Brexit bezorgt cloudleveranciers zware hoofdpijn

De impact van Brexit, de beslissing van de Britse kiezer om de Europese Unie te verlaten, kan verstrekkende gevolgen hebben voor internationale bedrijven, die hun beleid over datamanagement en privacy moeten herzien.

"Als onderdeel van de EU moet het Verenigd Koninkrijk zich houden aan de richtlijnen van Brussel, net als alle andere landen", zegt Geeman Yip, CEO van cloudconsultancyfirma BitTitan. "Nu het VK eruit stapt, zullen de omstandigheden veranderen en dat kan impact hebben op de datawetgeving."

Met andere woorden: bedrijven die in Europa actief zijn zullen waarschijnlijk in de toekomst rekening moeten houden met een bundel privacywetten voor het VK en een andere set voor de overige EU-landen.

Dat gaat effect hebben op zowel cloudleveranciers als managed service providers, die mogelijk andere opties voor verschillende klanten moeten bieden in het hosten van data in Europa. Daarnaast moeten klanten zich opnieuw gaan afvragen waar hun data nu eigenlijk staat in Europa, naast de eerdere vraag of het Europa mogelijk verlaat.

Natuurlijk is het te vroeg om exact de impact te kunnen inschatten, maar experts adviseren bedrijven die in Europa actief zijn om er nu alvast over na te denken en de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Safe Harbor-problemen herleven

Een ander probleem deed zich vorig jaar voor nadat het Europese Hof van Justitie schokgolven door de wereld zond door te oordelen dat de Safe Harbor Agreement tussen de EU en de Verenigde Staten ongeldig was. De EU heeft nu de General Data Protection Regulation (GDPR) die een algemeen standaard wordt in de EU voor lokale privacybeschermingswetten.

Nu het VK de EU verlaat, is het onduidelijk of het land de GDPR-standaarden overneemt of zijn eigen standaarden gaat neerzetten. "Ik verwacht dat het VK hun eigen privacy- en reguleringswetten gaat vormgeven op eenzelfde manier als de EU", zegt Yip.

Op de volgende pagina: grote geviolgen voor cloudproviders en datacenterbouwers.

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Download CIO's Roadmap Report: Data and analytics at scale