Hardware-liefhebbers, cloud-angst en radicale netwerkveranderingen: de toekomst voor netwerkarchitecten

BrandPost By CIO Editor on behalf of Zscaler
Feb 27, 2020
Cloud ComputingDigital Transformation

De toename van in de cloud gehoste applicaties heeft het leven van gebruikers een stuk eenvoudiger gemaakt. Bewust of niet, maar de doorsnee gebruiker consumeert iedere dag cloud-applicaties. Hij profiteert zo van betere toegang tot de software en data die nodig is om goed te functioneren in een moderne wereld. Hoewel het moeilijk te voorspellen is wat deze cloud-gebaseerde wereld de komende jaren voor gebruikers in petto heeft, kan hetzelfde worden gezegd voor een andere groep die nauw verbonden is met de cloud: netwerkarchitecten.

cloud
Credit: Zscaler

Natuurlijk, de cloud biedt voordelen voor de eindgebruiker, maar het zorgt ook voor een radicale verandering voor de netwerkarchitecten die toezicht moeten houden op de transformatie die plaatsvindt. Die chaos is verontrustend voor netwerkarchitecten die worstelen om een ​​toekomst voor zichzelf te zien in dit cloud-first ecosysteem.

Want wat is precies de toekomst voor netwerkarchitecten wanneer het netwerk straks in wezen niet meer bestaat? Voor dit artikel probeerden we te achterhalen wat deze vaak ondergewaardeerde en over het hoofd geziene groep te wachten staat.

Cloud-transformatie gaat snel Cloud is een van de grootste technologische disrupters in de recente geschiedenis. Het biedt bedrijven concurrentievoordelen en stimuleert zo organisatieveranderingen. Als gevolg daarvan zijn veel organisaties die willen profiteren van de voordelen, vroeg in de cloud ingestapt. Wat veel van deze cloud-adopters echter niet hadden kunnen voorzien, was hoe snel zaken in de cloud gaan. De snelheid van de ontwikkelingen was niet eerder vertoond bij traditionele on-premises architecturen en heeft ervoor gezorgd dat netwerkarchitecten zich behoorlijk ongemakkelijk voelden.

Dit is meer een governance-kwestie dan een technische. Het gaat over het veranderen van de mindsets van netwerkarchitecten. Met de oude IT-infrastructuur was het gesprek een stuk eenvoudiger. Dit klinkt misschien een beetje te simpel, maar dat gesprek ging vooral over het aansluiten van meer kabels in tal van nieuwe dozen.

In de cloud bewegen dingen echter dynamischer, en de traditionele besturingsstructuur is in wezen niet aanwezig. Je kunt misschien een set bedieningselementen bouwen in AWS, Azure of iedere andere cloudoplossing die vandaag aan jouw eisen voldoet, maar het zal niet lang duren voordat diezelfde cloudprovider tientallen nieuwe producten uitbrengt die van vitaal belang zijn maar geen onderdeel van uitmaken van de initiële strategie. Vasthouden aan traditionele oudere IT-modussen van governance, betekent dat netwerkarchitecten altijd de updates van de cloudprovider volgen, terwijl ze in werkelijkheid dynamischer moeten denken om dingen in beweging te houden.

De cloud devalueert het bedrijfsnetwerk Het bedrijfsnetwerk is de hoofdverantwoordelijkheid van de netwerkarchitect en is zijn geesteskind. Maar de cloud ondermijnt in veel opzichten het belang ervan, wat op zijn beurt de netwerkarchitecten zelf devalueert.

Dit blijkt ook uit het nieuwste technologiemodel van Gartner: de Secure Access Services Edge (SASE). Dit model combineert WAN-mogelijkheden met netwerkbeveiligingsfuncties om de veranderende behoeften van digitale ondernemingen te ondersteunen. Deze features worden geleverd als een service op basis van de identiteit van de entiteit, realtime context en beveiligings- en compliance-beleid. Identiteiten kunnen worden geassocieerd met personen, apparaten, IoT- of edge computing-locaties.

