Wat is een server?

BrandPost By CIO Editor on behalf of ACES Direct
Mar 09, 2020
Computers and PeripheralsServers

De server is het Zwitserse zakmes van de IT-wereld; multifunctioneel maar als je het verkeerde onderdeel voor de verkeerde taak gebruikt, nutteloos. Rondom <a href="https://www.acesdirect.nl/categorie/server_-_storage/servers/">servers</a> bestaan best nog wat onduidelijkheden. Veel mensen denken bij een server aan een metalen doos ergens in je kantoorruimte; een achterhaalde waarheid.

swiss army knife tool multi task project management survival
Credit: Thinkstock

Laat ik beginnen bij de essentiële vraag, wat is een server dan? Een server is dienstbaar aan zijn cliënten. De naam server (van serving) komt niet uit de lucht gevallen. Je zou een server als een pc kunnen zien die meerdere mensen tegelijk gebruiken. “Maar je zegt net dat het een achterhaalde waarheid is!” Klopt, maar ergens moet nog steeds een metalen doos staan, alleen staat die doos tegenwoordig lang niet altijd meer in je eigen kantoorruimte.

Welke dienst heb je nodig?

Al sinds het begin der systeembeheer tijden gaat de systeembeheerder op zoek naar de juiste hardware voor zijn benodigdheden. Welke vorm (tower, rack, blade) heb ik nodig? Welke specificaties heb ik nodig? De tijd is gekomen om dat denkproces anders in te zetten. Welke dienst heb ik nodig en hoe kan ik die zo efficiënt mogelijk uitrollen?

On-premise of cloud server

Als voorbeeld neem ik een systeembeheerder die het voor zijn collega’s eenvoudiger wil maken bestanden te delen. Er moet dus een systeem komen wat filesharing mogelijk maakt. Vaak zie je de keuze voor on-premise: schaf ik de benodigde zaken aan en plaats ik deze op kantoor of kies ik voor het as a service model en ga ik werken met de cloud?

  • Wil ik deze dienst op locatie of extern?
  • Wat zijn de verschillen, wat is het kostenplaatje van de aanschaf, uitrol en het onderhoud? Hoe moeilijk of eenvoudig is de uitrol?
  • Hoeveel gebruikers heb ik
  • Hoe ga ik het gebruiken

Voor een grote organisatie kan het soms een vereiste zijn om deze diensten in eigen beheer te hebben. Je bent dan nog meer de baas over je eigen data. Je neemt dan voor lief dat de juiste hardware aangeschaft, onderhouden en beheerd moet worden.

Server as a service

Maar ook een ZZP’er komt in aanraking met deze keuzes. Wanneer je bijvoorbeeld als ZZP’er werkt wil je overal en via verschillende apparaten toegang tot je e-mail, agenda en bestanden. Je kunt dan een server aanschaffen en deze inrichten als e-mail server met bijvoorbeeld “exchange”. Een alternatief kan zijn deze diensten af te nemen “as a service’ De server staan dan tot je beschikking, geen aanschafkosten, geen beheerskosten en toch de luxe van eigen server voor een vast bedrag per maand.

Hardware aanschaffen

Kies je voor de aanschaf van hardware? Weet dat hardware in een server anders is dan de hardware in een gewone desktop computer. De desktopcomputer is berekend om enkele uren per dag actief te zijn. De server is uitgerust en gebouwd zodat hij 24/7 aan kan staan. Alle verschillende onderdelen worden door de fabrikanten zo op elkaar afgestemd dat ze optimaal samenwerken. Zo zitten er in een server vaak tientallen sensoren die ervoor zorgen dat de server onder een optimale temperatuur zijn werk kan doen, maar ook energie kan besparen wanneer het nodig is.

Wat past bij je organisatie

Wie je ook bent en wat je functie of organisatie ook is. Uiteindelijk is één ding het belangrijkste. Je moet een server zoeken die past bij wat hij gaat doen. Is dat een cloud service? Denk dan na over de functionaliteit vs gemak vs kosten. Ben je eruit dat je een fysieke server wil? Er moet voldoende rekenkracht zijn, voldoende opslagcapaciteit en voldoende werkgeheugen. Daarnaast moet de server een geschikte locatie krijgen. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een server om bestanden centraal op te slaan dan kun je overwegen om te kiezen voor een NAS of Microserver. Ben je juist op zoek naar een server om je Moderne IT infrastructuur op te hosten ? Kies voor een performante, schaalbare server. Als ik die oplossingen allemaal moet opnoemen kan ik een boekwerk vullen.

Hulp nodig?

Wat dat betreft zijn er 1001 mogelijkheden teveel om te behandelen in deze blog. De accountmanagers en infrastructuur specialisten van ACES Direct denken graag met je mee