PAL-V benut PTC Cloud en Windchill SaaS om vliegende auto's werkelijkheid te maken

Nederlanders zijn altijd al pioniers geweest op het gebied van geavanceerde technologie. Slingeruurwerken, metronomen, microscopen en jachten zijn allemaal toe te schrijven aan briljante geesten in Nederland. PAL-V zet deze lange traditie van Nederlands vernuft verder door nog een extra wereldveranderende technologie aan de lijst toe te voegen: de vliegende auto

flying car pal v liberty 11
PAL-V

Innovatie en technologie brengen de toekomst tot leven

PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) is een innovatief bedrijf dat gebruik maakt van geavanceerde technologie om de luchtvaart- en automobielsector samen te brengen. PAL-V is opgericht in 2008 en heeft zijn hoofdkantoor in Nederland. Het bedrijf produceert het droomvoertuig van zowel luchtvaart- als motorliefhebbers: de vliegende auto

Het idee voor PAL-V werd geboren toen een van de medeoprichters in 1999 begon te vliegen. Hij werd geconfronteerd met een probleem dat veel piloten wel kennen: hij zou naar de hangar rijden om met het vliegtuig te vertrekken, om vervolgens op zijn bestemming aan te komen en weer een auto nodig te hebben. Onvoorspelbare weersomstandigheden maken deze situatie nog lastiger, omdat piloten vaak het risico lopen niet veilig terug te kunnen vliegen. Meer dan 20 jaar en vele dromen later biedt PAL-V klanten nu een direct middel om "FlyDrive" naar hun bestemming te brengen, wat de luchtvaart praktisch maakt voor dagelijks gebruik.

"Iedereen is een kind geweest dat naar de hemel stond te kijken, denkend, ik wil vliegen. Ik wil zo vrij zijn als een vogel", zegt Robert Dingemanse, de CEO en medeoprichter van PAL-V. "De vliegende auto van vandaag is de combinatie van bestaande en beproefde technologieën. Hij kan worden gecertificeerd binnen de bestaande regelgeving. Toen we begonnen, waren we alleen maar bezig met de bouw van een vliegende auto. Nu worden we erkend als de leider in de toekomst van de vliegende mobiliteit."

Snelle vooruitgang heeft geleid tot een klein team dat de noodzaak van geavanceerde technologie inzag

In de eerste jaren na de oprichting heeft PAL-V zijn vliegende autoprototype verder ontwikkeld door de structuren van een driewielige auto te combineren met een gyrocopter - een type rotorvliegtuig dat gebruik maakt van een niet-aangedreven toprotor voor de ontwikkeling van de hefkracht, terwijl de stuwkracht onafhankelijk wordt geleverd door een motoraangedreven propeller.

Naarmate hun prototypewerk zich ontvouwde, realiseerde het team zich dat hun behoeften de technologische mogelijkheden overstegen. In de eerste jaren van het werk hadden ze een klein team van 10 man en werd alles ter plaatse gedaan. In 2014 was het team uitgegroeid tot 15, maar hun systemen en methoden waren niet veranderd. De versiecontrole en het configuratiebeheer van producten en ontwerpen gebeurden nog steeds door mensen met behulp van een handmatig naam- en nummeringsysteem. Vandaag de dag is hun team meer dan verviervoudigd en het groeit snel.

Bovendien heeft het Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart van de Europese Unie (EASA) strenge regels voor het ontwerp en de exploitatie van rotorvliegtuigen. Om van een experimenteel prototype naar de eigenlijke productie over te gaan, zou PAL-V ervoor moeten zorgen dat hun groeiende gegevens traceerbaar zijn en voldoen aan strenge voorschriften. PAL-V erkende dat ze, voor de groei van hun bedrijf, voor hun dagelijkse activiteiten op schaal en om de regels en voorschriften voor de lucht- en ruimtevaart na te leven, een sterkere basis nodig hebben om de volledige ontwerpspecificaties op een gecontroleerde manier te beheren.

