Laat je medewerkers zelf apps maken met Google's App Maker

Google maakt het mogelijk dat medewerkers zonder kennis van software- en appontwikkeling toch zakelijke apps kunnen maken met een nieuwe dienst, App Maker genaamd.

App Maker is in private beta gegaan deze woensdag en kan gebruikt worden door zakelijke klanten die G Suite gebruiken, de verzameling productiviteitsdiensten van Google. App Maker is bedoeld om bedrijven te helpen met taken als het opzetten van applicaties voor het benutten van zakelijke data.

De dienst biedt een aantal templates en een code-arme visuele editor, bedoeld om professionele ontwikkelaars en IT-ers apps sneller gebruiksklaar te maken dan dat ze tot nu konden. Daarnaast is het tevens bedoeld om 'gewone' medewerkers aan de commerciële kant van het bedrijf een opstapje te geven in het ontwikkelen van diensten zonder dat ze code moeten leren.

App Maker volgt na diensten als Microsoft PowerApps, Oracles Project Visual Code, Quickbase, SkyGiraffe en meer. In dit geval zijn de apps die met Googles dienst worden gemaakt bedoeld voor het web, maar ze zijn tevens gebouwd om responsive te zijn voor gebruik op tablets en telefoons.

Diensten als deze moeten het voor organisaties makkelijker maken om apps te creëren voor hun werknemers zonder dat er maanden aan ontwikkelingstijd aan vast zit. In theorie moet dat leiden tot een explosie aan apps voor werknemers.

App Maker biedt gebruikers vanaf de start een drag-and-drop-editor waarmee data kan worden geïmporteerd, waarmee visualisaties kunnen worden gemaakt, en meer features. Maar zoals we van Google gewend zijn heeft het systeem tevens een geïntegreerde code-editor die gebruikers de kans biedt aanpassingen naar wens te doen.

Google laat alle resources die App Maker doen werken op de achtergrond draaien, en het bedrijf rekent niets voor de daarvoor benodigde rekenkracht. Admins kunnen de apps die door gebruikers zijn gemaakt op eenzelfde manier managen als ze met andere Google-diensten doen, zoals Gmail, Drive en Docs.

Vooralsnog heeft App Maker alleen nog ingebouwde connectors voor de eigen Google-diensten, maar een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het "actief investeert in gebruiksvriendelijke en in te bouwen connectors voor de meestgebruikte andere diensten."

Bedrijven die meedoen aan het Early Adopter Program for G Suite Business krijgen de kans om App Maker uit te proberen wanneer het beschikbaar komt. Andere klanten moeten nog even wachten.

Copyright © 2016 IDG Communications, Inc.

Learn how leading CIOs are reinventing IT. Download CIO's new Think Tank report today!