Apple is zóóó slim bezig

Dat Apple met IBM samen aan zakelijke apps werkt, vind ik nog steeds ongelooflijk. Het is lastig te bevatten dat Apple het leeuwendeel van de zakelijke mobiele markt claimt, zo onder de ogen van de concurrentie.

Apple en IBM stormen vooruit met het bieden van toegankelijke, bruikbare, best-in-class oplossingen die inhaken op de kracht van gehypte technologieën als big data analysis, kunstmatige intelligentie en connected mobiele apparatuur. De oplossingen maken dat de partners een snelgroeiend aantal op communicatie gerichte bedrijfsprocestools kunnen uitbrengen en daarbij de standaard zetten.

Het valt mij op dat zo weinig mensen dit opvalt. Zelfs de andere grote spelers binnen enterprise IT stappen bij Apple in: Salesforce.com voor Apple Watch? Is al klaar. Microsoft applicaties voor iOS? Zijn er inmiddels.

Dit is enorm belangrijk. Er staan schokkende veranderingen op stapel voor enterprise IT en afgelopen week nog introduceerden Apple en IBM acht nieuwe apps voor de gezondheidssector en productie-industrie.

Dit is om meerdere redenen veelzeggend: Niet alleen laat het zien hoe razendsnel de beide partners tools kunnen uitbrengen in het kader van MobileFirst for iOS, maar het onderstreept ook hoe nuttig bruikbare oplossingen kunnen zijn in verschillende sectoren.

Concurrerende leveranciers lijken hier blind voor en proberen na te doen wat in feite minder uitmaakt. Maar digitale technologie door bedrijfsprocessen van de enterprise weven is niet alleen goed voor Apple en IBM, ook voor de economie.

"De economie? Jonny, ben je wel goed bij je verstand?"

Accenture's Digital Density Index laat zien dat in 2020 het toenemende gebruik van digitale technologie de tien belangrijkste economieën in de wereld 1,3 biljard dollar extra oplevert. Volgens algemeen directeur Bruno Berthon van Accenture Strategy vereist dit wel dat digitale technologie hechter geïntegreerd wordt in de offline wereld. "Digitaal competitief zijn betekent nieuwe technologie aan hele verschillende gebieden koppelen, van het sourcen van arbeid en automatiseren van processen tot het maken van nieuwe goederen en diensten", legt hij uit.

Dit zijn precies het type oplossingen die Apple en IBM samen ontwikkelen.

Maar Apple's digitale visie gaat verder. Denk aan Apple Pay, dat ondanks kinderziekten toch 18 procent van de consumenten doet overwegen om met dit product mobiele betaaldiensten te gaan gebruiken.

En dan is er nog Apple Watch, dat implementaties gaat krijgen die veel verder gaan dan toepassingen van een 'luxe speelgoed horloge'. Apple Watch gaat sowieso een hele wereld aan kansen voor business process automation ontsluiten.

Deze oplossingen weven digitale technologie in de offline wereld. In die context moeten Apple's eigen ontwikkelaars en bazen samen met de criticasters ervoor zorgen dat het bedrijf oog blijft houden voor privacy - en kritisch zijn op technologiebedrijven die hier lak aan hebben.

Technologiegedreven veranderingen gaan zo snel dat nu zelfs de mensen die deze technologie ontwikkelen waarschuwen voor de gevolgen. Kijk maar naar Elon Musk en Steve Wozniak, die allebei de vrees uitspraken dat kunstmatige intelligentie er op een dag voor zorgt dat we allemaal tot slaaf worden gemaakt.

We moeten nog iets meer wakker worden voor de diepgang en implicaties van het adopteren van digitale processen in het dagelijks leven.

Daarom brengt Apple, zelfs nu het deze visies tot leven wekt, ook statements naar buiten die voor bepaalde normen en waarden spreken. Diezelfde normen en waarden worden nog belangrijker als we de regels bepalen voor de intelligente machines van morgen. Zulke normen en waarden zijn van belang als we zelf naar de regels kijken die productiviteit vergroten, maar privacy en persoonlijke identiteit beschermen.

Jonny Evans is freelance journalist en schrijft sinds 1999 over Apple. Hij publiceert regelmatig op zustersite Computerworld.com

Copyright © 2015 IDG Communications, Inc.

Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!