Surface waadt in poel van onzekerheid

Microsoft kondigde donderdag de grootste reorganisatie ooit in de 39-jarige historie van het bedrijf aan. Hoewel gesteld wordt dat de zelfontworpen Surface gewoon blijft bestaan, zijn analisten daar minder zeker van.

Microsoft schrapt 18.000 banen en neemt daardoor afscheid van 14 procent van zijn personeelsbestand. De meeste arbeidsplaatsen gaan verloren bij de overgenomen telefoonfabrikant Nokia.

De meeste getroffen arbeiders verdwijnen direct, maar voor een grote groep van 5.000 man kan het nog een jaar duren voordat ze weten of ze wel of geen toekomst bij het bedrijf hebben.

Naast het massaontslag maakte Microsoft ook bekend te stoppen met het experimenteren met Android, het besturingssysteem wat op de Nokia X-serie smartphones draaide. Nokia lanceerde deze lijn nog voordat de deal met Microsoft beklonken werd.

De Surface-tablets, de lijn hybride apparaten die Microsoft twee jaar geleden introduceerde, lijken de reorganisatie te overleven. Maar de strategie hierachter verandert wel degelijk.

Hoewel sommige investeerders op Wall Street eerder aandrongen op het schrappen van de Surface - en de verkoop van de Xbox-divisie -, zijn er toch een aantal analisten te vinden die het niet vreemd vinden dat de hybride tablets de dans (voorlopig) ontspringen.

"Het verbaast mij niets", schrijft analist Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy in een e-mail aan zustersite Computerworld.com. "Hoewel de lijn niet voor 100 procent past in de strategie van 'mobility en cloud', is het wel relevant genoeg in de verbreding van de definitie van productiviteit die Microsoft nastreeft door hardware, software en services met elkaar te koppelen."

Lange termijnstrategie

Anderen sluiten zich daarbij aan. "Ik denk niet dat ze bereid zijn de Surface te dumpen", laat Wes Miller van Directions on Microsoft weten. "Sommige mensen zagen dit als een kans om de Surface te schrappen, maar het is een project van de lange adem. Gelukkig voor Microsoft lijkt de Surface Pro 3 een stuk populairder te zijn dan eerdere modellen."

Toch is de toekomst van de Surface niet gegarandeerd. "Ik weet nog steeds niet welke rol devices voor Microsoft precies spelen, helemaal niet in opkomende markten", zegt analiste Carolina Milanesi van Kantar WorldPanel Comtech. "We hebben daarbij ook totaal nog geen duidelijkheid over de rol van Nokia wat betreft tablets."

1 2 Page 1
Page 1 of 2
Download CIO's Roadmap Report: Data and analytics at scale