Bedrijven stappen razendsnel over op Windows 10

De interesse voor Windows 10 vanuit de zakelijke markt staat op een uniek hoog peil, zegt onderzoeksfirma Gartner. Met name overstappers vanaf Windows 7 willen dat snel gaan doen.

Hoewel interesse nog niet betekent dat er daadwerkelijk al migraties plaatshebben, geeft het wel een signaal af: de overstap naar het nieuwe besturingssysteem gaat sneller dan alle eerdere edities, zelfs sneller dan Windows 7, stelt Gartner-analist Steve Kleynhans in een interview.

"De mate van interesse die onze klanten tonen en de soort vragen die ze stellen, geven aan dat de overgang naar Windows 10 veel sneller zal gaan dan bij elk voorgaande besturingssysteem", zegt Kleynhans.

In vorige migraties gingen de klanten van Gartner door een consistent proces in een vraagstelling, zegt Kleynhans, namelijk van 'Wat is het?' via 'Waarom zouden we migreren?' naar 'Hoe moeten we migreren?'. "Dat proces duurde zeker anderhalf jaar", zegt Kleynhans, zelfs in het geval van Windows 7 eind 2009. "Nu gaat het sneller, zo'n negen maanden. Bedrijven stellen nu al de vraag hoe ze moeten migreren en hoe anderen vorderen met hun pilots."

Windows 10 pas 2 maanden volwassen

Veel van die vragen komen pas recent op, zegt Kleyhans, wat het nog indrukwekkender maakt. "Vanuit bedrijfsoogpunt was Windows 10 tot aan acht weken geleden niet volledig of stabiel genoeg. Dus zo bezien is Windows 10 slechts nog maar een aantal maanden oud."

Kleynhans wijst daarmee op de grote november-update, 1511 genoemd, wat de eerste verversing van Windows 10 betekende na de lancering in juli. In 1511 zaten veel features die interessant zijn voor bedrijven, zoals bijvoorbeeld het update-, upgrade- en patchmanagement in Windows Update for Business (WUB) en een Windows app store speciaal voor bedrijven.

Alle artikelen over Windows 10 op een rij? Klik hier voor het dossier Windows 10 met nieuws, achtergronden en technische informatie.

Microsoft roept al enkele maanden over de snelheid waarmee Windows 10 aanslaat in de markt en claimde drie weken geleden dat er 200 miljoen "actieve apparaten" op het besturingssysteem draaiden. Ook kwam de claim dat het OS "het snelste groeitraject kent van elke versie van Windows ooit."

Van die 200 miljoen behoorden 22 miljoen apparaten tot de zakelijke en onderwijsmarkt, schreef Yusuf Mehdi, bij Microsoft verantwoordelijk voor de marketing van Windows, in een blog op 4 januari. Mehdi zei verder dat drie vierde van Microsofts zakelijke klanten bezig waren met "actieve pilots" met Windows 10. Hij gaf geen details over hoe omvattend die pilots waren of het aantal daadwerkelijke migratieprojecten bij zakelijke klanten.

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report!