Atomico: 'Megaklappers startupscene merendeel buiten de VS'

In de laatste 10 jaar zijn er 140 bedrijven met een marktwaarde van $1 mrd ontstaan. Volgens onderzoek in handen van investeringsfonds Atomico is 61% van deze bedrijven buiten de VS opgericht.

Tijdens de laatste vijf jaren heeft zich in de wereld van start-ups een belangrijke omslag voltrokken. Meer en meer succesvolle bedrijven zijn in staat zich te ontwikkelen in Europa en Azië. Het Amerikaanse Sillicon Valley is niet meer de enige plaats ter wereld waar de benodigde combinatie van kennis, technologie en kapitaal beschikbaar is.

Het bruist in de technologie sector in Europa, en dat was vorige maand goed te merken in Helsinki, waar het jaarlijkse Slush start-up evenement plaatsvond. Slush is een van de grootste tech en startup events buiten de Verenigde Staten, en dit jaar was het groter dan ooit. 12.000 mensen namen dit jaar de moeite naar Helsinki te komen, om ideeën uit te wisselen, te pitchen en te netwerken.

Unicorns

CXO.nl was bij Slush aanwezig bij een presentatie van Atomico, een investeringsfonds dat is opgericht door Niklas Zennström, bekend als de oprichter van Skype en Kazaa. Mattias Ljungman, de mede oprichter van Atomico is erg geïnteresseerd in high-tech start-ups die in staat zijn uit te groeien tot een wereldwijd succes, zoals bijvoorbeeld Supercell, Rovio, Jawbone, Fab, Klarna and Skype, allemaal bedrijven uit de stal van het fonds.

Mattias noemt dit soort bedrijven, die een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar vertegenwoordigen 'unicorns'. In de laatste 10 jaar zijn er 140 van dit soort bedrijven geweest, Atomico heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan, en de resultaten zijn verbazend en hoopgevend te noemen.

Onderzoek

Een duidelijke meerderheid (61%) van nieuwe bedrijven met een valuatie van meer dan $1 mrd komt niet uit de VS. Er zijn inmiddels succesvolle technologiehubs in Europa, Azië en Australie die vaak 'unicorns' produceren. Met name Europa toont een groot potentieel.

Sterker nog, het onderzoek wijst op een versnelling van deze trend. De groei van het aantal start-ups met een marktwaarde van ruim 1 miljard is duidelijk sneller buiten Silicon Valley dan erbinnen, dus dit betekent dat innovatie, creativiteit en kapitaal in de technologiesector wijdverbreider is gedacht.

Een ander interessant perspectief is het aantal 'unicorns' per hoofd van de bevolking. In de lijst met meest succesvolle steden zien we Stockholm, Berlijn, Helsinki en Londen sterk in opkomst.

Meer miljardenbedrijven

Mattias voorspelt dat er in de komende 10 jaar tenminste 300 van dit 'unicorns' bijkomen. Tot nu toe zijn de meeste hiervan te vinden in consumentendiensten zoals retail en de games-industrie.

"Er nog is niet veel ontwrichtende innovatie geweest in de gezondheidszorg, de vastgoedsector en het onderwijs. Atomico verwacht hier de volgende fase van nieuwe bedrijven die deze enorme markten verstoren en de volgende miljardenbedrijven bouwen. Er zullen tientallen bedrijven uit deze sectoren komen. Dit is een geweldige tijd voor ondernemerschap."

Of Mattias ook nog advies heeft voor ondernemers? "Er is geen handboek voor het ontwrichten van een bedrijfssector. Iedere keer doe je iets nieuws en anders, en ontmoet je nieuwe uitdagingen. Het belangrijkste is dat je trouw blijft aan waar je in gelooft, en dat je zorgt dat je hele slimme mensen om je heen hebt als collega's en adviseurs."

CXO.nl heeft op 18 en 19 November Slush bijgewoond. Verslaggever Arno Aaldijk, in het dagelijks leven VP Solutions & Services van Multitouch, is woonachtig en werkzaam in Helsinki.

Related:

Copyright © 2014 IDG Communications, Inc.

Download CIO's Roadmap Report: Data and analytics at scale