Dell onderzoekt mogelijke afsplitsing VMware

Alternatief: volledige acquisitie VMware

VMware
Magdalena Petrova

Dell onderzoekt een mogelijke verandering in de verhouding tot VMware, waarin het momenteel een aandeel van 81% heeft, zo vermeldt The Wallstreet Journal op basis van bronnen in het bedrijf. 

Dat aandeel heeft een huidige marktwaarde van circa 50 miljard dollar, wat in schril contrast staat met de huidige beurswaarde van Dell zelf, circa 36 miljard op basis van de koers van gistermiddag. Verkoop van VMware zou ook soelaas bieden bij de schuldenlast van 48 miljard dollar die Dell momenteel torst.

VMware is als cloud software leverancier momenteel zeer succesvol in de markt voor hybrid cloud oplossingen. De cloud markt is hoe dan ook booming, terwijl die voor eigen systemen het aanmerkelijk minder goed doet. Dat geldt bovenal voor de desktop PC-markt, die al jaren stagneert, wat dan ook de reden was voor Dell om te diversificeren met de aanschaf van EMC, een deal waar ook VMware onderdeel van uitmaakte, evenals software ontwikkelingsbedrijf Pivotal - eind vorig jaar gekocht door VMware.

Die situatie wordt gereflecteerd op de beurs, waar het aandeel Dell het sinds de terugkeer in 2018 niet geweldig heeft gedaan. Terwijl sindsdien de Nasdaq Composite Index met bijna 50% in waarde toenam, bleef Dell ongeveer op het introductieniveau van twee jaar terug. De geruchten rond een mogelijke verkoop van VMware leverde wel beweging op, met een groei van 18% voor het aandeel Dell naar 57,80 dollar en 8% voor het aandeel VMware naar 161,50 dollar. 

Het onderzoek van Dell, zo stelt de Wallstreet Times, ziet verkoop van het aandeel in VMware slechts als een mogelijk uitkomst. Alternatieven zouden zijn om ook de resterende aandelen VMware te verkrijgen, of gewoon niets te doen. In geval van verkoop zouden de Dell aandeelhouders de beoogde kopers zijn - hoe die constructie er in de praktijk uit zou moeten zien, is op dit moment nog niet duidelijk.

Hoe dan ook zal verkoop niet eerder gebeuren dan september 2021, aangezien dan pas aanspraak gemaakt kan worden op belastingvoordelen - vijf jaar na de merger met EMC. 

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!