Deskundigen zetten vraagtekens bij Internet of Things

Een onderzoek van het Pew Research Center over het Internet of Things (IoT) is erg optimistisch over de stand van zaken in 2025, maar tegelijkertijd plaatsen deskundigen die hun reactie geven in het eindrapport allerlei vragen en kanttekeningen.

Pew Research heeft in totaal 1600 mensen uit onder meer de technologiesector, academici, juristen en anderen ondervraagd om tot een beeld te komen over de verwachtingen van Internet of Things. Uit het rapport (PDF) komt onder meer naar voren dat de overgrote meerderheid, 83 procent, verwacht dat IoT in 2025 wijdverspreid zal zijn en positieve effecten heeft op de maatschappij.

Scepsis over IoT-trend

Maar er zijn ook kanttekeningen - ook op het onderzoeksresultaat zelf. Zo schrijft Karl Fogel van Open Tech Strategies, dat organisaties helpt om open source-projecten van de grond te krijgen, een zeer kritische noot over wearables: "Nee, getver, dit hebben we niet nodig en mensen vragen er ook helemaal niet om." Hij vraagt zich in een interview af of de uitslag van Pew, dat 83 procent een grote IoT-toekomst ziet, een denkfout bevat.

Hij vermoedt dat de respondenten vooral mensen zijn die tegelijkertijd ook de opkomst van IoT promoten. "Als je sceptisch bent, zul je minder gauw deelnemen aan het onderzoek", zegt Fogel, die zelf wel reageerde omdat hij vond dat het rapport interessant kon zijn. Pew erkent dat het onderzoek is gebaseerd op een opt-in enquete. Het hele punt van het onderzoek gaat volgens het onderzoekscentrum niet om de kwantiteit van respondenten, maar om de kwaliteit.

Lee Rainie, directeur van het Internet Project bij Pew verwacht dat IoT een belangrijk onderdeel van de cultuur gaat worden, maar vind het interessant dat mensen kanttekeningen plaatsen bij de trend. Hij vertelt dat zelfs wanneer respondenten postitief waren over de trend, de meesten de reacties in een categorie van "ja, maar…" plaatsten.

Toekomst voor wearables?

Een van de positieve reacties (met enige twijfel) komt van Dave Clark, informaticawetenschapper verbonden aan het AI-lab van de universiteit MIT. Hij verwacht dat de mogelijkheid om dingen te taggen en scannen een makkelijkere link maakt tussen de 'echte wereld' en de virtuele.

"Dit biedt veel voordelen. Een analogie is de komst van gps. Dat heeft een wereld opgeleverd waarin mensen niet meer verdwaald raken. Een scanbare wereld is er eentje waar mensen altijd informatie kunnen vinden over alles wat ze tegenkomen", schrijft Clark. Maar ook hij is voorzichtiger als het op wearables aankomt.

"Apparaten als Google Glass zouden populair kunnen worden, maar het is ook mogelijk dat ze hun waarde niet kunnen bewijzen. Hoe het ook zij, ik verwacht dat over tien jaar er apparaten in gebruik zullen zijn met een virtuele laag over de echte wereld. Ik weet niet zeker hoe dit gaat uitpakken. Tien jaar geleden had ik niet voorspeld dat iedereen zou rondlopen met oordopjes om te luisteren naar hun eigen wereld."

Op de volgende pagina: Een uitdaging ligt in het tijdig ontwerpen van standaarden en beveiligde protocollen om problemen in 2025 te voorkomen.

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!