Hoe onze IT er in 2017 uit gaat zien

In 2017 vluchten we met zijn allen weg van bimodal, gaat het leven nog sneller door technologie en zoeken we andere manieren om talent aan ons te binden.

Het wordt tijd dat organisaties de "valse profetie" van een bimodal-model voor IT. Het leidt immers tot een verdeelde tech-afdeling die op twee verschillende snelheden werkt, zegt adviesfirma Forrester, dat al langer ageert tegen het door Gartner zo gepropageerde bimodal IT. CIO's moeten juist zorgen voor een bedrijfsbrede versnelling en een samenhangende strategie in bedrijfstechnologie om de klanten bij te benen in hun honger naar nieuwe producten en diensten.

"Voorbij zijn de dagen van stabiliteit en voorspelbaarheid. De omgeving waarin je opereert zal in 2017 sneller veranderen dan ooit. Op veel van die veranderingen heb je geen invloed maar je vermogen om erop te anticiperen en te reageren zullen essentieel zijn in je succes, of falen", schrijft Forrester in een onderzoeksdocument over de veranderende rol van de CIO in 2017.

De vele veranderingen in IT zullen niet leiden tot veel grotere budgetten. Forrester denkt aan een groei van 2,9 procent in de IT-uitgaven in 2017, en het geeft als oorzaken de magere economische groei en de groeiende onzekerheden over de toekomst.

Hier zijn wat meer opvallende punten uit het rapport "Predictions 2017: CIOs Push For Speed Amid Volatility."

Consumenten blijven vragen om nieuwe technologie.

Consumenten kopen vijf maal sneller dan tien jaar geleden nieuwe producten of diensten direct bij de eerste beschikbaarheid, meldt Forrester. In het komende jaar zullen de eerste consumenten zich wagen aan augmented reality, kunstmatige intelligentie en het internet of things.

Traditionele bedrijven moeten snelheid maken.

In de B2C-markt weten CIO's inmiddels wel hoe snel veranderingen tegenwoordig gaan. Maar in het komende jaar zullen zelfs de conservatiefste en traditionele B2B-organisaties hun snelheid moeten opvoeren, zegt Forrester. Zelfs als ze nog vol zitten met oude systemen - en ouderwets werkende mensen. Ze zijn niet immuun voor de klantverwachtingen in snelheid en nieuwigheden.

Werken met nieuwe mensen.

Door de vele veranderingen in de markt en in de organisatie zal ook de managerscarrousel sneller draaien, voorspelt Forrester. Dat betekent voor CIO's dat ze moeten gaan werken met nieuwe partners binnen en buiten de organisatie. Vooral CMO's veranderen snel van positie, zegt Forrester, wat betekent dat CIO's vaak opnieuw moeten werken aan de relatie tussen IT en marketing.

Zeg maar dag tegen bimodal.

In bimodal IT volgen teams twee verschillende werkstijlen: één team is praktischer ingesteld, gericht op het verbeteren van systemen die voorspelbaar en stabiel zijn; en één groep is innovatiever, gericht op experimentele initiatieven om nieuwe problemen op te lossen. Forrester is zoals gezegd geen fan van deze aanpak dat uit de koker komt van rivaal Gartner. CIO's die voorstander zijn van bimodal IT creëren in Forresters optiek afzonderlijke groepen die werken aan gescheiden systemen, en moeten die 'misstappen' nu corrigeren, zegt Forrester in het rapport.

Op de volgende pagina: Leve DevOps en agile!

Related:
1 2 3 Page 1
Page 1 of 3
Download CIO's Roadmap Report: Data and analytics at scale