Windows 10 en het mysterie van de missende cloud

Toen Microsoft in september 2011 voor het eerst Windows 8 aan een groot publiek zien, vormde de Azure-cloud een belangrijke hoeksteen voor de functionaliteit van het nieuwe besturingssysteem.

De cloud zou toen onze levens met elkaar verbinden, zeiden officials van Microsoft. Zowel Azure als Windows 8 maakten deel uit van een onlosmakelijk geheel dat verbinding leggen eenvoudig ging maken.

Anno 2015 is Microsoft een veel sterkere cloudspeler dan het was in 2011. Het weet effectief te concurreren met Amazon en Google, terwijl het een palet aan diensten biedt: hosting van virtuele machines (VM's), virtuele desktops en een vernufte PaaS-omgeving. Allen bieden klanten de mogelijkheid om niet alleen Windows, maar ook Linux te draaien. Zo is er nu ook ondersteuning voor Docker gekomen, een geavanceerd systeem om serverapplicaties in de cloud zonder overhead te draaien.

Ondanks dat Azure nummer drie in de markt is, is het niet op dezelfde manier een verre nummer drie zoals Windows Phone dat is.

Waar was de cloud?

Toch viel het op dat Azure tijdens het Windows 10 preview event in geen velden of wegen te bekennen was, ondanks dat het een van de troefkaarten van Microsoft is.

Er werd met geen woord gerept over de mogelijkheden die clouddiensten zouden kunnen scheppen in de volgende versie van Windows. Je zou kunnen denken aan een nieuw type diensten en applicaties die aan gebruikers op een virtuele basis geserveerd zouden kunnen worden en die van device naar device mee gaan. Opvallend genoeg was het vooral de Xbox One gameconsole die in de spotlights werd gezet. Deze kan overweg met universele apps, games naar Windows 10-clients streamen en dat allemaal dankzij een onbekende, ongenoemde krachtbron.

Dit zijn geen randzaken. Als Microsoft zijn Windows-merk klaar wil maken voor het volgende decennium, moet het in staat zijn de desktops van gebruikers in plaats van op lokale processors ook op servers op afstand te serveren.

Doorbraken in servertechnologie hebben de afgelopen 12 maanden ervoor gezorgd dat geavanceerde applicaties met wervelende graphics net zo goed vanaf een remote client als vanaf een lokale pc kunnen worden gedraaid.

Cloudspelers ruiken bloed

Dell is dankzij de acquisitie van Wyse koploper in deze markt en liet eind vorig jaar een virtuele desktop zien die realtime workstation rendering aankan. De technologie hiervoor zit in een apparaatje ter grootte van een USB-stick. Gebruikers van zulke apparaatjes worden binnenkort wellicht in hun behoeften voorzien door services die niet van Microsoft zijn. Ook partijen als Box, Comcast, Citrix en Amazon staan te trappelen om soortgelijke producten te introduceren.

"Mijn analyse is dat Microsoft woensdag vooral het consumentenverhaal vertelde en pas later over de zakelijke wereld en andere diensten gaat praten", zei analist Bob O'Donnell van TECHanalysis eerder.

Dat kan wel zijn, maar de cloud had vier jaar geleden geen andere plek in 'het zakelijke verhaal'. Toch denkt O'Donnell dat Microsoft bewust niet over Azure te hebben gesproken omdat dit de conversatie zou schadden. "Het moet niet gaan over hoeveel apps er beschikbaar zijn. In plaats daarvan gaat het om de diensten beschikbaar tussen apparaten. Mijn vermoeden is dat ze de cloudkaart later gaan uitspelen. Op dit moment gaat het vooral om de in het oog springende zaken, onderwerpen die te maken hebben met de basisfunctionaliteit van Windows 10."

Verwelkomt Build de cloud?

Het volgende hoofdstuk in het Windows 10-verhaal zal verteld worden op het ontwikkelaarscongres Build, dat vanaf 2 april in San Francisco gehouden wordt. Veel bezoekers zullen Azure-developers zijn. Als Microsoft daar ook niet over de cloud gaat spreken, begrijp ik niets meer van hun strategie.

Related:

Copyright © 2015 IDG Communications, Inc.

The CIO Fall digital issue is here! Learn how CIO100 award-winning organizations are reimagining products and services for a new era of customer and employee engagement.