Office vervangen door Google Apps? Wacht nog even

Op het eerste gezicht is Google Apps een aantrekkelijk alternatief vanwege de eenvoud en lage kosten. Maar als je iets dieper graaft, stuit je op een aantal zaken die je wellicht aan het twijfelen brengen.

Eerder dit jaar vergeleek collega Woody Leonhard van Infoworld.com op grondige wijze Microsoft Office 365 en Google Apps. Conclusie: Office 365 is een cruiseschip en Google Apps een zeilboot in termen van zwakke en sterke punten. Daarnaast had die andere collega, Galen Gruman, stevige kritiek op Google's mobiele versies van Apps toen hij ze in een recensie van mobiele productieve officepakketten naast Microsoft Office en Apple iWork legde.

Hoewel beide analyses interessante artikelen opleverden, dacht ik dat verdere discussie hierover onnodig zou zijn, aangezien het duidelijk is dat Office 365 de productiviteitmarkt van A tot Z domineert. Maar is dat echt zo?

Lees ook:

6 vragen over Office 365 en Office 2013Upgraden naar Office 365? Laat lekker zitten johMigratie naar Office 365, da's pas lastig

Deze week sprak ik met een IT-beheerder werkzaam bij een bedrijf met 3000 gebruikers. Het bedrijf overwoog zijn on-premises e-mailomgeving naar Google Apps te migreren. Dit verraste mij in eerste instantie, vooral omdat het bedrijf geen educatieve instelling of een non-profit organisatie is; beide typen organisaties behoren tot de meest voor de hand liggende klanten voor Google Apps vanwege beperkte budgetten en het gebrek aan fatsoenlijke IT. Ik besloot daarop eens opnieuw te kijken naar wat Google biedt.

De Google Apps for Business productiviteitssuite biedt een scala aan browsergebaseerde tools gericht op communicatie en samenwerking tussen gebruikers, plus een aantal beheerelementen voor IT-management. Google deelt de suite op in vier onderdelen:

  • Communicatie: Gmail voor e-mail, Hangouts voor spraak-en videogesprekken, Calendar voor persoonlijke en teamagenda's en Google+ voor social networking.
  • Opslag: Drive voor cloudopslag, delen en synchroniseren van bestanden.
  • Collaboration: Docs voor tekstverwerken, Sheets voor spreadsheets, Forms voor online enquêtes en formulieren, Slides voor presentaties en Sites voor het maken van websites.
  • Beheer: Admin voor controlemogelijkheden en security door IT en Vault voor achivering en e-discovery.

Op pagina 2: privacy en prijzen

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!