PTC Cloud-services en Windchill SaaS 

Met de snelle groei van PAL-V en de pas ontdekte behoefte aan strikte datacompliance, zochten ze naar software voor product lifecycle management (PLM) die als fundament kon dienen om hun bedrijf op te bouwen. PAL-V stelde vast dat PTC de ideale partner was, en Windchill SaaS en PTC Cloud pasten als vanzelfsprekend bij hun productontwikkelingsbehoeften.

Windchill SaaS is een uitgebreide PLM-software voor gegevensbeheer en -tracering, die een single source of truth biedt. De open architectuur ervan maakt eenvoudige integraties met andere bedrijfssystemen mogelijk en dient als basis voor een productgestuurde digitale leidraad. Het door SaaS beheerde serviceaanbod maakt de PLM-oplossing eenvoudiger te configureren, te schalen en te beveiligen, en helpt de samenwerking en wendbaarheid in de hele onderneming te vergemakkelijken, ook in externe werkomgevingen. Een belangrijke factor in de beslissing van PAL-V om Windchill SaaS te gebruiken was dat ze vonden dat het de enige out-of-the-box-implementatie was die nauw aansluit bij de CM2-methodologie, een wereldwijde bedrijfsstandaard voor wijzigings- en configuratiebeheer.

Door gebruik te maken van de PTC Cloud, verzekerde PAL-V de piekprestaties van hun technologie door middel van proactief prestatiebeheer. De functionaliteit, prestaties en veiligheid van de PTC Cloud stelt fabrikanten in staat om te profiteren van spitstechnologie en tegelijkertijd de administratieve lasten en hardwarekosten te verminderen, zodat ze zich in plaats daarvan kunnen richten op hoogwaardige zakelijke opportuniteiten.

PAL-V Flying Car PAL-V

Compliant processen en gegevensbeheer met Windchill SaaS

Het unieke ontwerpproces van PAL-V maakt een zeer capabel PLM-systeem noodzakelijk. PAL-V begon met het bestuderen van de voorschriften waaraan ze moesten voldoen, en ontwierp vervolgens hun vliegende auto met die voorschriften in het achterhoofd. Een gevolg hiervan was dat er een datasysteem moest komen dat zou voldoen aan de lokale en internationale regelgeving. Voor de implementatie van Windchill SaaS en PTC Cloud, waren er voor compliance en het aanbrengen van ontwerpwijzigingen handmatige processen en papierwerk vereist. Door PLM & kwaliteit te combineren op één platform, helpt PTC organisaties om de levering van hoogwaardige producten op basis van lokale normen en compliance te versnellen. Nu worden de processen gedigitaliseerd en staat wijzigingsbeheer bovenaan om compliance aan te sturen.

"Compliance vereist veel papierwerk, wat nu digitaal gebeurt. Bij de luchtvaart gaat het erom dat alles veilig is en terug te voeren is op wie het geleverd en ontworpen heeft, om het te verbeteren en veiliger te maken", zegt Jeroen Klein Lankhorst, IT-manager en PLM-implementer bij PAL-V. "Dat is wat Windchill SaaS en PTC Cloud voor ons mogelijk maken."

In feite heeft PAL-V een basis gelegd voor compliance in het hele bedrijf. Door slechts één systeem op de juiste manier te implementeren, kunnen zij met succes voldoen aan de meeste voorschriften en wel in één keer. "Het PTC-systeem doet 80 tot 90% van alles wat we nodig hebben om aan de productdefinitie-eisen te voldoen. Op die manier legt het een basis voor compliance in het hele bedrijf - en dat is echt belangrijk", zegt Klein Lankhorst.

Met het PLM-platform kan PAL-V zich richten op het belangrijkste: het stimuleren van waarde en het laten groeien van hun bedrijf. "We zijn vrij snel gegroeid en we verwachten in de toekomst veel partners aan te trekken, ongeacht of het nu gaat om onderhoudspartners of vliegscholen. We hebben een solide systeem nodig om op te groeien, en Windchill zorgt daarvoor", zegt Klein Lankhorst

PTC Cloud voor hoogwaardige, veilige gegevensopslag

PAL-V wist dat door de voortdurende groei de behoefte aan meer gegevensopslag en mogelijkheden voor het delen van gegevens zou ontstaan. Omdat hun IT-systemen niet konden schalen om hun toenemende gegevensbehoeften te beheren zonder hiermee hun IT-team zwaar te belasten, investeerden ze in de PTC Cloud om gegevens te beheren en op te slaan. De flexibiliteit van de PTC Cloud was cruciaal voor de missie van PAL-V en ze werkten samen met het Cloud-team en een integratiepartner om hun platform aan te passen en te configureren met de functionaliteit die ze nodig hadden. Bovendien bood PTC Cloud de hoge mate van beveiliging die PAL-V nodig had om de eigen ontwerpspecificaties veilig te stellen.

