SaaS-aanbod Commvault krijgt stevige boost door samenwerking met Microsoft

Strategische overeenkomst tussen Commvault en Microsoft moet ervoor zorgen dat datamanagement in de cloud sneller en eenvoudiger wordt.

cloud security / data protection / encryption / security transition
Metamorworks / Getty Images

Bij Commvault is er het nodige veranderd de afgelopen jaren. Het inmiddels al ruim 30 jaar oude bedrijf heeft hard gewerkt om het imago dat onherroepelijk gaat kleven aan IT-leveranciers van een dergelijke leeftijd, bij te stellen. Een ander leadership team is zich hiermee gaan bemoeien, onder aanvoering van de anderhalf jaar geleden aangestelde nieuwe CEO, Sanjay Mirchandani. Een van de dingen die men vorig jaar heeft gedaan, is het SaaS-aanbod onderbrengen in een dochteronderneming, Metallic. Dat heeft met de nu aangekondigde strategische overeenkomst met Microsoft een behoorlijk steuntje in de rug gekregen.

Het Metallic-portfolio bestaat grofweg uit drie onderdelen. Er is een onderdeel dat bescherming biedt voor core-onderdelen zoals VM's en SQL-databases, een onderdeel gericht op de bescherming van data in Office 365 en er is een onderdeel dat zich richt op het beschermen van data op endpoints. 

Onder de streep moet de overeenkomst een diepere integratie opleveren tussen Azure en Metallic, op meerdere vlakken. Vanuit marketing en sales bekeken is er een gezamenlijke go-to-market en kunnen beide onderdelen tegelijk verkocht worden. Zo zal Metallic in de Azure Marketplace worden uitgelicht als 'preferred' SaaS-oplossing voor organisaties die gebruikmaken van publicke clouds en hybride IT-omgevingen. Verder is het ook mogelijk om samen op te trekken op het gebied van technische ontwikkeling. Het lijkt ons echter primair te gaan om de eerste voordelen, dus het gezamenlijk optrekken en de diepere integratie met de functionaliteit voor gegevensbescherming van Azure, waar Metallic sowieso al op was gebouwd overigens.

Meer eenvoud, meer doelgroep

De samenwerking tussen Metallic en Microsoft heeft voor de eindklant als voordeel dat zaken nu gebundeld kunnen worden aangeschaft en geïmplementeerd. Vooral voor organisaties die niet onder de noemer 'enterprise' vallen, is dit interessant. Meer integratie betekent in theorie in ieder geval meer eenvoud in zaken zoals uitrol en beheer. Dat zullen ook de partners van Commvault kunnen waarderen, verwachten we. Metallic is overigens van origine ook gericht op het middensegment - van 500 tot zo'n 2500 medewerkers.

Hiermee is overigens niet gezegd dat het niet geschikt is voor grotere enterprises. Die zijn echter doorgaans niet zo van het afnemen van dit soort gebundelde pakketten, al heeft de coronacrisis hier ook wel verandering in gebracht. Ook daar wordt meer en meer gekeken naar een SaaS-oplossing. Gezien de cloud-native roots en eigenschappen van Metallic, zou het opschalen naar enterprise in theorie in ieder geval geen probleem moeten zijn.

Een belangrijke vraag is wat ons betreft wat deze samenwerking betekent voor het aanbod van Metallic op andere clouds. In principe houdt Commvault er zoals te doen gebruikelijk tegenwoordig een agnostische benadering op na, waarbij het geen public clouds uitsluit. Metallic Core (voor servers, VM's en databases) werkt dan ook samen met zowel Azure als AWS. Voor Office 365 is dit uiteraard niet mogelijk, dat is nu eenmaal een Azure-omgeving. Het zal interessant worden om te zien hoe de ontwikkelsamenwerking tussen Microsoft en Commvault/Metallic zal afstralen op het uiteindelijke aanbod in de verschillende clouds. Zal Metallic Core bijvoorbeeld op termijn op Azure een wezenlijk andere dienst worden dan op AWS? We gaan het in de gaten houden. 

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

7 secrets of successful remote IT teams