9 tips voor een succesvol cloudplan

Bij een aantal organisaties is het gebruik van de cloud al begonnen bij iemand in het bedrijf - of je het nu weet of niet. Maar als je daadwerkelijk goed gebruik wil maken van de cloud is het handig om een plan te hebben.

1. De neuzen dezelfde kant op

Oké, je hebt de beslissing gemaakt gebruik te maken van IaaS, de infrastructuur in de cloud. Het is wel raadzaam om op het hoogste niveau iedereen mee te nemen, alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Groepen in je organisatie die daar bij moeten zijn, zijn onder meer de securitymanagers, financiële en inkoopdeskundigen, de infrastructuur-engineers, degenen die ermee werken en consultants van buiten. Het proces wordt bij voorkeur geleid door de IT-manager of als deze rol er is, de CIO. Het is belangrijk om een duidelijke boodschap mee te geven aan deze groep, vooral over het waarom.

2. Ken je cijfers

Een van de eerste vragen die gaan komen, gaat onvermijdelijk over het kostenplaatje. Er is geen makkelijke berekening om vast te stellen of de cloud meer of minder aan kosten met zich meebrengt ten opzichte van je huidige bestaande infrastructuur. Er zijn simpelweg te veel variabelen. Het is belangrijk te weten dat verschillende architecturele ontwerpen rechtstreeks invloed hebben op de kosten. Als je app bijvoorbeeld een active-active hoge beschikbaarheids-architectuur nodig heeft dat langs verschillende datacenters loopt zal dat natuurlijk de kosten doen oplopen en is duurder dan een deployment van een enkele instance. Als je een langetermijncontract kan afsluiten in het gebruik van virtuele machines krijg je korting. De manier waarop je de cloud inzet bepaalt of het financieel gezien aantrekkelijk is.

3. Vind overeenstemming

Als je maar een kleine groep in de organisatie hebt die tegen je beslissing is, wordt het moeilijk. Zorg dat je elkaar in de ogen kan kijken en wees er zeker van dat bestaande zorgen worden weggenomen voordat je verder gaat. Hulp van de directie of een afdelingsmanager kan hierin helpen.

4. Zorg voor een cloudkernteam

Als je verder kan gaan met je plan, zorg er vervolgens dan voor dat je een kernteam formeert. Ze heten ook wel Cloud Business Office, Cloud Council of een Cloud Center of Excellence. In ieder geval is het een groep mensen die het aanspreekpunt zijn in de verdere uitrol. Leden zijn cloudengineers, compliance/risk-managers, applicatiebeheerders, IT, finance en vertegenwoordigers van derde partijen. Doel van het kernteam is te komen tot beslissingen in de verdere uitvoering en hoe de cloud zal worden gebruikt.

Op de volgende pagina: stap voor stap naar een succesvolle afronding.

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Download CIO's Roadmap Report: 5G in the Enterprise