Dit is een nieuwe stap in de consumerization van het netwerk. Facebook is, ondanks huidige twijfels over zijn gedrag of bedrijfsmodel, in veel opzichten een goed voorbeeld van deze verschuiving. Facebook presenteert een dienst aan de consument aan de rand van de infrastructuur, de edge van de Facebook-omgeving. De consument heeft geen idee hoe de backend eruit ziet of wat deze inhoudt.

Als we SASE-oplossingen vertalen naar breder toepasbare applicaties voor de toekomst, betekent dit dat bedrijven geen connectiviteitspad meer hoeven te bieden. Gebruikers hoeven eigenlijk niet op het netwerk te zijn om een ​​dienst te gebruiken. De service bevindt zich aan de edge, weg van de interne werking of functionaliteit. Gebruikers hoeven dus ook niet te weten waar dat netwerk is. En daarom kan het overal zijn.

Dit betekent dat men in de toekomst minder afhankelijk wordt van IT als interne service bij een organisatie. Bedrijven hoeven dus ook minder interne vaardigheden en kennis in huis te hebben om de onderliggende infrastructuur te beheren die werd gebruikt voor de connectiviteit. De netwerkarchitecten dus.

Dit is voordelig voor bedrijven, omdat het een enorme kostenbesparing oplevert en deze middelen kunnen worden ingezet voor verschillende bedrijfsonderdelen. Geld voor het opbouwen van infrastructuur of het opbouwen van technische vaardigheden om die infrastructuur te beheren, kan nu elders worden gebruikt.

Anderzijds kan dit een negatieve impact hebben op IT-professionals die werken in organisaties waar IT niet cruciaal is voor zakelijk succes. Hoewel technologiebedrijven deze geschoolde personen nog steeds nodig zullen hebben, zal men in andere branches wel eens personeel kunnen verliezen wanneer de IT’ers zich alleen maar bezighouden met governance en beheer van diensten van AWS, Microsoft of een andere leverancier, in plaats van te vertrouwen op hun technische knowhow.

Zoals je je misschien kunt voorstellen, maken netwerkarchitecten zich hierover zorgen. Wanneer de focus minder komt te liggen op het bedrijfsnetwerk en ze bewegen richting cloud-modellen, tekenen ze in wezen hun eigen doodstraf.

Verzet is zinloos Dit issue gaat niet over een gebrek aan technische kennis van de cloud, of over beveiligingsproblemen of twijfels over de blijvende kracht van de technologie. Het is eerder een angst voor en weerstand tegen verandering. Vasthouden aan de oude kaders en oude werkstijlen kan geruststellend zijn voor sommige netwerkarchitecten en ze het gevoel geven dat ze relevant blijven, maar het is een vals gevoel van veiligheid.

Netwerkarchitecten moeten nu in de cloud stappen en zichzelf experts maken op dit nieuwe gebied van netwerkarchitectuur als ze hun posities willen behouden. De huidige zakelijke omgeving is gevuld met cloud-gedreven, ontwrichtende nieuwkomers die niet worden gehinderd door technologische infrastructuur en ze nemen steeds grotere marktaandelen in meerdere sectoren. Revolut of Starling Bank in het bankwezen, of Airbnb in hospitality zijn slechts enkele kleine voorbeelden. Wanneer de C-suite in legacy-bedrijven de waardecreërende kracht van nieuwe cloud-oplossingen begrijpt en het enorme potentieel erkent, dan gaan die oude hardwaredozen de netwerkarchitecten niet beschermen. Ze werken juist in hun nadeel.

Ondanks dat het een ongunstige toekomst lijkt te zijn, zijn de vooruitzichten voor netwerkarchitecten in de cloud-wereld eigenlijk vrij rooskleurig – als ze zich maar openstellen en een nieuw begin omarmen.