Strategisch denker/doener: hoe word je dat eigenlijk?

Het is inmiddels geen geheim meer dat IT'ers die serieus kans willen maken op verdere progressie in hun carrière in staat moeten zijn om strategisch te kunnen denken én spreken.

IT-systemen draaiende houden? Gaap. Transformatie van bedrijfsprocessen? Uiteraard. Organisaties zoeken tegenwoordig in een IT-manager een business-strateeg die kan dienen als een vertrouweling van de C-suite.

Als IT-beslissers aan de bestuurstafel mogen plaatsnemen, moeten ze tot meer in staat zijn dan alleen het uitwisselen van operationele expertise, zegt leiderschapsexpert John Baldoni van consultancy N2growth. "Het draait niet alleen om het kunnen presenteren van technologische oplossingen, het gaat ook om het kennen van de missie, visie en waarden van het bedrijf, weten wat de strategische koers inhoudt."

Deze boodschap dringt langzaam bij IT-professionals door, maar door de toegenomen werkdruk die nu al managing van teams, interactie met businesspartners, onderhandeling met leveranciers, budgettering, benchmarking en beheer omvat, komen ze niet toe aan het ontwikkelen en uitdragen van een strategische visie.

En zelfs diegenen die wel in staat zijn van een functionele mindset naar een strategische te gaan, ook zij weten niet goed hoe ze die transformatie moeten vormgeving. Moeten ze met hun plannen dan zomaar de bestuurskamer bestormen en de aanwezigen aldaar gewoon de les gaan lezen?

Wij ondervroegen verschillende CIO's naar hun ervaringen met het delen van een visie, zowel met IT-collega's als met C-bestuurders. Het goede nieuws is alvast dat alle CIO's van mening zijn dat IT'ers door de bank genomen prima in staat zijn om strategisch te denken en spreken.

Related:
1 2 3 4 Page 1
Page 1 of 4
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!