Oracle brengt de public cloud letterlijk naar on-premises met Cloud@Customer

oracle
Oracle

Oracle heeft een geheel eigen benadering van de public cloud, dat hebben we in een eerder artikel al eens geconstateerd. Het bedrijf heeft niet zozeer de cloud zelf als vertrekpunt, maar blijft tot op zekere hoogte trouw aan de on-premises roots. Het is een van de vertrekpunten van de strategie van het bedrijf, dat bijvoorbeeld het van origine on-prem Exadata-platform in de public cloud beschikbaar heeft gemaakt. De andere kant op (van cloud naar on-premises) heeft Oracle nu echter ook enkele forse stappen gezet. Ook hier is het echter weer een ander verhaal dan we bij andere cloud-aanbieders zien. Oracle brengt met het Cloud@Customer-aanbod namelijk de volledige cloud naar het datacenter.

Twee smaken Cloud@Customer

Cloud@Customer bestaat op dit moment uit twee separate proposities: Autonomous Database op Exadata en Dedicated Region. Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer zorgt ervoor dat een van de producten die volgens Ellison een hoofdrol spelen in de cloud-toekomst van Oracle - de Autonomous Database - voor het eerst naar het datacenter van de klant. Dit borduurt voort op het al eerder beschikbaar gestelde Exadata Cloud@Customer.

De centrale belofte van de Autonomous Database is dat het dankzij verregaande automatisering en dus autonomie een veel veiliger database is dan die door andere partijen aangeboden worden. De reden hiervoor is dat er geen mensen aan te pas komen om hem in te richten en te draaien, dus kunnen er ook geen fouten gemaakt worden en kwetsbaarheden ontstaan. Ervan uitgaande dat dit ook echt werkt, is dit zonder meer een vooruitgang te noemen. Uiteraard gaat het hierbij alleen om de database zelf, in de praktijk zal dit het probleem gedeeltelijk verleggen naar omgevingen die in contact staan met de Autonomous Database, bijvoorbeeld patch-servers. Die zullen dan worden geviseerd, om op die manier binnen te komen in de database.   

Je draait de Autonomous Database on-prem vanaf 10.800 dollar per maand.

De tweede en grootste propositie die Oracle deze week aangekondigd heeft, is Dedicated Region Cloud@Customer. Dit gaat nog veel verder dan alleen de Autonomous Database, hier gaat het namelijk om alles wat Oracle Cloud Infrastructure te bieden heeft, maar dan dus wederom gewoon in het eigen datacenter. Het gaat hier dus om alle clouddiensten - inmiddels meer dan vijftig in totaal - en alle cloudapplicaties, dus de Fusion Cloud Applications voor ERP, HCM, SCM en CX. Het geheel zal volgens een pay-as-you-go model afgerekend worden, al is er wel een minimale investering van 500.000 dollar per maand nodig, met een minimale looptijd van drie jaar.

Oracle belooft de omgeving volledig te beheren en onderhouden. Zoals je op onderstaand plaatje kunt zien, zal de dedicated region afgesloten worden voor iedereen behalve de mensen van Oracle of de mensen die namens Oracle bij de omgeving moeten kunnen komen. 

oracle cloud at customer Oracle

Oracle Dedicated Region Cloud@Customer 

Het gat tussen cloud en on-premises

We hebben het de laatste jaren veel over het overbruggen van het gat tussen on-premises en de cloud. Het gaat dan bijvoorbeeld vaak over het aanbieden van een deel van de ervaring zoals je die in de cloud hebt on-prem. Lenovo DCG heeft met TruScale bijvoorbeeld een aanbod waarmee je traditionele hardware on-premises afrekent op basis van het stroomverbruik en dus volgens een pay-per-use-model dat in de cloud gangbaar is. Op het gebied van beheer zien we ook dat de invloed van de cloud merkbaar wordt, met allerlei uitbreidingen van on-prem richting cloud en andersom. Denk hierbij aan de recente aankondigingen van NetApp en PureStorage bijvoorbeeld, maar ook zeker aan waar een partij zoals Nutanix mee bezig is in de markt.

Outposts is een goed voorbeeld van een recente stap die AWS heeft gezet om het gat tussen cloud en on-premises vanuit de cloud te overbruggen. Microsoft heeft met Azure Stack iets soortgelijks, terwijl Google met Anthos een platform heeft waarmee je applicaties kunt bouwen, draaien en beheren verspreid over een gedistribueerde omgeving.

Waarom een public cloud op locatie?

Oracle gaat hier dus overheen met het aanbieden van OCI in zijn geheel, maar dan als het ware fysiek naast je bestaande racks. Hiermee gaat Oracle qua prestaties stevig over een product zoals AWS Outposts heen, maar dat is niet meer dan logisch. De vergelijking die tussen deze twee proposities gemaakt werd door Ellison tijdens de sessie, was dan ook niet echt heel zinvol. Outposts is een enkel rack, dat je waarschijnlijk zeer gericht inzet, voor Dedicated Region Cloud@Customer heb je een datacenter nodig met zo'n 200 vierkante meter ruimte en moet je 0,5 MW aan vermogen beschikbaar hebben. Outposts kost daarnaast ook maar een fractie van het aanbod van Oracle.

De grote vraag is uiteraard waarom je dat zou doen, zowel vanuit Oracle bekeken als vanuit de klanten? Je geeft hiermee feitelijk minimaal 200 vierkante meter van je eigen datacenter aan Oracle, waarvoor je ook nog eens minimaal 500.000 euro per maand betaalt. Een van de voordelen van de cloud is nu juist dat je datacenters kunt consolideren en dingen buiten je eigen organisatie kunt plaatsen en draaien. Zie bijvoorbeeld ook het gesprek dat we hadden met de CIO van Eneco over hun migratie naar OCI. 

Niche

Het is duidelijk dat Dedicated Region Cloud@Customer op een relatief beperkte doelgroep gericht is. Er moet een zekere verplichting zijn om een cloud on-premises te draaien, oftewel een combinatie van de belangrijkste workloads en data binnen de eigen muren houden en behoefte hebben aan het nieuwste van het nieuwste zoals dat in de cloud beschikbaar is. Je komt dan al snel uit bij zeer gereguleerde sectoren, die nog aan strikte locatiebeperkingen gebonden zijn, om wat voor reden dan ook. Voor die organisaties is dit nieuwe aanbod een uitkomst, want zo kunnen ze in ieder geval bij de tijd blijven. Het zijn daarnaast doorgaans ook grote organisaties, wat het in theorie in ieder geval een levensvatbaar business model maakt.

Het is uiteraard wel de vraag of de beperkingen waar organisaties mee te maken, hebben, blijven zoals ze nu zijn. Wet- en regelgeving kunnen veranderen bijvoorbeeld, waardoor minder bedrijven dergelijke verplichtingen hebben. Het is kortom nog even afwachten hoe dit onderdeel van het @Customer-stuk van Oracle zich gaat ontwikkelen. Exadata Cloud@Customer en Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer zijn wat minder gevoelig voor dit soort ontwikkelingen, schatten we in. Die zijn gericht op specifieke use-cases, bijvoorbeeld een subset van de data die niet buiten het kantoor mag komen, dus breder van toepassing en ook interessant voor organisaties die het grootste gedeelte van hun data wel in de public cloud mogen en kunnen hebben.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

The CIO Fall digital issue is here! Learn how CIO100 award-winning organizations are reimagining products and services for a new era of customer and employee engagement.