13 features van de cloud die je nog niet kende

De veranderingen in de cloud gaan sneller dan je denkt en de keuzes worden steeds moeilijker. We hebben het al eerder gehad over de prijzenoorlog en hoe irrelevant die is. Nu is het tijd om de 13 belangrijkste beslispunten op een rijtje te zetten, voordat je nog een stap verder zet in de cloud.

De definitie van cloud computing is altijd al wat nevelig geweest. Het basisidee is duidelijk. Als het niet wordt berekend of opgeslagen in een rack op je eigen kantoor op metaal die je kan aanraken, dan is het in de cloud. Als het gebeurt op de machine van iemand anders in de colo van iemand anders, gebeurt het in de cloud.

De details daarentegen zijn niet zo helder. Wat je krijgt en wanneer je het krijgt, heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld, gelijk met het begrip in de markt over wat mensen willen en wat ze echt nodig hebben. Vroeger kreeg je een machine en een root-wachtwoord - dat was het. Verder moest je het zelf uitzoeken. Tegenwoordig zijn de tools en de technologie om je infrastructuur uit te bouwen beter. De machines zijn immers in het algemeen commodities, dus de aanbieders concurreren nu op toeters en bellen die jouw leven een stuk makkelijker maken.

We krijgen meer, maar dat ook gebruiken is niet altijd even simpel als het zou kunnen. Tuurlijk, je hebt nog steeds toegang tot de root van een doos die waarschijnlijk Linux draait, maar om nu de juiste prestaties uit die machine te halen is complexer. Je hebt meer opties dan ooit voor de opslag van je data, en het is niet altijd duidelijk welke optie ook het beste is. Wil je een database laten draaien die genoeg interactie biedt met een vaste disk? Je zou wat anders willen als je simpelweg een webdienst draait die alle belangrijke data cachet in RAM.

Maar de echte lol komt als je probeert uit te vogelen hoe je moet betalen voor je geplande clouduitrol, omdat er meer opties zijn dan ooit. Als je bereid bent flexibel te zijn in de tijden waarop je de machines wil gebruiken, hebben ze wel een aanbieding voor je. En als je je app wilt testen op veel machines, zal je verbaasd staan over hoe verschillend de prestaties zijn, zelfs op machines die identiek lijken. In sommige gevallen kan het berekenen van de kosten meer complex zijn dan het in elkaar knutselen van software.

Hier is een lijst van 13 manieren waarop de cloud de laatste tijd is veranderd of vertimmerd in iets nieuws. Wat ooit is begonnen door technici die het makkelijker wilden maken om rekenkracht te delen, blijkt tegenwoordig hun stoutste dromen te overtreffen.

Related:
1 2 3 4 5 Page 1
Page 1 of 5
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!