6 redenen waarom jij een carrièrecoach nodig hebt

We geven je nu al enige weken op woensdag tips via de IT Carrière Coach. Maar waarom heb je eigenlijk een coach nodig? We geven je hier zes redenen.

Je kan natuurlijk doormodderen in je huidige baan, zoals velen doen, terwijl je er wel op uitgekeken bent. Het is immers wel een hele stap om naar verandering te zoeken, een nieuwe baan of juist een uitdaging bij je huidige werkgever. Maar het bepalen van hetgeen je nu echt wilt, wat je echt blij kan maken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

In dat soort gevallen kan een carrièrecoach helpen. Niet alleen heb je een klankbord, maar tevens een, soms wat vervelende, criticus, die je dwingt beter na te denken over hetgeen je doet, hetgeen je wilt, en vooral ook, hetgeen je niet zou moeten willen.

[Lees ook: De IT-carrièrecoach (serie)]

Nee, een carrièrecoach helpt je niet noodzakelijkerwijs aan een nieuwe baan. Dat moet je toch echt zelf doen. Maar helpen in je persoonlijke groei, je ambities duidelijker te maken, en je een spiegel voor te houden, daar zijn ze goed in. De veelgehoorde misvatting is namelijk dat je zelf wel het beste weet wat goed voor je is. Simpelweg niet waar, omdat mensen van nature geneigd zijn zichzelf voor de gek te houden.

We geven hier 6 voordelen van een IT Carrière Coach:

1. Duidelijkheid

Het belangrijkste dat een coach je kan geven is duidelijkheid, zowel over wat je tot nu toe hebt bereikt als over je gestelde doelen. Als je niet duidelijk hebt waar je vandaan komt, wat je heen gaat en waar je uiteindelijk wilt zijn, heb je een probleem. Een probleem dat verrassend veel voorkomt bij mensen die een andere functie ambiëren. Een carrièrecoach kan je helpen in het ontwikkelen van een breder perspectief op je situatie en hoe je daarop reageert. Het schept meer duidelijkheid, je kan doelen stellen en beter nieuwe kansen herkennen. Die duidelijkheid kan ophelderen wat jou nu echt motiveert en mogelijk kom je zo op hele andere carrièrepaden die je niet eerder hebt overwogen.

2. Vertrouwen

Het juiste gehalte aan vertrouwen kan helpen in een sollicitatiegesprek. Weten wat je kan en wat je hebt gepresteerd, en dat duidelijk kunnen verwoorden, maakt dat je een veel betere indruk achterlaat in zo'n gesprek. Het geeft een duidelijke meerwaarde.

3. Sneller doelen bereiken

Het werken met een coach zorgt ervoor dat je sneller en vaker je doelen kan bereiken. Je verbetert je interactie met collega's en (andere) managers, je leidt je team efficienter, je behandelt complexe projecten beter, en je bent beter bestand tegen stress. Zelfs je privéleven gaat erop vooruit.

4. Vertrouwelijkheid

Het verschil tussen een mentor en een coach is dat een mentor vaak werkt in het zelfde bedrijf als jij. Een coach is er alleen voor jou, en niet voor personeelszaken of je manager, en tussen jou en je coach bestaat een vertrouwensband. Voor coaches is vertrouwelijkheid cruciaal, anders kan hij of zij niet werken.

5. Nieuwe tools en inzichten

Het is moeilijk om jezelf te verbeteren als je niet weet waar je moet beginnen. Een carrièrecoach werkt met je aan het ontdekken van je sterke en zwakke punten en helpt je in het maken van een plan om tekortkomingen op te vullen en je sterke kanten volledig te benutten.

6. Verantwoording afleggen

Met een coach in de buurt is er geen ontsnappen meer aan. Alles wat je jezelf voorneemt te doen, heb je immers met hem of haar besproken, en dus heb je zelf al de neiging om je aan je eigen voornemens te houden. En anders pakt de coach je wel aan.

Related:

Copyright © 2016 IDG Communications, Inc.

Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report!