Trend: techies massaal staand aan het werk

Steeds meer IT'ers zijn het zat de hele dag op een stoel te moeten zitten.

De hele dag aan je bureau zitten is niet gezond. Inmiddels tonen talrijke studies aan dat lang zitten de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en andere malheur vergroot. Zelfs voor mensen die dagelijks sporten, zijn de negatieve effecten van op de luie kont zitten groter dan de positieve effecten van een workout.

Is het binnen de IT-wereld mogelijk deze zitgewoonte af te leren? Wij ondervroegen verschillende techprofessionals die manieren hebben gevonden om tijdens de werkdag meer te bewegen. Dit zijn hun tactieken.

Doe een wandeling

"Ik ga meerdere keren per week vijftien tot twintig minuten wandelen, soms wel vaker als dat mogelijk is. Ik ga samen met wat andere IT'ers als zij tijd hebben en onderweg praten we over het werk", zegt senior IT-manager Jeremy Gibeault van restaurantketen Firehouse Subs. "Ik merk dat als we van ons bureau vandaan komen, ideeën vrijer gedeeld worden en ik mijn collega's beter leer kennen, vooral op persoonlijk vlak."

Zorg voor routine

Het aanleren van nieuwe, gezonde gewoonten is belangrijk. Dat zegt software-engineer Trevor Ewan die de helft van de dag achter een stabureau werkt, zoveel mogelijk vergaderingen buiten de werkplek plant en een blokje om maakt tijdens langere telefoongesprekken. De discipline van een routine "herinnert je eraan actief te zijn, zelfs op de saaiste dagen", zegt hij.

Actief blijven is onderdeel van de kantoormores bij Beck Tech Support, een bedrijfje dat IT-ondersteuning biedt aan kleine bedrijven en consumenten. "We hebben werkregels over wat we doen en wanneer we dat doen, dus ieder uur moeten er minstens tien minuten zijn waarin we staan, lopen of fysiek bezig zijn met het in elkaar zetten van een systeem of bekabeling leggen. We plannen dit voor iedereen in", zegt eigenaar Jim Beck.

"Sommige rollen zijn eenvoudiger in te delen gezien hierbij meer fysiek werk voor installatie en infrastructuur komt kijken. Voor rollen als technische ondersteuning op afstand is het lastiger. Voor deze mensen hebben we in hoogte verstelbare bureaus zodat men door kan werken, maar wel elk uur tien minuten kan staan."

Werknemers die bureau-intensief werk doen als programmeren of webdesign, worden aangemoedigd 's ochtends en 's middags een beweegpauze van 30 minuten te nemen waarin er tijd is voor bijvoorbeeld pingpongen of biljart. "Deze pauzes worden erg gewaardeerd en we hebben niets gemerkt van een verlies aan productiviteit", zegt Beck.

Staand werken

Senior partner en vice-president technology Glenn Cipolla van gamingplatform INTAP gebruikt al meer dan een jaar een staand bureau. "Ik wil nooit meer terug naar zitten. Ik krijg snel last van mijn heup en rug en het staande werkstation maken de klachten een stuk minder terwijl ik tegelijkertijd meer calorieën verbrand" , laat hij weten. "Het heeft me een flinke boost gegeven in efficiency, energie en probleemoplossend vermogen."

Mede-oprichter Prabhath Sirisena van online factureerder Hiveage heeft zijn eigen stabureau gebouwd. "Ik werk minstens twaalf uur per dag met een computer. Lang zitten geeft flinke gezondheidsrisico's die ik probeer te voorkomen met een staand bureau die ik zonder kosten in elkaar heb gezet; ik heb een houten krat bovenop mijn zitbureau gezet" , zegt hij. "Ik gebruik een laptop en verplaats het krat gewoon als ik soms weer zittend iets wil doen."

"Ongeveer twee jaar terug ben ik staand gaan werken en ik ga nooit meer terug naar zitten", zegt webontwikkelaar Laurence Bradford, webontwikkelaar en technisch schrijver. Hij heeft ontdekt dat hij door staand werken gewicht verliest en meer focus heeft. "Als ik zit, kan ik maar twee of drie uur achtereen werken voordat ik geïrriteerd raak en verandering van omgeving nodig heb. Als ik sta, kan ik uren langer geconcentreerd doorwerken en heb ik minder snel de behoefte de situatie te ontvluchten."

Ontwerper Jeremy Irons van Creative Engineering is buiten werk altijd al erg actief geweest en werkt nu bij een bedrijf waarbinnen een gezonde kantooromgeving voorop staat.

"De verandering van jongvolwassen zijn met veel verandering en activiteiten gedurende de dag naar volwassenheid waarbij je al gauw elf uur op een dag zit, vond ik afgelopen twee jaar lastig. Ik voelde het negatieve effect aan mijn spieren en gezondheid", zegt hij. Nu dat hij voornamelijk staat en de tijd neemt voor korte wandelpauzes, voelt hij een groot verschil tussen een zittende levensstijl en een actieve levensstijl.

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report!