Wie krijgt Windows 10 straks gratis?

Pas op zijn vroegst 21 januari aanstaande gaat Microsoft iets verklappen over de toekomst van Windows in de algehele strategie van het bedrijf. Het zou kunnen dat Windows 10 voor grote groepen goedkoper of zelfs gratis gaat worden.

In december onthulde COO Kevin Turner al dat Microsoft "begin 2015" de nieuwe prijsmodellen voor Windows zal onthullen. Daarover is nu nog niets bekend, maar het voedt wel speculaties over de manier waarop Microsoft met Windows geld gaat blijven verdienen nadat het eerder de licenties voor makers van smartphones, kleine tablets en goedkope pc's kosteloos maakte.

Volgens analist Jan Dawson van Jackdaw Research is de vraag wat Microsoft bedrijven en consumenten gaat vragen voor een upgrade van Windows een van de belangrijkste die dit jaar voor het bedrijf spelen. "De grootste test zal zijn of Microsoft met succes grote hoeveelheden geld kan vragen voor een nieuw besturingssysteem voor consumenten en daarbij nog steeds een flinke adoptie gaat zien", schreef hij onlangs in een artikel voor Tech.pinions.

Het bewijs groeit dat Microsoft gelooft dat het niet langer in staat zal zijn oude gewoonten met Windows 10 in stand te houden. Het zal gedwongen worden voor een strategie te kiezen die ver van de eerdere prijsmodellen vandaan ligt.

Gratis versies

Allereerst was er de beslissing Windows gratis aan OEM's weg te geven voor devices met een scherm van 9 inch en kleiner. Daarna volgde de (vrijwel) gratis van Windows voor traditionele pc's, oftewel Windows 8.1 met Bing, die wordt gebruikt voor laptops die met de Chromebook moeten concurreren.

Hoewel Microsoft in theorie prima prijzen als 100 euro voor een consumentenversie en 200 euro voor een zakelijke versie van Windows 10 kan blijven vragen, zal het flink onder druk komen van bedrijven als HP, Lenovo en Dell, die nu wel een flink deel gratis krijgen. Windows 8 is praktisch gratis en werd al bij de release drie jaar geleden met een flinke korting uitgebracht.

Turner zei in december dat alles kan veranderen. Die woorden kun je maar beter serieus nemen. Toen hij sprak over nieuwe businesmodellen die het bedrijf 'geld laten verdienen gedurende de hele levenspanne van de klant', dan lijkt dit mij te gaan over een freemium-strategie met aparte in-app aankopen. Als dat niet klinkt als freemium, dan weet ik niet wat dat wel doet.

Uit de woorden die OS-baas Terry Myerson in september sprak valt verder op te maken dat Windows 10 geen incrementeel product wordt en dat bewust versie 9 overgeslagen wordt omdat het product met een heel andere codebasis gaat werken en een snellere updatecyclus - Windows 10 moet met gratis grote updates veel langer meegaan dan de gebruikelijke drie jaar.

Drie mogelijkheden

Volgens Dawson kan Microsoft wat betreft prijzen voor Windows 10 uit drie opties gaan kiezen:

Optie A: een gratis upgrade vanaf Windows 8.1

Dit zou voornamelijk een goedmakertje zijn voor de gebruikers die klaagden over Windows 8 en zelfs Windows 8.1 vanwege het gebrek aan het Startmenu en de hekel aan de Moderne 'Metro' apps.

Optie B: een gratis upgrade vanaf oudere versies van Windows Dit lijkt al een tikje onwaarschijnlijker, maar een gratis upgrade vanaf Windows XP en Windows 7 maakt Windows 10 direct veruit het populairste OS in de wereld en daarvan kan Microsoft profiteren via apps en services die het verkoopt.

Optie C: gratis upgrades voor iedereen, wellicht gratis licenties voor OEM's Misschien blijft Microsoft alleen geld vragen voor zakelijke installaties, maar dit zou de meest radicale move zijn die je kunt bedenken.

Gratis upgrades zouden wel een gevaarlijk precedent scheppen; als het besluit tot het weggeven van Windows kan die beslissing voor latere versies moeilijk teruggedraaid worden. Toch is het voor het bedrijf enorm aantrekkelijk om vooral met apps geld te gaan verdienen. Hoewel honderden miljoenen mensen nu Windows 8 draaien en daarmee Moderne apps kunnen kopen, gebeurt dat vooralsnog vrij weinig.

Interessante appmarkt

Maar als Microsoft door een gratis upgrade vanaf Windows XP en/of 7 miljoenen gebruikers aan de pool potentiële appkopers toevoegt, dan ontstaat er nog een veel grotere markt voor wat Turner er een als voor "services en verschillende add-ons" omschrijft.

Het lijkt me niet dat Microsoft direct als een dolle apps gaat verkopen, maar het is moeilijk ontwikkelaars te overtuigen van het ontwikkelen voor de Moderne interface als Windows 10 geen interessant, groot podium biedt. Dit zou Microsofts laatste kans op appsucces kunnen zijn.

"Op sommige manieren kun je Windows 10 als symbolisch zien voor alle uitdagingen die op Microsoft af komen", zegt Dawson. Ik ben het daar helemaal mee eens.

Copyright © 2015 IDG Communications, Inc.

Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report!