Vrouwen, niet mannen, leiden de digitale revolutie

De digitale transformatie binnen bedrijven wordt steeds meer geleid door vrouwen. Is dit dan eindelijk de doorbraak van meer diversiteit in technologie?

Eindelijk goed nieuws over het aantal vrouwen in IT. Als iemand die vaak wordt gevraagd naar de kloof tussen man en vrouw in technologie ben ik blij met positieve resultaten op dat vlak. Een zonnestraaltje breekt door het grijze wolkendek en -belangrijker- het schijnt niet eens op de onderlaag van de organisatie. Vrouwen zijn in opmars in de top van organisaties en binnen de directies nu de rol van chief digital officer (CDO) steeds meer gewoon wordt en digitalisering meer centraal komt te staan binnen de strategie en het succes van de onderneming.

De opkomst van de CDO

Nog niet eens zo lang geleden was de titel CDO nauwelijks bekend. Tegenwoordig wordt die rol steeds belangrijker en stijgt het aantal CDO's pijlsnel. Een aantal jaren geleden had slechts een klein percentage aan bedrijven een CDO-achtige functie, maar tegenwoordig loop dat percentage al naar de 20. Waar de CIO zeker 10 jaar over gedaan heeft, een vaste voet aan de grond krijgen, lukt de CDO in veel kortere tijd. Datzelfde geldt voor het aantal vrouwen in die rollen. Een recent onderzoek van Gartner meldt dat slechts 13 procent van de bedrijven een vrouwelijke CIO heeft terwijl meer dan 25 procent van de CDO's vrouwen zijn.

[Lees ook: Waarom er zo weinig vrouwen zijn in IT]

De cijfers reflecteren wat ik zelf zie bij bedrijven en in de technologiesector. Als ik praat met pak em beet 10 CIO's, zouden er negen daarvan een man zijn. De CDO-ratio is meer in evenwicht. Waarom zien we meer vrouwen in de CDO-rol? Wat kunnen andere werkgebieden binnen de technologie leren van digital om zo meer vrouwen aan te trekken en vast te houden? Laten we dat eens bekijken.

Een evenwichtige visvijver: marketeers

De rol van de CDO is een eerder een strategische dan een technologische. Een effectieve CDO komt met digitale initiatieven (mobiel, social, big data en cloud) die processen, producten en diensten veranderen om zo aan de behoeften van een digitaal volwassen wordende klantenbestand te voldoen. Het vergt operationele, technologische, financiele en commerciële kennis en ervaring om hierin succes te hebben. De laatste factor gaat dan vooral om het toverwoord 'engagement', de maximalisatie van de klantervaring die vooral bij marketeers met de paplepel is ingegoten.

op de volgende pagina: Meer aantrekkingskracht.

Related:
1 2 3 Page 1
Page 1 of 3
Download CIO's Roadmap Report: 5G in the Enterprise