Tafelt jouw IT-afdeling bij de FEBO of in een driesterrentoko?

Een over het verwachte gebruik van cloud-diensten in 2015 laat een groei op alle gebieden zien. Van public tot en met private, van hybride tot en met community clouds.

Begrijpelijk, want het afnemen van IT-diensten en alleen betalen voor het daadwerkelijke verbruik, is aantrekkelijker dan vooraf heftig te moeten investeren. De belangrijkste verworvenheid van het cloud-denken, is dat er eindelijk in de informatie-infrastructuur standaarden zijn waarop we die diensten uniform kunnen uitvoeren.

Door deze standaarden maakt het niet meer uit waar welke applicatie draait: in je eigen standaard datacenter, in een publieke cloud, ergens bij een provider of in een gesloten community van datacenters. Er is een vrije keuze ontstaan voor het 'kopen of zelf maken' van je informatiedienst. Net zoals je in productieprocessen de keuze hebt onderdelen of componenten zelf te maken of in te kopen bij derden.

Cloud is Vrijheid

Deze vrijheid is de grootste verdienste die de cloud ons de afgelopen jaren heeft gebracht. Het einde van de beslotenheid van je eigen informatie-infrastructuur en vastzitten aan afspraken, processen en historische investeringen rond het kunnen leveren van informatiediensten. Eindelijk kan snel en relatief goedkoop een service worden ingekocht of uitbesteed. Of in eerste instantie zelf worden ontwikkeld en daarna uitbesteed aan derden. Of andersom, door derden ontwikkeld en dan in huis gebruiken.

Dat rond deze nieuwe informatiedienstverlening afspraken ontstaan over hoe je die dienst wil aanbieden, inkopen of uitbesteden is begrijpelijk. Net zoals in een restaurant, wil je ook hier een helder menu zien waarop een keuze en een afgesproken prijs staat voor de beschikbare 'maaltijden'. Of de combinatie van gerechten in de vorm van een interessant viergangenmenu.

Het cloud-restaurant

Als we die vergelijking volgen, zien we een flinke keuze aan cloud-restaurants ontstaan. Van de McDonalds tot en met de Chinees en van de lokale snackbar tot en met het driesterrenrestaurant. Daarnaast zien we groothandels en horecaleveranciers opstaan die het scala van cloud-restaurants bevoorraden met standaard gerechten en ingrediënten. Er ontstaan ook cateraars die voor bijzondere IT-gelegenheden een tijdelijke omgeving kunnen inrichten, om een event te kunnen bedienen.

Kortom, het dienstenaanbod in de informatiewereld ontwikkelt zich zoals elk product of dienst in onze 'normale' wereld zich ontwikkelt. De beste, de slimste, de goedkoopste, de meest dichtstbijzijnde of de meest uitgebreide leverancier krijgt uw vertrouwen. En dat hoeft niet beperkt te blijven bij één leverancier. Soms is McDonalds prima, dan weer de Chinees of Italiaan of het gezellige kleine restaurant dichtbij, om de hoek. De standaardisatie en toenemende certificering maakt dat u overal veilig en ongebonden van uw informatie-lunch of -diner kunt genieten

Je eigen keuken

Toch hebben de meesten ook nog een eigen keuken in huis. Het eigen datacenter om de directe honger te stillen, zelf je lunch te kunnen bereiden of soms een groot gezelschap te kunnen bedienen. Met ingrediënten die je zelf hebt ingekocht, eigen apparatuur en met eigen recepten, maak je je eigen menu. Daar is niets mis mee. Zeker niet omdat je dat voor die prijs, het gemak, het exclusieve of de snelheid niet buiten de deur kunt inkopen. Mits je de ervaring in huis hebt om snel je eigen maaltijden goed en efficiënt te kunnen bereiden. Of nog wat restjes hebt liggen om goedkoop toch prima je honger te stillen.

Er is dus helemaal niets mis mee om, conform de vergelijking, ook je eigen datacenter nog in huis te hebben. Het is zelfs wel veilig voor als het heeft geijzeld, of flink heeft gesneeuwd. Vergelijkbaar als in de internetwereld je dienst 'even' niet aanwezig is. Om dan toch een beperkte interne dienstverlening in huis te hebben. Een eigen vriezer en magnetron om in geval van nood toch te kunnen doorgaan. In onze wereld van Business Continuity en High Availability geen overbodige luxe. Dan ben je blij met je eigen keukentje, hoe simpel ook. Als Salesforce of Google 'even' uit de lucht is, is het best fijn door te kunnen gaan met je back-up account data, al werkt dat dan wat minder snel en uitgebreid dan je gewend bent.

De groei van de hybride cloud

Uit de cijfers die Gartner publiceerde, blijkt inderdaad dat de hybride cloud procentueel het snelst groeit. Een beetje van Maggi en een beetje van jezelf, om een bekende reclame te quoten. Enerzijds vertrouwen op het aanbod om je heen, maar ook een eigen interne informatiedienstverlening voor de eenvoudige of juist bijzondere dingen of als 'buiten' er door omstandigheden even niet is.

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Download CIO's Roadmap Report: Data and analytics at scale