BlackBerry wil met Cyber Suite endpoints maximaal beschermen

Spark-platform krijgt steeds grotere impact op aanbod BlackBerry.

blackberry zero trust
BlackBerry

AI en ML zijn twee van de toverwoorden tijdens de BlackBerry Security Summit. Het bedrijf kondigt niet minder dan drie nieuwe producten/diensten aan die hier gebruik van maken. Dit alles naar eigen zeggen om nog beter het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen waar je als moderne organisatie voor komt te staan. We lopen hier even kort het nieuwe aanbod langs.

Cyber Suite

Allereerst is er de BlackBerry Cyber Suite, een Unified Endpoint Security-oplossing die volgens het bedrijf "Zero Trust aan een zero touch gebruikerservaring moet gaan bieden". Het geheel bestaat eigenlijk uit vier producten: BlackBerry Protect Desktop, BlackBerry Optics, het nieuwe BlackBerry Protect Mobile en het eveneens nieuwe BlackBerry Persons Desktop. In afkortingen hebben we het hier achtereenvolgens over producten die in de categorieën EPP, EDR, MTD en UEBA. Dat is zonder meer een indrukwekkende verzameling van producten binnen een enkele suite.

Het samenvoegen van deze producten in een enkele suite is niet alleen gedaan om het eenvoudig af te kunnen nemen, maar heeft ook een hoger, AI-gedreven doel. Input van de vier onderdelen wordt namelijk samengepakt en geanalyseerd, om zo de security van een organisatie nog beter af te kunnen dichten dan het geval zou zijn geweest met de producten als alleenstaande oplossingen. Het moet hiermee volgens BlackBerry mogelijk zijn om naast de 'gangbare' bedreigingen ook zaken zoals crypto-mining, crypto-jacking en bedreigingen afkomstig van mensen binnen de organisatie (bedoeld of onbedoeld) tegen te gaan. Met name die laatste categorie van bedreigingen, inclusief zaken zoals gecompromitteerde gebruikersgegevens, is iets waarvoor AI ingezet wordt om gedrag van werknemers te kunnen analyseren en abnormale activiteit te detecteren.

BlackBerry Spark Platform IDG/Sander Almekinders

Het Spark-platform zoals dat in 2018 tijdens de BlackBerry Security Summit werd aangekondigd.

Persona en Protect Mobile

BlackBerry Persona Desktop is zoals al aangegeven een UEBA-tool. Het idee hierachter is dat hiermee in real-time de identiteit van gebruikers kan worden geauthenticeerd en dus ook in real-time bescherming kan worden geboden tegen breaches. Persona Desktop is gebouwd op het Spark-platform, waar we enkele jaren geleden al eens uitgebreid over geschreven hebben. Het zet biometrische en op gedrag gebaseerde ML-modellen in om tot deze real-time ervaring te komen, zo geeft BlackBerry aan.

Persona Desktop is geen cloud-dienst, maar draait volledig op het endpoint zelf. Alle acties worden erop uitgevoerd, wat inhoudt dat er geen persoonlijke data gedeeld hoeft te worden en de tool razendsnel kan reageren. BlackBerry belooft automatische bescherming binnen minuten op het moment dat er sprake is van gestolen inloggegevens, bedreigingen van binnen de organisatie en fysieke bedreigingen voor de endpoints zoals inbraak, diefstal en gebruik door personen die geen toegang mogen hebben.

BlackBerry Protect Mobile is tot slot een extensie van het al bestaande Protect-product, maar dan zoals de naam al aangeeft gericht op mobiele apparaten. Het is vanaf dezelfde console te beheren als Protect. Het is evenals Persona Desktop gebouwd op het Spark-platform en moet er volgens BlackBerry voor zorgen dat aanvallen worden opgepikt voordat ze plaatsvinden. Dat is dan ook waar AI de hoek om komt kijken. Protect Mobile lijkt op basis van wat wij erover hebben gehoord en gelezen vooral gericht op bescherming tegen mobiele phishing-aanvallen, een van de snelst groeiende bedreigingen.

Related:

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

The CIO Fall digital issue is here! Learn how CIO100 award-winning organizations are reimagining products and services for a new era of customer and employee engagement.