Microsoft gaat over de cloud heersen

De overname van EMC door Dell toont voor mij aan dat het tijdperk van on-premises IT nu echt over is. Voor veel leveranciers is het nu te laat om nog van koers te veranderen.

De grootste acquisitie in de technologiesector is met de overname van EMC door Dell voor 67 miljard dollar een feit. Dat beide partijen elkaar gevonden hebben is gedreven vanuit angst. In plaats van losse bedrijven te hebben die het steeds lastiger krijgen met cloudpartijen die hun legacymarkt opvreten, kiezen ze ervoor om als een front ten strijde te trekken.

Hoewel het strategisch optimistisch is, zie ik dit niet als een winnende strategie. Zoals mijn collega Serdar Yegulalp eerder aanstipte, zijn deze bedrijven bedreigde soorten en hangt hen uitsterving boven het hoofd. Zouden ze hun 'mojo' ooit weer kunnen terugvinden? Onwaarschijnlijk, maar ze proberen het in ieder geval.

Nu steeds meer bedrijven voor cloud kiezen, proberen Dell en EMC zichzelf opnieuw uit te vinden om voor bedrijven een optie te blijven. Microsoft stond voor dezelfde uitdaging en leek te lang te wachten met het inzetten op cloud. Maar zoals het er nu naar uitziet heeft Microsoft met het bouwen van platforms als Azure en Office 365 de juiste stappen gezet en hiermee een sterke positie in een wereld waarin cloud steeds vaker de norm is.

Je kunt aanvoeren dat EMC met VMware een eigen speler heeft in de publieke cloud, maar VMware stelt niet zoveel voor. VMware's recente focus ligt op hybride tools, niet de pure publieke cloud waar IT steeds vaker gebruik van maakt.

Dell en EMC hadden het al lastig genoeg met zich aanpassen naar een wereld die qua technologie steeds sneller veranderde, maar een fusie maakt dit nog lastiger. Fusies vragen om tijd en deze tijd hebben bedrijven niet om een nieuwe orde neer te zetten.

Ondertussen zien we kleine, flexibele bedrijven opkomen met oplossingen voor on-premises hardware waarin echte innovatie plaatsvindt (denk aan Gridstore en Scale Computing) en waar een reus opgebouwd uit twee oude giganten niet tegenop kan.

Een overname hoeft niet slecht uit te pakken. Het kan helpen een bedrijf opnieuw uit te vinden. Kijk maar naar hoe Microsoft met Skype (gekocht in 2011 voor 9 miljard dollar) meer voet aan de grond heeft gekregen in de zakelijke communicatie. Een ander voorbeeld is de overname van Nokia, die van Microsoft een krachtige hardwarespeler heeft gemaakt. De nieuwe Lumia smartphones, de Surfaces tablets en de Surface Book zijn prachtige apparaten. De overname van Nokia heeft Microsoft zijn devicestak opnieuw laten uitvinden.

Voor Dell en EMC vrees ik dat een verbond van legacy leveranciers inderdaad zelden resulteert in flexibiliteit en frisse ideeën, zoals mijn collega Yegulalp al eerder opmerkte. Toch denk ik dat dit niet andere legacy IT-leveranciers ervan zal van weerhouden soortgelijke fusies op te zetten.

Ik geloof niet dat IT-klanten veel opties blijven houden, zoals nu het geval is. Ik zie eerder een monopolistische toekomst opdoemen waarin Microsoft Azure en Ofice 365 de enige serieuze opties zijn waarmee bedrijven in zee gaan.

Natuurlijk blijven er IT-dorpjes waarin on-premises hardware wordt gebruikt en wijken sommige bedrijven uit naar alternatieve cloudsteden als Google en Amazon Web Services. Andere zakelijke cloudspelers zullen het vooral moeten hebben van nostalgie. Wie deze diensten bezoekt zal zeggen: "Voor 2013 waren ze hun tijd ver vooruit."

Microsoft bewijst zichzelf steeds meer als koning van de cloud. Office 365 is een geslaagde verhuizing van een on-premises koninkrijk naar de cloud. Ik weet zeker dat Office 365 voor iedereen de standaard gaat worden. Anderen proberen vast te houden aan hun eigen inkomsten en zullen daarvoor misschien moeten samenvoegen. Dat is een recept voor redden wat er te redden valt, geen winnende strategie.

Als er iets anders gaat gebeuren, moet één van deze drie gebeurtenissen plaatsvinden.

  • Een innovatie moet uit het niets komen en een nieuwe cloudoptie bieden die beter is wat er al is. Dat zie ik niet gebeuren.
  • Een groot bedrijf als Apple moet zich volledig op de enterprise gaan richten om Microsoft uit dit spel te forceren. Ook dat zie ik niet gebeuren.
  • Bedrijven moeten samengaan om iets geweldigs, baanbrekends en disruptiefs te maken in vergelijking met wat er al bestaat. Geloof me, ook dat gaat niet gebeuren.

Wat er wel gaat gebeuren is een toekomst waar Microsoft als koning van de cloud aan tafel zit. Andere spelers proberen zich opnieuw uit te vinden om een plaatsje aan deze tafel te verwerven. Niets mis mee, toch?

Related:

Copyright © 2015 IDG Communications, Inc.

Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!