Functioneren als developer én projectmanager gaat niet

Het kiezen van een developer als projectmanager schaadt de productiviteit van een project en is onaardig: je vraagt van de developer namelijk het onmogelijke.

Dit is iets wat nooit goed afloopt: Er wordt een klein project gestart waarbij het niet noodzakelijk is een fulltime projectmanager aan te stellen. Dus er wordt besloten dat één van de developers op het project ook kan functioneren als projectmanager. Wie begrijpt er immers beter wat er moet gebeuren dan de developer?

Dat is op zich waar en er zijn genoeg developers te vinden die goede projectmanagers kunnen worden. Op zich is er ook geen conflict tussen het type persoon dat een goede developer is en het type persoon dat een goede projectmanager is. Ze hebben beiden de focus op detail en resultaat. Maar het is simpelweg niet mogelijk om tegelijkertijd een goede developer én projectmanager te zijn.

Het ontwikkelen van software gebeurt in een trance. Om echt productief te zijn, moeten je gedachten functioneren in een symbolische wereld waarin algoritmen en variabelen gemanipuleerd worden, rekening wordt gehouden met flows en afhankelijkheden, ideeën uitgetest en opdoemende gedachtepatronen gevolgd. Het werken in zo'n mindset vereist een langere periode van ononderbroken concentratie. Als het gestoord wordt, kan het 15 minuten of langer duren voordat het terugkomt of soms zelfs pas de volgende dag.

Met andere woorden, de kosten van het taak-switchen tijdens softwareontwikkeling zijn erg hoog.

Projectmanagement vereist een geheel andere mindset en werkstijl. In plaats van in een trance functioneren, moeten projectmanagers altijd direct op feiten, emoties en politiek in hun omgeving kunnen reageren. Projectmanagers maken geen abstracte projectplannen of houden via een theoretisch model hun eigen progressie bij; hun taak is om de activiteit van meerdere mensen te coördineren, de progressie van anderen bij te houden, anderen te helpen en te begrijpen hoe het werk van de ene persoon van invloed is op een ander. Projectmanagers moeten direct kunnen inspelen op crises, problemen voorkomen en communiceren met een team stakeholders.

Er is simpelweg geen manier om deze twee compleet verschillende werkstijlen te verenigen. Als je iemand vraagt zowel op te treden als developer en als projectmanager, dan moet hij een keuze maken wat betreft zijn primaire werkmodus. Als hij vooral kiest om developer te zijn, dan is hij grotendeels onbeschikbaar voor het projectteam en stakeholders en heeft het hele team last van gebrek aan leiderschap. Kiest hij ervoor om vooral projectmanager te zijn en minder ontwikkelaar, dan is het onwaarschijnlijk dat hij zijn eigen deadlines haalt en is het de vraag of hij zijn werk wel optimaal kan doen.

Als je de productiviteit van een project wilt verbeteren, ga deze verleiding dan uit de weg. Het kiezen van een developer als projectmanager schaadt de productiviteit van een project en is onaardig: je vraagt van de developer namelijk het onmogelijke.

Paul Glen is als CEO van Leading Geeks gespecialiseerd in de emotionele wisselwerking tussen technisch uitdagende en technisch uitgedaagde mensen.

Related:

Copyright © 2014 IDG Communications, Inc.

Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report today!