Wanneer gaat OS X virtueel?

Met iOS voorop is Apple een zakelijke leverancier geworden. In navolging daarvan willen bedrijven ook hun pc's overzetten naar het Mac-platform (waar IBM mee gaat helpen), maar de budgetten voor nieuwe hardware zijn beperkt. Wordt het daarom niet eens tijd dat OS X als VM gaat draaien?

Is dit een vreemde gedachte, nee toch? Nu Apple de scepter zwaait op mobiel zakelijk gebied, zijn er voor het bedrijf enorme kansen om Macs bij grote zakelijke klanten aan te smeren. Maar er is een 'maar' - bedrijven kampen met beperkte budgetten en Apple wil ook dat ze iOS-apparaten blijven kopen, dus waarom bied je ze geen virtuele OS X desktops op een per-seat basis aan via bevriende partners? Dat stelt grote zakelijke klanten in staat om duizenden personeelsleden vandaag naar Mac (of misschien wel iPad Pro) te laten omschakelen.

Kosten vormen niet de enige belemmering. Overal omarmen organisaties SaaS, DaaS en andere servicegebaseerde infrastructuurimplementaties. Niet alleen verplaatsen deze oplossingen verantwoordelijkheid voor beheer, softwareupdates en securitybeveiliging (deels) naar third-party providers, ook stellen ze organisaties in staat om eenvoudig gebruikers of diensten toe te voegen of te verwijderen, afhankelijk van de behoeften van de business.

Je hebt al over deze trend kunnen lezen in de honderden rapportages die honderden analisten hebben geschreven. Sommige van deze analisten worden door CIO's beter vertrouwd dan hun eigen moeder.

De groeiende businesscase

De digitalisering zorgt ervoor dat 'digitaal' nu het hart van vrijwel iedere transactie vormt. Waarom denk je dat bijna iedereen in de wereld zo gehecht is geraakt aan de smartphone?

Hoewel we al weten dat het prima kan, staat Apple gebruikers niet toe om OS X in een virtuele omgeving te draaien. Je kunt OS X niet op legale wijze op een Windows machine installeren, het niet benaderen als virtuele desktop en er ook niet mee werken in een desktop-as-a-service omgeving. Dit heeft Apple geholpen OS X exclusief te houden en voorkomt dat het meerdere ecosystemen moet onderhouden. Maar de wereld verandert…

Apple's groeiende marktaandeel in de zakelijke wereld maakt dat het druk zal voelen oplossingen te gaan bieden die in lijn liggen met wat organisaties gebruiken. Dat betekent inhaken op de trend van virtualisatie van applicaties, desktops en besturingssystemen.

Een manier waarop Apple virtualisatie op deze manier kan verwezenlijken, is door OS X aan partners in licentie te geven die via een OEM-model online toegang tot het OS via andere platformen kunnen gaan bieden. Dit stelt gebruikers in staat om (in functionaliteit beperkte) virtuele Macs vanaf ieder device te benaderen, terwijl Apple geen verantwoordelijkheid heeft over de gebruikservaring. Veel van de technologie die hiervoor nodig is bestaat al in OS X Server. (Uiteraard kan Apple deze service ook zelf bieden, via zijn bestaande serverfarms.)

Puristen zullen stellen dat Apple dit nooit gaan doen. De geschiedenis spreekt in hun voordeel, maar het Apple van Tim Cook is breid tot grote veranderingen - had je onder Steve Jobs zien gebeuren dat het bedrijf met IBM en Cisco in zee zou gaan? Het nieuwe Apple doet dingen die niemand had verwacht. En er is geen betere manier om mensen te overtuigen naar Mac over te stappen dan door ze iedere dag Mac te laten gebruiken. Ook een virtuele Mac op een pc kan helpen gebruikers sneller te laten migreren naar het platform.

Het lijkt aannemelijk dat het beschikbaar stellen van virtuele Macs de verkoop van fysieke Macs gaat schaden, maar Apple zal genoeg blijven verkopen. Ik denk dat alles in de computerwereld virtueel gaat, zodat we het altijd en overal kunnen gebruiken. OS X zal daar niet immuun voor zijn.

Jonny Evans is een freelancer schrijver. Zijn artikelen worden met regelmaat op de Amerikaanse websites PCworld, Computerworld en Macworld geplaatst.

Related:

Copyright © 2015 IDG Communications, Inc.

Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!