Private cloud wordt steeds aantrekkelijker

Bedrijven die op zoek zijn naar een toepassing van cloud computing kiezen vanwege de perceptie van meer veiligheid steeds vaker naar de private cloud. Ook het voldoen aan compliance speelt hierin een belangrijke rol.

"Bedrijven onderkennen dat de publieke cloud zijn beperkingen kent", zegt analist Allan Krans van Technology Business Research (TBR). "Je kunt geen aanpassingen doen. Je moet het doen met de security die je krijgt. Bij private cloud hoef je niet de eigenaar te zijn van de infrastructuur, maar krijg je we de voordelen van cloud, samen met de opties op gebied van security, compliance en delivery."

Uit onderzoek van het bureau van Krans blijkt dat de private cloud sneller groeit dan de publieke cloud. Komende jaren groeit het aantal bedrijven dat voor public cloud kiest met 20 procent, terwijl het aantal bedrijven dat voor een private cloud gaat met 40 tot 50 procent toeneemt.

Private cloud 'verslaat' public cloud

"We verwachten dat de private cloud de publieke cloud binnen vijf jaar ontgroeit", zegt Krans. "Private cloud past beter bij grotere bedrijven, vooral in streng gereguleerde branches of als het gaat om workloads met gevoelige data of missiekritieke applicaties - deze zijn niet geschikt voor publieke cloudoplossingen."

Bedrijven die ervoor kiezen om diensten van publieke aanbieders als Google en Amazon te gebruiken voor de opslag van data of het draaien van apps, doen dat in een gedeelde omgeving. De serviceproviders zorgen hierbij voor het beheer en de beveiliging van de IT, zodat een bedrijf dat niet zelf hoeft te doen.

Een alternatief is de keuze voor een private cloud, waarbij bedrijven hun eigen cloud hosten en beheren. Maar dit hoeft niet per se in het eigen datacenter te gebeuren - ook leveranciers als IBM en Rackspace kunnen een afgeschermde cloudomgeving leveren.

Vooral veel vraag naar managed clouds

Deze zogenaamde managed private clouds bieden het beste uit twee werelden - schaalbaarheid voor grote workloads én de mogelijkheid om extra security en eigen opties op gebied van compliance en delivery toe te voegen.

Uit onderzoek van TBR blijkt dat 70 procent van de grote bedrijven met meer dan 1000 werknemers interesse heeft in zulke managed cloud-oplossingen, terwijl 30 procent overweegt een private cloud zelf te bouwen of dat al gedaan heeft.

"Het is logisch dat de private cloud in populariteit groeit", zegt analist Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy. "Ze kunnen voor een publieke optie kiezen, maar grote bedrijven prefereren private cloud omdat ze meer ownership wensen over de kwaliteit van de dienstverlening en de bescherming van data. Er zijn daarbij meer mogelijkheden om data af te stemmen op de regels die gelden in de branche of in het land van toepassing."

Related:

Copyright © 2014 IDG Communications, Inc.

Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!