Hoe technologie de weersvoorspellingen nuttiger maakt

Je rijdt over de weg en je smartphone of autowaarschuwingssysteem kondigt aan dat er over anderhalve kilometer ijzel op de weg ligt. Naarmate je vordert, telt het systeem af: nog 500 meter, 300 meter, en vervolgens alarmerend: "pas op, pas op - nog 100 meter tot de ijzel".

Hoe kan je de ligging van ijzel zo precies voorspellen?

Weersystemen verzamelen data van andere voertuigen die op dezelfde weg rijden. De voertuigen verzenden draadloos de wegcondities en weerdata door. De data bevat onder meer luchtdruk, luchttemperatuur, de beweging van de ruitenwissers, en de stabiliteit van de auto of de verschillen in de rotatie van de wielen die aan kunnen geven of er gladheid is. Maar ook andere data, zoals over de koplampen of de zonnesterkte en zonnestand.

Al die data zal worden verzameld door sensoren die deel uitmaken van de Internet of Things. Sensoren voor druk, temperatuur, vochtigheid en licht worden gecombineerd met versnellingsmeters en gyroscopen. Veel van die sensoren zitten al in je smartphone, en komen nu snel in zo'n beetje alles wat we dagelijks gebruiken. Dat betekent dat we van overal data over het weer kunnen verzamelen en dat zal de precisie van weerrapporten en -voorspellingen verbeteren.

We gaan volkomen anders om met het weer

De sensortechnologie en draadloos internet veranderen de omgang met weerdata enorm. Voorheen kwamen die data van weerstations bij vliegvelden en van schepen op zee. Weerkundigen noteerden omstandigheden als windrichting en -snelheid, temperatuur en de luchtdruk. Professionals brachten die data bij elkaar en maakten daarvan een voorspelling. Die data waaruit voorspellingen werden gemaakt kwamen vanuit honderden, soms duizenden verschillende punten. Het potentiële aantal weerdatapunten kan tegenwoordig oplopen tot miljarden, dankzij de sensors.

Meer data maakt accuratere voorspellingen mogelijk, wat niet alleen belangrijk is voor weggebruikers, maar tevens -en zeker- voor de overheid. En natuurlijk de land- en tuinbouw.

Schneider Electric begon twee jaar geleden met het verkopen van meetstations voor de landbouw die niet alleen weerdata verzamelen maar ook de conditie van de grond in de gaten houden, zoals bijvoorbeeld de grondvochtigheid. Er zijn inmiddels 4000 van deze systemen werkend.

Boeren maken betere beslissingen

Die data kan, als het wordt gecombineerd met weerdata uit private en overheidsbronnen, boeren elk uur op de hoogte houden van de laatste weerontwikkelingen, zodat zij "betere taktische beslissingen" kunnen maken over het juiste moment om pesticiden te gebruiken, het land te bewateren of te bemesten, zegt Ron Sznaider, senior vice president van Schneiders clouddiensten.

Doel is om "de risico's van het weer in te dammen", zegt Sznaider.

Op de volgende pagina: Hoe ga je om met micro-klimaten?

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!