De zakelijke pc komt terug

Al jaren roepen verschillende analisten dat de pc zal verdwijnen. Zij denken dat vanwege de opkomst van tablets. Chipfabrikant Intel denkt hier heel anders over. In een onlangs uitgebrachte verklaring stellen ze de verwachtingen voor omzet en winst naar boven bij.

Volgens Intel kunnen de verwachtingen naar boven worden bijgesteld omdat er "een sterke vraag is naar bedrijfspc's". Misschien is de pc markt dus helemaal niet dood.

Wat is er werkelijk aan de hand? De meeste zakelijke gebruikers merken dat ze niet alles met een tablet kunnen doen. Ze moeten nog steeds met complexe documenten, spreadsheets en presentaties werken en daarnaast data in ERP-, CRM- en andere enterprise systemen invoeren. Sommige gebruikers kunnen dit inderdaad op een tablet af, maar verreweg de meeste eindgebruikers beschouwen de tablet als ontoereikend voor deze taken. De pc wordt niet aan de kant gezet. Sterker nog, we zien een afname in de vraag naar tablets voor zakelijke omgevingen.

Meer dan alleen absolute verkopen en opkomst tablets

Maar waarom wordt dan nog over 'de pc is dood' gesproken? De markt voor pc's verkeerde in een impasse en de daling kwam tegelijkertijd met de opkomst van de tablet. Maar er was nog iets anders aan de hand en als je dat meetelt, dan zie je dat de relatie tablet-pc zeker geen 'the winner takes it all' situatie creëerde.

Afgelopen jaren waren bedrijven terughoudend om bestaande werkstations te upgraden. Dit heeft te maken met macro-economische factoren als negatieve economische groei en een teruggang in personeel. Ook heeft meegespeeld dat bedrijven niet graag proefkonijnen voor een nieuw besturingssysteem als Windows 8.

Maar veel van die factoren zijn inmiddels passé. In veel landen ontstaat weer economische groei en langzaamaan trekt ook de arbeidsmarkt zich uit het slop. Veel bedrijven die de kat uit de boom keken draaien nu verouderde machines (vaak met Windows XP) die nu toch echt moeten worden geüpgrade. Ondertussen maken verbeteringen aan Windows 8 dat bedrijven sneller de overstap te wagen. (Al is het nog steeds zo dat er een gezonde markt voor nieuwe Windows 7 pc's bestaat.)

Nieuwe generatie computers

Een andere ontwikkeling die meespeelt is dat de nieuwe verschijningsvormen van mobiele pc's in de buurt komen van de grootte, het gewicht en de veelzijdigheid van tablets. Hybride formfactoren en Ultrabooks worden steeds beter betaalbaar en zijn sexy genoeg om gebruikers te interesseren. Hoewel de beste machines nog steeds aan de dure kant zijn (800+ euro), zijn deze misschien niet voor consumenten aan te schaffen, maar wel voor bedrijven die op zoek zijn naar kwaliteit en duurzaamheid en daarvoor wellicht wat extra uit willen geven.

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
7 secrets of successful remote IT teams