Dit zijn de meest gewilde werknemers in de IT

Het wordt steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden voor je IT-afdeling, zeker nu er steeds meer concurrentie is - niet alleen van andere bedrijven maar vooral vanuit de business in je eigen bedrijf. We zetten de meest gewilde technische vaardigheden op een rijtje.

We hebben een aantal experts gevraagd naar hun inzichten in de meest gewilde vaardigheden waarnaar CIO's op zoek zijn, voor hun eigen team en - als het dan toch ook moet - voor de business. En dat zijn er nogal wat. De experts kwamen tot het onderstaande rijtje.

  • Werkplekondersteuning en professionals in netwerk- en databasemanagement. Deze blijven nog steeds erg in trek en zijn moeilijk te vinden voor IT-leiders. Je moet de trends in beloning blijven volgen, net als andere concurrerende extra arbeidsvoorwaarden, extraatjes in vrije tijd en bonussen.
  • Cybersecurity en informatiebeveiliging blijft hoog op de prioriteitenlijst staan bij de meeste CIO's. Wordt 2016 dan eindelijk het jaar waarin IT-beveiliging serieus wordt genomen? Voorlopig bleek in 2015 het enorm moeilijk om goede mensen te vinden met verstand van de beveiligiing of ontwikkelaars die security by design onder de knie hebben. Dat gaat in dit lopende jaar echt niet veranderen.
  • Kennis van en kwaliteiten op Big data en analytics wordt erg gewild dit jaar. De steeds vaker voorkomende vacature van Data Scientist blinkt vooralsnog uit in vaagheden. Dat komt omdat er nog weinig praktijkervaring is opgedaan om de rol beter te kunnen definiëren. Daarin zal dit jaar verbetering komen.
  • Analyse-architecten of wat ook wel genoemd wordt "de nieuwe data-architecten" is een andere rol die in het lopende jaar meer wordt uitgediept en waarin we verdere ontwikkeling gaan zien.
  • Ontwikkelaars zijn altijd al gewild en 2016 zal wat dat betreft niet anders worden. Vooral front-end ontwikkelaars met kennis van Node.js, Angular, MongoDB en JSON zijn zeer populair in 2016, Deze professionals zullen bowuen aan dynamische online ervaringen met gebruikmaking van een mix aan talen en ontwikkelplatformen.
  • Experts in gebruikerserbeleving en consumentenervaring. Het lijkt wel of elk bedrijf tegenwoordig een app heeft, maar zonder de juiste gebruikersbeleving en consumentenervaring zullen werknemers die app niet gebruiken, hoe cool het ook eruit ziet. IT-rpofessionals die daarin meester zijn, zullen in het komende jaar genoeg banen aangeboden krijgen.
  • Architectuur is iets waarvan organisaties vaak niet realiseren dat ze dat nodig hebben totdat het te laat is. Je hebt al een wat ouder wordende staf waarvan de vaardigheden niet meer in de pas lopen met de ontwikkelingen in de markt en om dan nog nieuwe werknemers te vinden met genoeg vaardigheden plus de ervaring om strategisch te kunnen denken en doen, maakt het ook nog eens een stuk moeilijker.
  • Vaardigheden in projectmanagement zijn gewild bij vrijwel elk bedrijf. Eenmalige initiatieven, projecten en productlanceringen hebben nu eenmaal een doorwrocht projectmanagement nodig.
  • Methodologieën als ITIL in combinatie met het gebruik van werkwijzen als agile zullen ook dit jaar zich verder ontwikkelen binnen organisaties die aanlooptijden naar productlanceringen willen verkorten, terwijl er betere kwaliteit software en producten worden ontwikkeld. Het afbreken van de traditionele hierarchie is hierin van belang.
  • De overgang naar de cloud gaat nu supersnel en zal ook in het lopende jaar flink groeien. Dat betekent dat mensen met de kennis en kunde om systemen te migreren naar de cloud, de verbintenis te leggen tussen legacysystemen en de cloud en de cloudsystemen kunnen onderhouden, kunnen rekenen op een flinke vraag naar hun diensten.

Related:

Copyright © 2016 IDG Communications, Inc.

Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report!