme voor met Hypercare nagenoeg realtime, bouw je een hechte band op met klanten. En dat is volgens Rackspace dus van cruciaal belang om te hebben als je als organisatie hulp zoekt bij de alignment van de verschillende bedrijfsonderdelen.

Akkerman ziet op dit moment al de vruchten van deze benadering. Naar eigen zeggen wint Rackspace momenteel al regelmatig tenders van grote outsourcing providers: “We verliezen eigenlijk alleen maar op het moment dat we de boardroom niet kunnen bereiken en die dus niet aan onze kant hebben.” Zodra dat het geval is, winnen ze die ook. Daarbij helpt het uiteraard dat Rackspace de schaal heeft om ook daadwerkelijk te kunnen bewijzen dat datgene wat men doet ook werkt.

IT: van te langzaam, via te snel naar precies op tijd?

Vroeger kreeg IT vaak het verwijt dat het allemaal te langzaam ging voor wat de business wilde. Inmiddels is er de klacht dat technologie juist te snel gaat. We zijn benieuwd hoe snel organisaties dit gat gedicht hebben. Rackspace heeft in ieder geval een manier bedacht om hierbij te helpen. We zullen dan ook zeker volgen hoe dit in de toekomst verder zal gaan.