Over de toekomst van het slinkende HP

Waar gaat het naar toe met HP Enterprise? Na de opdeling van het 'oude' HP in een hardwarebedrijf (HP Inc) en een onderneming voor de grootzakelijke markt (HPE), gaat de dienstverlenende tak van HPE over naar CSC en nu wordt de zakelijke softwaretak verkocht aan Micro Focus.

HP meldde deze woensdag dat het zijn softwarebezittingen die niet worden beschouwd als keractiviteiten voor 8,8 miljard dollar overgaan naar het Britse Micro Focus. Het gaat om software op het gebied van applicatiedeliverymanagement, big data, security, informatiemanagement en IT-management.

Micro Focus wordt door de overname een van de grootste pure softwarespelers ter wereld, aangezien het bedrijf twee jaar geleden al Attachmate heeft overgenomen en de eigenaar is van SuSE Linux. Overigens krijgen de aandeelhouders van HP een minimaal meerderheidsbelang in het nieuw te vormen bedrijf. HPE is tevens van plan nauw samen te werken met Micro Focus op het gebied van Linux. Onderdeel van de deal is namelijk dat HPE SuSE voortaan als Linux-voorkeur gaat gebruiken.

Hybride IT

HP zegt zich te willen richten op hybride IT, dat hogere marges oplevert en snellere groei belooft. Daartoe heeft het drie kerngroepen binnen de organisatie ingericht, een groep voor software-defined en cloudtechnologieën, een groep met de focus op de datacenterinfrastructuur en een groep voor nieuwe technologieën en IoT.

Software die wel door HPE wordt behouden zijn kernelementen in die activiteiten, zoals CloudSystem, OneView, Helion OpenStack en zijn software-defined storage- en netwerkproducten. Wat betreft Helion OpenStack en en PaaS-product Stackato wordt bekeken of beide bedrijven ook daarin nauwer gaan samenwerken.

Kleiner, grotere marges: overnameprooi?

Analisten reageren positief op het nieuws. "Ik ben eigenlijk wel opgelucht dat HPE nu terugkeert tot hetgeen ze goed kunnen doen, en dat is infrastructuur en platformen", zegt Patrick Moorhead, analist bij Moor Insights & Strategy. "Big Data en applicatiesoftware was toch niet helemaal hun ding, en ik denk dat ze nu de mogelijkheid hebben sneller te schakelen in marktsegmenten waar ze een echte impact kunnen hebben."

Deze actie lijkt erg op die HPE recent uitvoerde toen het zijn dienstentak liet fuseren met CSC, is de conclusie van Charles King, analist bij Pund-IT. "HPE maakt van zichzelf een kleiner bedrijf met significant hogere winstmarges", zegt hij. "Dat zal leiden tot betere opbrengsten voor de aandeelhouders, iets dat ze zeker zullen waarderen."

HPE wordt hierdoor tevens een aantrekkelijker doelwit voor een overname, zegt King. "Of dat het uiteindelijke doel is van CEO Meg Whitman is natuurlijk de hamvraag, maar deze deal brengt HPE wel een stuk verder in die richting."

Related:

Copyright © 2016 IDG Communications, Inc.

Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!