Windows 9: Microsofts laatste hoop

Het opnieuw leven inblazen van een franchise is niet eenvoudig. Het is filmmakers gelukt met Star Trek en Spiderman. Wellicht lukt het ook met Star Wars. Maar slaagt Microsoft er ook met Windows in?

Misschien heb je afgelopen week al iets meegekregen van de vroege berichtgeving over Windows 9. Als Microsoft iets geleerd heeft van zijn 'één OS om over alle apparaten te heersen' strategie, dan weet het dat een herziening van Windows 8 in de huidige vorm niet gaat werken.

Ik geloof nog steeds sterk in een gezamenlijk rompbesturingssysteem, maar ik geloof ook sterk in een verschillende gebruiksinterface afhankelijk van het type apparaat dat je gebruikt, of dat nu een desktop, laptop of tablet is. Dat is precies wat Windows 9 moet gaan doen als Microsoft zich wil terugvechten.

Windows 9 (wat nu schuil staat onder codenaam Threshold) zal in staat moeten zijn om te detecteren op welk platform het draait, een index kunnen maken van de verbonden apparaten en op basis daarvan een meer traditionele desktopomgeving tonen of een aanraakinterface bieden.

Gebruikers moeten zelf kunnen kiezen welke UI zij op het apparaat willen gebruiken; een andere oplossing voor hybride apparaten als de Surface zie ik niet. Sommige gebruikers vinden het namelijk prettig om met de nieuwe gebruiksinterface te werken, terwijl andere liever blijven hangen bij het traditionele bureaublad. De modi zouden kunnen bijvoorbeeld kunnen veranderen bij het aansluiten van een toetsenbord.

Twijfel bij vooruitzichten

In de traditionele desktopmodus moet het Startmenu terugkeren als Mini Startmenu, al vrees ik op basis van concepten die ik zag op de eerder dit jaar gehouden Build-conferentie dat het helemaal niet 'mini' wordt. Het leek eerder op een samenvoeging van het nieuwe Startscherm met eerdere legacy Startmenu-opties. Daarnaast is het idee dat applicaties afkomstig uit de Windows Store (eerder bekend als de beruchte Metro apps) op de desktop kunnen draaien in de desktopmodus.

Je vraagt je misschien af waarom Microsoft dit niet eerder met Windows 8 heeft gedaan. Het antwoord is: slecht advies van vertrouwde orakels. Het is hoe koninkrijken door de historie heen zijn ingestort. Windows ME, Windows Vista, Windows 8 - hoeveel meer misstappen mag Microsoft zetten voordat het door de knieën zakt?

We moeten afwachten om te zien wat Windows 9 officieel gaat brengen en, belangrijker, hoe het wordt ontvangen. Dat kan nog wel even duren, aangezien Microsoft op dit moment nog werkt aan een nieuwe update voor Windows 8. Sommigen vragen zich af waarom Microsoft in hemelsnaam nog moeite doet om Windows 8 van een update te voorzien, maar met een nieuw schoolseizoen in aantocht, moet Microsoft zijn Windows OS klaarstomen voor nieuwe hardware.

Volgend jaar zomer is het af

Windows 8 Update 2 wordt in augustus verwacht. Wellicht zien we dan eind dit jaar een previewversie van Windows 9 verschijnen en zal het nieuwe OS in de zomer van 2015 zijn officiële lancering beleven, klaar om dan op nieuwe laptops en zakelijke apparatuur zijn debuut te beleven.

Windows 8 is ten dode opgeschreven. In minder dan een jaar tijd moet Microsoft met Windows 9 de wereld verbazen en de harten terugveroveren van Windows-gebruikers die verlangen naar Mac - en zelfs Linux - en misschien zelfs al zijn overgestapt.

Als de geruchten waar zijn, dan wordt Windows 9 gratis voor gebruikers van Windows 8.1 en misschien zelf ook voor bezitters van Windows 7. Ik zie dit als een mea culpa aan Windows 7 gebruikers omdat ze zo lang hebben moeten wachten op een functionele UI. Microsoft moet dit goed gaan doen.

Wat denk jij? Zou Microsoft onder Nadella in staat zijn bekeerde gebruikers terug te winnen? Of hebben de misstappen met Windows Vista en Windows 8 een definitieve ondergang van het Windows-keizerrijk ingeluid?

J. Peter Bruzzese schrijft voor Infoworld.com bijdragen voor het Enterprise Windows blog. Bruzzese is daarnaast medeoprichter en CIO van ClipTraining, een leverancier van trainingsoftware.

Copyright © 2014 IDG Communications, Inc.

Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!