In het productieproces kan PAL-V nu ook leveranciers betrekken via het PTC-platform. ThingWorx Navigate voor PLM-gegevens stelt hun team en externe medewerkers, zoals externe ontwerpteams, in staat om veilig toegang te krijgen tot de gegevens wanneer dat nodig is en zonder dat zij hun eigen infrastructuur dienen te wijzigen. "Tijdens de productiefase is de mogelijkheid die het PTC-platform biedt voor samenwerking iets waar ik naar uitkijk", zegt Klein Lankhorst.

Door de toevoeging van PTC Cloud kon PAL-V samenwerken met PTC-servicemanagers om systeemproblemen sneller op te lossen. Door nieuwe functionaliteit toe te voegen aan het systeem helpen PTC-servicemanagers PAL-V bij het oplossen van problemen en zorgen ze ervoor dat de implementatie succesvol verloopt. Onlangs werd een cachingprobleem niet opgelost in de testomgeving. Toen PAL-V dit opmerkte, hielpen PTC-servicemanagers het probleem te identificeren en snel te verhelpen. Zelfs na de implementatie blijven PAL-V-technici verbonden met het PTC Cloud-team om updates uit te wisselen over actuele en potentiële problemen en hoe deze op te lossen

PAL-V heeft basis voor toekomstige groei

Met het nieuwe PLM-platform op zijn plaats en versterkt dankzij het gebruiksgemak van PTC Cloud, ligt PAL-V op schema om hun groei van 20% dit jaar voort te zetten. PAL-V verwacht dit groeiniveau te handhaven, aangezien hun eerste productlancering voor de deur staat. In 2022 start PAL-V met de productie van ongeveer 90 PAL-V Liberty Pioneer-edities van de vliegende auto. PAL-V heeft al preorders in 11 landen, met in Nederland alleen al 30 orders. Na de eerste editie van Pioneer gaat PAL-V verder met de productie van de PAL-V Liberty Sport, de standaardversie van het voertuig.

PAL-V volgt een traject van voortdurende verbetering, wat betekent dat ze gebruik maken van de flexibele technologie van PTC om aanvullende functionaliteiten en manieren om gegevens te benutten te verkennen. Terwijl ze Windchill SaaS en PTC Cloud alleen gebruiken voor ontwerpmogelijkheden, zullen ze deze oplossingen binnenkort uitbreiden naar hun productielijnen. Ze zijn ook van plan om de mogelijkheden van PTC ThingWorx IIoT op te nemen en de AR-functionaliteit in de toekomst te verkennen. Met de IoT-technologie is het mogelijk om vluchtgegevensvolgsystemen in hun toestellen, voorspellend onderhoud voor klanten en gerichte gegevensverzameling van Pioneer-klanten in te schakelen als aansturing van continue veiligheids- en prestatieverbeteringen

"De cloudcomponent - het feit dat we een conforme basis hebben voor onze data en processen - geeft ons veel mogelijkheden in de toekomst", zegt Klein Lankhorst.

Als het gaat om geavanceerde technologie zijn de Nederlanders op zich altijd al pioniers geweest. In die geest neemt PAL-V het voortouw in nieuwe manieren om hun klanten te ondersteunen. Door middel van geavanceerde technologie en deskundige engineering, maken zij gebruik van PTC-technologie om hun producten en diensten continu te verbeteren. Met de doorbraken op het gebied van productontwerp en -engineering die er zitten aan te komen, geldt voor PAL-V; the sky is the limit.

Copyright © 2021 IDG Communications, Inc.

Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!