6 profetische smartphone ideeën van 10 jaar terug

Met de Nexus 6 brengt Google alweer zijn zesde Android-toestel op de markt, een toestel wat voortborduurt op succesvolle concepten uit eerdere generaties toestellen. De vroegste ideeën voor de huidige mogelijkheden van smartphones ontstonden al zo vroeg als 2004.

Een jaar in smartphonetechnologie duurt nu al ongelooflijk lang en in tien jaar tijd zijn er echt gigantische stappen gezet. In 2004 begon Apple voorzichtig met de eerste schetsen van de iPhone, bouwde Samsung slechts dumbphones voor de Zuid-Koreaanse markt en was de laatste trend de innovatieve i-mode dienst voor Japan. (Iets waar KPN later een stuk minder succesvol mee was.)

Ongeveer tien jaar geleden bezocht ik de ITU Telecom Asia Expo in de Zuid-Koreaanse stad Busan. Toentertijd was ik Tokio-correspondent voor uitgever IDG. Ik kwam daarom vaker in Japan in aanraking met nieuwe telefoonconcepten, maar wat ik in Zuid-Korea zag was werkelijk futuristisch te noemen. Als je terugkijkt op die innovatie, besef je pas hoezeer smartphones nu ons leven bepalen en hoe technologie zich op een compleet andere manier kan ontwikkelen.

Dit zijn zes ideeën waar men toen helemaal wild van was en die langzaamaan naar onze huidige modellen zijn doorgesijpeld.

1. Samsungs telefoon met satelliet-tv

Het is nu vrij ridicuul, maar Japanse en Zuid-Koreaanse engineers waren in 2004 helemaal bezeten van het idee dat je satelliet-tv rechtstreeks naar een telefoon kon brengen. De dienst werkten met een speciaal aangepaste satelliet en daardoor was niet de berg apparatuur - denk alleen al aan de schotel - nodig die voor normale thuisontvangst vereist is.

Samsungs SCH-B100 toestel had een uitklapscherm waarmee je tv kon kijken en had een ingebouwde MPEG4-videorecorder waarmee je tot twee uur videomateriaal kon opnemen. De dienst met 14 kanalen kostte in Azië ongeveer 10 euro per maand en was redelijk succesvol, maar werd later voorbijgestreefd door gratis streamingdiensten en DVB-T.

Related:
1 2 3 4 Page 1
Page 1 of 4
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!