Hoe lang nog weet jij de roep om cloud te weerstaan?

Je zou verwachten dat het na de middelbare school wel voorbij zou zijn met peer pressure (groepsdruk), maar schijn bedriegt. De komst van cloud computing maakt dat menig IT-manager de hete adem van de business in zijn nek voelt.

IT-managers krijgen steeds vaker te maken met businessmanagers die graag hun enterprise data en apps naar de cloud willen verplaatsen - of de organisatie daar nu klaar voor is of niet.

Voor sommige IT-bestuurders zijn vragen als 'Kan de cloud mij überhaupt wel resources besparen?' en 'Is een Service Level Agreement (SLA) nodig?' nog niet beantwoordt.

Ondertussen lezen andere leidinggeven wel de nieuwskoppen voorbijkomen van rivaliserende bedrijven die naar de cloud verhuizen. Zij willen graag ook meesurfen op de hoogste technologische golven. Die wens leidt ertoe dat sommige IT-afdelingen beginnen met cloudgebaseerde diensten voordat ze in staat zijn dat op de juiste manier te doen, waarschuwen analisten.

'Nu nog niet'

"De cloud krijgt zoveel aandacht en spreektijd dat er opeens sprake van een noodzaak lijkt", zegt onafhankelijk analist Jeff Kagan. "Morgen zal de cloud vertrouwd en bewezen zijn. Maar vandaag is het nog steeds het Wilde Westen. IT-managers weten dit, maar onder druk van andere C-level bestuurders kiezen ze voor de cloud omdat het synoniem zou komen te zijn staan voor succes. Niemand wil achterop raken."

Analist Brad Shimmin van Current Analysis zegt dat IT-afdelingen onder heftige druk staan om de algehele operationele efficiency te verbeteren en zelfs nieuwe zakelijke kansen te benutten - iets wat alleen kan met een slankere organisatie. Het tegenwoordige heersende sentiment is dat de cloud een organisatie efficiënter kan laten opereren door sterk in de vaste kosten te snijden en ook te besparen op beheer, training en ondersteuning.

Waar CEO's alleen geen rekening mee houden is dat er voor een succesvolle transitie naar de cloud een goede planning nodig is en dat er nogal wat uitdagingen te overwinnen zijn. Maar daar lijken ze geen boodschap aan te hebben; ze willen maar wat graag in het diepe duiken.

'Businessmanagers willen erbij horen'

"Er is absoluut sprake van groepsdruk", zegt analist Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy. "De CEO en businessmanagers horen dat ze een dienst kunnen krijgen tegen de helft van de prijs met een veel grote flexibiliteit. Vervolgens kloppen ze aan bij de CIO en beginnen ze te pushen."

Een te snelle overstap naar de cloud betekent extra kosten en brengt bovendien bedrijfsgegevens in gevaar. "Als je niet goed plant, zijn er risico's verbonden aan de controle, beveiliging en betrouwbaarheid van data", waarschuwt Moorhead. "Te snel gaan betekent een grote kans op het over het hoofd zien van details in het service-level agreement, waarin belangrijke bepaling staan over uptime, prestaties en het omgaan met veiligheidslekken."

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!