Volkswagen gaat volledig voor open source private cloud

De een na grootste autofabrikant ter wereld, Volkswagen Group, gebruikt het open-source cloudcomputingplatform OpenStack om een private cloud te bouwen. Het moet een platform worden voor innovatieve technologie zoals zelfrijdende auto's.

Op het hoofdkantoor in Wolfsburg, Duitsland, heeft de top van Volkswagen twee jaar lang gepraat over welk platform te gebruiken voor zijn cloud. VW besloot eerst een private cloud te bouwen op basis van OpenStack dat uiteindelijk duizenden fysieke nodes gaat omvatten in meerdere datacenters in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Aan het einde van de rit hoopt het bedrijf zijn publieke cloud in dat platform te schuiven om zo een hybride cloud te creëren, zegt consultant MIrantis, dat de opdracht van VW binnensleepte ten nadele van Red Hat.

Een van de grootste productieclouds

Volledig uitgebouwd zal VW's private cloud behoren tot de top-5 van grootste productieclouds gebaseerd op OpenStack, zegt Boris Renski, de CMO van Mirantis. Uit cijfers van de OpenStack Foundation blijkt dat slechts 7 procent van de productieclouds die gebaseerd zijn op OpenStack meer dan 1000 nodes heeft en dat slechts 2 procent van de OpenStack-deploy's in de (maak)industrie plaats heeft gehad.

[Lees ook: OpenStack is nog steeds niet goed genoeg]

"De Group IT Cloud is een nieuwe manier waarop we binnen Volkswagen applicaties gaan uitleveren, ongeacht de schaal, in een wereldwijd netwerk en consistent voor al onze merken", schrijft Mario Müller, Corporate Director IT Operational Services & Infrastructure Technologies bij Volkswagen, in een e-mailinterview. "Uiteindelijk zullen alle nieuwe applicaties op deze cloud draaien en zo worden geleidelijk de meeste legacysystemen vervangen."

Nog een PaaS op een IaaS

De publieke cloud wordt geheel gebouwd op x86-hardware waarop een besturingssysteem van Red Hat draait met de Kernel Virtual Machine (KVM)-hypervisor. VW zegt dat OpenStacks Neutron/OVS/VXLan-technologie wordt gebruikt voor het netwerk en Ceph voor de opslag. VW is in de eindfase van het proces om een keuze te maken voor een PaaS-laag die moet fungeren als omgeving voor applicatie-ontwikkeling en -hosting, zegt Müller, dat zal draaien op de OpenStack-IaaS.

[Lees ook: Hoe selecteer je de beste IT-leverancier?]

In de laatste fase van het selecteren van de leverancier heeft VW een evaluatie gedaan van liefst 64 usecases voordat de keuze uiteindelijk viel op Mirantis, dat zijn software geheel baseert op de code van het open source-project. "De flexibiliteit waarin we niet meer afhankelijk zijn van één specifieke leverancier levert kostenbesparingen op", schrijft Müller.

Maar hij voegt eraan toe dat kostenbesparingen niet voorop stond. Renski zegt dat VW het platform wil gebruiken om de nieuwste technologieën in te zetten, zoals applicaties voor zelfrijdende auto. "Belangrijker is dat VW nu veel wendbaarder kan zijn in het ontwikkelen van applicaties en die sneller kunnen inzetten. VW verandert van een productenmaker naar een dienstverlener."

Related:

Copyright © 2016 IDG Communications, Inc.

Download CIO's Roadmap Report: 5G in the Enterprise