Microsoft op de drempel van een zeer uitdagend 2015

Microsoft, dat binnenkort zijn veertigste verjaardag viert, wordt in 2015 volop geconfronteerd met lastige uitdagingen, zeggen analisten. Het bedrijf zit middenin een metamorfose en moet eerdere fouten noodgedwongen toe gaan geven.

Eén van de fouten is bijvoorbeeld mobility. Microsoft is er afgelopen jaren niet in geslaagd enige voet aan de grond te krijgen in de mobiele markt. Windows Phone was afgelopen jaar goed voor ongeveer 3 procent van het totale aantal verscheepte smartphones, terwijl tablets met Windows 8 erop slechts 5 procent van het totaal uitmaakten, zo blijkt uit cijfers van IDC. Het wordt heel lastig om het tij nog te keren.

Als Microsoft geen beduidende speler in de mobiele markt is, loopt het hele Windows ecosysteem risico irrelevant te worden, waarschuwt analist Wes Miller van Directions on Microsoft. "Windows als end-point OS verdwijnt naar de achtergrond", merkt hij. En dat is niet iets om vrolijk van te worden.

Microsoft hoopt dat het eind 2015 te verschijnen Windows 10 de mobiele strategie een impuls kan geven. Het hoopt vooral dat de zogenaamde 'Universele' apps, applicaties die met dezelfde kern zowel op Windows als Windows Phone kunnen werken, een hit zullen zijn. Developers kunnen om een universele app vervolgens zelf een grafische schil leggen bedoeld voor een telefoon, tablet of computer.

Het aantal apps voor Windows moet dankzij mobiele apps flink groeien. Miller twijfelt of dat echt gaat lukken. "Ik weet niet of dit het antwoord op de problemen van Microsoft zal zijn, maar ze komen in ieder geval met een antwoord", zegt hij. "Ik weet echter niet zeker of het ook gaat lukken."

Windows 10

Analist Jan Dawson van Jackdaw Research noemt Windows 10 als belangrijkste uitdaging voor Microsoft in 2015. "De grote vraag is of Microsoft grote bedragen kan blijven vragen voor een nieuw besturingssysteem en daarbij kan groeien", stelt hij. "Kan Windows een bron van omzet en winst blijven?"

Het wordt volgens Dawson namelijk lastig om consumenten voor het systeem te blijven interesseren. "De realiteit is dat consumenten niet voor Microsoft kiezen op mobiel gebied. Waarom zou ik voor een volledig Microsoft portfolio gaan kiezen?", vraagt hij zich af. Ook OEM's zouden problemen hebben met het blijven betalen voor een pc met Windows erop.

Microsoft is de enige speler die nog geld vraagt voor een desktop OS. Hoewel het de licentiegelden voor zijn mobiele OS inmiddels heeft geschrapt, zijn er geen aanwijzingen dat dit ook voor het volledig uitgevoerde Windows 10 gaat gelden.

Uitdagingen in het bedrijfsleven

In tegenstelling tot de twee geciteerde analisten, maakt Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy zich meer zorgen over de enterprisemarkt. "Wat gaan ze doen in de publieke en private cloud?", vraagt hij zich af. "Ze boeken veel progressie in het verplaatsen van Microsoft code van on-premises naar de publieke cloud, maar dat kun je niet zeggen van de toepassing van OpenStack."

OpenStack is een open-source cloudplatform die bedrijven gebruiken om zelf een private cloud te bouwen of hybride implementaties te creëren waarin publieke en private clouds gecombineerd worden. Microsoft kiest met OpenStack een andere weg.

Op naar 2015

"Afgelopen jaar heeft CEO Satya Nadella vooral veel generieke woorden gebruikt als hij over de strategie van het bedrijf sprak. Maar wat betekenen die werkelijk. Komend jaar zal het vooral om de uitvoering gaan draaien."

Miller heeft goede hoop op een goed jubileumjaar voor Microsoft omdat het niet alleen Windows gaat upgraden, maar ook Office en de rest van zijn on-premises portfolio. "Kijk eens naar hoeveel producten er in 2015 zullen uitkomen", zegt hij. "Dat zal de interesse van mensen prikkelen."

Related:

Copyright © 2014 IDG Communications, Inc.

Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report!