On-premises is dood (en dat blijft zo)

Het is echt tijd om naar de cloud te verhuizen. Virtualisatie was een tijdelijk fenomeen.

Ik heb lang tegen mezelf gelogen: Ik dacht dat IT zou overleven in het cloudtijdperk. Maar nu zie ik dat IT deze paradigmaverschuiving niet overleeft - tenminste niet zoals we IT kenden. Er zullen altijd dinosaurussen blijven die zelf Exchange willen blijven draaien, maar de meeste organisaties maken de overstap naar cloud.

Dagelijks wordt binnen bedrijven OpEx afgewogen tegen CapEx. Steeds vaker moeten kapitale investeringen (CapEx) het afleggen tegen de operationele kosten (OpEx). De cloud is zeer aantrekkelijk omdat het geen investeringen vergt en zeer efficiënt met resources omgaat - je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Vergelijking met elektra

Onlangs las ik het boek 'The Big Switch' van Nicholas Carr, dezelfde auteur die eerder het controversiële boek 'Does IT Matter?' schreef waarin hij de relevante van IT betwijfelde. Afgezien van zijn persoonlijke opinie, raakte mij de parallel tussen elektriciteit en de cloud - ook bedrijven hadden ooit een eigen afdeling waar men voor de elektriciteit zorgde. Tegenwoordig is het idioot om zelf je energievoorziening te regelen. Hetzelfde geldt voor IT.

Sommige mensen herinneren zich de tijd waarin IT nog heel erg belangrijk voor de business was nog goed. Er vloeiden bakken geld richting IT. Maar nu, twintig jaar later, regelen businessmanagers binnen een handomdraai een account voor Office 365 via een simpele webinterface. Wat ooit dor IT gedaan werd, is veranderd in een commoditydienst die heel erg veel weg heeft van de werking van nutsbedrijven.

Secondenwerk

Recent logde ik in bij de Windows Azure portal en koos daar een template voor Windows Server 2012 met SharePoint. Het systeem was binnen enkele minuten beschikbaar - sneller dan ik in staat was om een kop koffie te halen.

Hetzelfde had ik ook on-premises kunnen doen, maar niet zonder een infrastructuur en een goede hoeveelheid tijd om de software te installeren en te configureren. Bij Azure hoefde ik alleen maar aan te geven wat ik wou. Of je nu Azure of een andere clouddienst gebruikt, het patroon is hetzelfde: Je logt in, maakt een paar keuzes en je bent klaar. Dat is niet langer toekomstmuziek - zo is het gewoon.

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!