3 fintech startups die Nederland willen veroveren

Het Finse evenement Slush bracht afgelopen week 2000 start-ups in contact met investeerders. Ons oog viel onder meer op drie Scandinavische beloften, die in de toekomst wel eens dominant kunnen worden in de financiële wereld.

Wereldwijde investeringen in startups met technologie voor de financiële sector ('FinTech startups') zijn de afgelopen vijf jaar meer dan verdrievoudigd, zo blijkt uit een recent rapport van Accenture. Werd er in 2008 $ 930 mln in fintech initiatieven gestoken, afgelopen jaar noteerde de teller bijna $3 mrd. Gezien deze dramatische veranderingen in de financiële dienstverlening, die worden gedreven door nieuwe regelgeving, de noodzaak tot kostenreductie en een veranderend consumentengedrag, zal deze wereldwijde trend naar verwachting doorzetten in de toekomst.

In die wereld doen drie Scandinavische start-ups hun best doen om een niche te veroveren aan de onderkant van de financiële dienstensector. CXO leerde ze beter kennen bij Slush.

Holvi

Ten eerste Holvi uit Helsinki. Dit bedrijfje, dat drie jaar geleden is opgericht en binnenkort naar Nederland uitbreidt, biedt specifiek betalingsdiensten aan zelfstandigen en kleine bedrijven, zoals freelancers, bloggers, app ontwikkelaars en webwinkeliers aan. Holvi omschrijft deze doelgroep als "makers en doeners".

In Europa zijn er ongeveer 19 miljoen van dit soort kleine bedrijfjes, die gezamenlijk werk bieden aan zo'n 40 miljoen mensen. Een aantrekkelijke doelgroep dus. Een betalingsrekening openen bij Holvi is gratis, en het bedrijf rekent hiervoor ook geen vaste kosten. Inkomende of uitgaande betalingen kosten 90 cent, en Holvi rekent 3% provisie voor credit card transacties.

Holvi denkt te kunnen groeien door te opereren als een pan-Europese virtuele bank, zonder fysieke kantoren en met een pakket aan online diensten die specifiek aansluit bij hun jonge doelgroep van "digital natives". Een voorbeeld hiervan is de webshop die gratis is inbegrepen bij elke Holvi account.

Holvi biedt zijn diensten inmiddels aan in zeven landen in Noord-Europa. Voor het eind van dit jaar probeert het bedrijf uit te breiden naar 19 Europese landen, waaronder Nederland.

Klarna

Het in Stockholm gevestigde Klarna is een van de grootste beloften. Met hulp van veel venture capital biedt het in een groot deel van Europa online betalingsdiensten voor webshops. Zijn USP: de consument betaalt na levering van het product. Dat moet meer twijfelende consumenten over de streep te trekken. Klarna neemt al de transactierisico's voor zijn rekening, mocht er sprake van fraude zijn. Daarnaast maakt Klarna het mogelijk om online aankopen te doen met slechts een naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

Met deze aanpak heeft het bedrijf inmiddels 10% e-commerce marktaandeel veroverd in Europa, met Nederland inbegrepen. Sinds september doet Klarna ook een poging de VS te veroveren. Als reactie op zijn marktintrede, is de Amerikaans payment provider PayPal ook achteraf betalen mogelijk gaan maken.

iZettle

iZettle maakt het mogelijk voor ondernemingen om PIN betalingen van bank- en credit cards te ontvangen met smartphones of tabletcomputers. Daarbij rekent het geen vaste maandelijkse kosten. Het kiest niet voor een abonnementsmodel, omdat de doelgroep voornamelijk uit kleine bedrijfjes bestaat. Die ontvangen een gering aantal kaartbetalingen per dag, maar hebben wel behoefte aan iZettles oplossing, omdat ze zich dikwijls niet op een vaste locatie bevinden. Ook iZettle is sindskort gericht op Nederland.

Uiteraard is het nog veel te vroeg om te zeggen hoe de wereld van elektronische betalingen er precies uit gaat zien. Het feit is wel dat Europese banken erg behoudend zijn met het aanbieden van nieuwe diensten, zeker ten aanzien van niche doelgroepen. Dit biedt een mogelijkheid aan innovatieve nieuwkomers. Kijk er dus niet van op als deze drie Scandinavische bedrijven zich in de komende jaren een vaste plaats in ons land veroveren.

CXO.nl heeft op 18 en 19 November Slush bijgewoond. Verslaggever Arno Aaldijk, in het dagelijks leven VP Solutions & Services van Multitouch, is woonachtig en werkzaam in Helsinki.

Copyright © 2014 IDG Communications, Inc.

Download CIO's Roadmap Report: Data and analytics at scale