Over een jaar draait je bedrijf op Windows 10

De helft van alle bedrijven zal per januari 2017 zijn begonnen met het uitrollen van Windows 10, rapporteert onderzoeksbureau Gartner. Dat maakt het nieuwe besturingssysteem van Microsoft een van de meest comfortabel omarmde upgrades ooit.

Gartner baseert zijn voorspelling op de gesprekken die analist Steve Kleynhans heeft gehouden met klanten in het bedrijfsleven in het afgelopen half jaar. Hoewel bedrijven bekend staan als conservatief als het gaat om het upgraden van hun software, gaat het wel snel met Windows 10, zegt Kleynhans.

"Ik ben allang over mijn verrassing heen als ik nu met klanten praat en ze me vertellen hoe snel ze gaan", zegt hij in een interview. "Zes maanden geleden was ik compleet geschokt in gesprekken met klanten en ze me vertelden dat ze al snel wilden beginnen. Het is een beetje de norm geworden."

Die interesse bij bedrijven is gewekt door een aantal belangrijke factoren, waarvan de eerste is de recente ervaring met de migratie vanaf Windows XP. Volgens Kleynhans vonden bedrijven dat migratieproces zo pijnlijk dat ze zo snel als mogelijk willen starten met een nieuwe migratie, zeker nu Microsoft heeft aangekondigd dat de ondersteuning van Windows 7 wordt gestopt per 2020.

Daarbij komt nog een voordeel. Kleynhans zegt dat de transitie naar Windows 10 een stuk makkelijker is dan de stap van W@indows XP naar Windows 7. Bedrijven die een migratie onderzoeken ontdekken dat het niet al te moeilijk is om het nieuwe OS simpelweg te dumpen op een bestaande Windows 7-omgeving.

Kleynhans zegt verder dat er een kleine groei is in de vraag naar nieuwe apparaten als laptops met aanraakschermen en zakelijke Windows-tablets. Windows 10 heeft bedrijven wakker gemaakt die dergelijke apparaten al eerder wilden inzetten maar werden tegengehouden door het dan noodzakelijke gebruik van Windows 8.

"Ze keken naar die apparaten en het beviel ze op voorhand prima. Maar toen kwamen ze Windows 8 tegen. Toen realiseerden ze zich dat als ze nieuwe apparaten wilden aanschaffen, ze tevens Windows 8 moesten uitrollen. En dat was duidelijk een stap te ver."

Dat wil nog niet zeggen dat het nieuwste besturingssysteem van Microsoft geen problemen zal opleveren. Kleynhans zegt dat elke grote organisatie een strategie moet uitstippelen hoe om te gaan met de regelmatige cumulatieve updates die Microsoft pusht naar Windows 10. De beslissing van Microsoft om te kiezen voor cumulatieve updates heeft voor consternatie gezorgd bij IT-professionals, maar Kleynhans denkt dat bedrijven er goed meer om kunnen gaan.

"Bedrijven waren er zeker bezorgd over in het begin, maar nu ze het hebben kunnen bestuderen krijgen ze een beter idee hoe ermee om te gaan. Ik denk dat tegen de tijd dat bedrijven klaar zijn voor de deployments in 2016 en begin 2017, ze een proces hebben ontwikkeld voor de afhandeling van dergelijke updates."

Als bedrijven inderdaad de voorspelling van Gartner doen uitkomen, zal de verspreiding van Windows 10 in het (groot)zakelijke segment snellen gaan dan met Windows 7 en 8. Microsoft zelf zei te verwachten dat er binnen drie jaar 1 miljard apparaten met Windows 10 zullen zijn en deze nieuwe voorspelling van Gartner geeft aan dat dat nog wel eens een bereikbaar doel kan zijn.

Related:

Copyright © 2015 IDG Communications, Inc.

Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report today!